Blog

10 zajímavostí o applejacku

10 zajímavostí o applejacku

O applejacku se toho moc na starém kontinentu nenamluví. Proč? Dlouhá léta byl ryze americkou záležitostí a Evropané preferovali „lokální“ jablečnou pálenku, francouzský calvados. Pojďme to nyní změnit.

Více informací

Martini 3x jinak

Martini 3x jinak

Rok se s rokem sešel a my brzy opět oslavíme World Martini Day, který připadá na 19. června. Klasický koktejl, který vznikl v 19. století, získal do dnešních dní mnoho různých variant. Vyzkoušejte jednu z těch našich.

Více informací

Old Fashioned – gentleman s kostkou cukru

Old Fashioned – gentleman s kostkou cukru

Je považován za první koktejl vůbec, má vlastní skleničku a jeho objevení si přivlastňuje hned několik osob. Představujeme jeden z nejklasičtějších koktejlů Old Fashioned, který 14. června oslaví svůj svátek.

Více informací

5 nejpopulárnějších ginových koktejlů

5 nejpopulárnějších ginových koktejlů

Příští sobotu, 11. června 2022, oslavíme World Gin Day. Jak jinak než přípitkem. Jenže zrovna gin není pití, které by si člověk vychutnal jen tak, maximálně s kostkou ledu. Představujeme vám proto pětici nejpopulárnějších ginových koktejlů světa.

Více informací

Fenix Drinks & Rumfest 2022

Fenix Drinks & Rumfest 2022

V sobotu 22. května se uskutečnil jubilejní 10. ročník Rumfestu a my byli u toho! Přečtěte si krátké shrnutí letošního ročníku, kde byl Fenix Drinks zastoupen hned třemi bary.

Více informací

Čas na oslavu, dnes je Světový den koktejlů

Čas na oslavu, dnes je Světový den koktejlů

Slavit různé mezinárodní a světové dny je v posledních letech velmi oblíbeným zvykem. Dnešek patří Světovému dni koktejlů. Připomeňte si, kdo za tímto významným datem stojí, jak dlouho se slaví a co vlastně definuje slovo koktejl.

Více informací

Lars Renbjer, námořník s vlastním navy rumem

Lars Renbjer, námořník s vlastním navy rumem

Lars Renbjer měl kariéru v nápojovém průmyslu zdánlivě předurčenou odmala. Ale mezitím se stal ještě součástí švédského královského námořnictva. Láska k lodím a nápojům se pak jednoho dne spojila ve vlastní značku námořnického rumu Gunroom.

Více informací

Rumová legislativa podle karibského společenství

Rumová legislativa podle karibského společenství

Mezi nejpalčivější témata týkající se výroby rumu patří nesjednocená legislativa a klasifikace. Pak je tu ovšem Karibské společenství, které již v roce 2008 vydalo legislativu dodržovanou všemi členskými zeměmi. Přinášíme vám překlad jejího znění.

Více informací

10 zajímavostí o bitters

10 zajímavostí o bitters

Říká se, že bitters jsou pro barmana stejně důležité jako sůl pro kuchaře. Pojďme si tuto malou, tajnou přísadu představit detailněji a prozradit pár zajímavostí.

Více informací

Přivítejte koledníky jarními koktejly

Přivítejte koledníky jarními koktejly

Blížící se Velikonoce jsou ideální příležitostí, kdy si dopřát něco dobrého. Sezvěte přátele a připravte si bohaté velikonoční hody. Namísto obvyklých nápojů vyzkoušejte míchané drinky, které si snadno připravíte doma.

Více informací

Lucie Hlaváčová: Vždy jsem pila jen rum

Lucie Hlaváčová: Vždy jsem pila jen rum

RumGirl Lucie Hlaváčová sebe samu označuje jednoduše jako „holku, co miluje rum“. My k tomu dodáme, že také natáčí podcast RUMění, který má v současnosti již 43 dílů. Jaké bylo její první setkání s rumem, čím si ji získal a jaký má rumový sen?

Více informací

Botanicals, osobitost každého ginu

Botanicals, osobitost každého ginu

Není gin jako gin. Jak to? Nejen, že existuje několik druhů, ale také se liší podle použitých botanicals. A jelikož není pevně dané pravidlo, co se smí a nesmí přidat, ve světě natrefíte na opravdu zajímavé kousky. Pár vám jich představíme.

Více informací

V hlavní roli vermut

V hlavní roli vermut

Jaro sice začalo oficiálně už včera, ale na dnešek, 21. března, připadá další významný den, a to World Vermouth Day. Připravili jsme pro vás několik lahodných koktejlů, se kterými dnešní den důstojně oslavíte.

Více informací

Francisco Terrazas: Třtina má v Mexiku staletou historii

Francisco Terrazas: Třtina má v Mexiku staletou historii

Paranubes vzniká divokou fermentací čerstvé šťávy cukrové třtiny vypěstované na polích José Luíse Carrery. Výroba probíhá na jeho farmě, uprostřed panenské mexické přírody. Kde se ale v zemi proslulé tequilou vzal rum? Jeho překvapivé kořeny nám odhalil spoluzakladatel značky Francisco Terrazas.

Více informací

Margarita 3x jinak

Margarita 3x jinak

Každý rok se 22. února slaví National Margarita Day a nejinak je tomu i letos. V našich končinách jde sice o méně ideální období, ale nakonec proč si nezpříjemnit zimní měsíce osvěžujícím drinkem, který vám připomene léto. Připravili jsme pro vás tři varianty, které si snadno namícháte kdekoli.

Více informací

Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly

Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly

V sobotu 29. ledna 2022 se sešlo 12 účastníků kurzu spolu s lektorem Ivo Dvořákem v holešovickém Baru Kamenická a společně prozkoumali pestrý svět ušlechtilých destilátů. Jak celý kurz probíhal? Přečtěte si naši reportáž a nechte se nalákat na jeden z dalších termínů.

Více informací

A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů

A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů

Dnes, 20. ledna 2022, kotví plachetnice Galant v přístavu Boca Chica v Dominikánské republice. Nakládá zde rum a gin pro dánskou společnost A Clean Spirit. Pojďme se společně podívat, co destiláty, které dnešním dnem zahajují svou cestu do Evropy, čeká.

Více informací

Cukrová třtina, rostlinný poklad

Cukrová třtina, rostlinný poklad

Aby se rum mohl nazývat rumem, musí být vstupní surovinou cukrová třtina. Přestože svůj domov nalezla v Karibiku a Jižní Americe, původně pochází z jihovýchodní Asie. Do Karibiku se dostala teprve v 15. století díky Kryštofu Kolumbovi. Co dalšího bychom o této rostlině měli vědět?

Více informací

5 nejdražších rumů na světě

5 nejdražších rumů na světě

S největší pravděpodobností nikdo z nás nenajde následující láhve pod vánočním stromečkem. Pojďme se ale na chvíli zasnít: kdyby naši blízcí měli neomezený rozpočet a rozhodli se nám koupit jednu z nejdražších láhví rumu na světě, na co bychom se mohli o Štědrém dnu těšit?

Více informací

10 zajímavostí o vermutu

10 zajímavostí o vermutu

Vermut v poslední době zažívá opětovný rozmach, zejména díky zájmu barmanů o klasické koktejly. V nich totiž tvoří jednu z hlavních složek. Pojďme se proto podívat na vermut pěkně zblízka a podrobněji si ho představit.

Více informací

Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér, nebo familiárněji také vaječňák, není potřeba dlouze představovat. Krémový sladký nápoj žluté barvy patří k vánočnímu období stejně jako svařené víno a rozzářená světla. Jak na ten nejlepší? O svůj recept se podělil tým bistra Špejle.

Více informací

Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka

Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka

Po loňské přestávce se opět uskutečnil největší barový svátek a veletrh v Evropě, Bar Convent Berlin. Celkem zde bylo k vidění 210 vystavovatelů z 22 zemí, kteří dohromady přivezli přes tisícovku rozličných nápojů všech možných kategorií. Vše obejít a ochutnat není v lidských silách ani za tři dny, po něž Bar Convent Berlin trvá. Přesto se s vámi podělím o několik postřehů a zážitků z letošního ročníku.

Více informací

Gin & Tonic – nerozlučný pár

Gin & Tonic – nerozlučný pár

Oslavte s námi dnešní International Gin & Tonic Day. Jak vznikla oblíbená kombinace ginu a toniku a jak je možné, že si svou popularitu udržela do dnešních dní? Sepsali jsme historii ginu, toniku i jejich propojení. Důvod jejich soudobé obliby je pak jednodušší, než byste čekali.

Více informací

20 základních rumových pojmů

20 základních rumových pojmů

Rumová terminologie je stejně bohatá a pestrá jako rumy samotné. Existuje spousta druhů rumu, které se odlišují podobou vstupní suroviny, destilací, zráním a stářím. Každý pak nese své označení a vyznat se ve všech pojmech může být leckdy obtížné.

Více informací

Jalovec, základ ginu

Jalovec, základ ginu

Každý, kdo se aspoň trochu zajímá o destiláty, ví, že základní surovinou pro výrobu ginu je jalovec. Kolik toho ale víte o samotném jalovci? O té pro vznik ginu tolik důležité plodině? Pojďme se na jalovec podívat podrobněji.

Více informací

Margarita – koktejl tisíce příběhů

Margarita – koktejl tisíce příběhů

Málokterý koktejl se těší takovému přetlaku údajných vynálezců jako Margarita. V případě tohoto drinku na bázi tequily se můžeme setkat dokonce s deseti verzemi příběhu o jeho vzniku. Samozřejmě některé jsou více pravděpodobné než jiné, ale jak to skutečně bylo, se nejspíš nikdy nedozvíme.

Více informací

Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal

Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal

O našich produktech vám říkáme první poslední. Ale kdo za nimi stojí a je jejich tváří? Nastal čas vám postupně skrze rozhovory představit více i naše výrobce. Tentokrát na naše dotazy odpovídal Joshua Singh, který stojí za dánskou společností 1423 a značkou Ron Cristóbal.

Více informací

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Tento týden, od 13. do 19. září 2021, probíhá Negroni Week. Na který jiný nápoj bychom se proto měli tentokrát zaměřit než právě na jednoduchou kombinaci ginu, vermutu a Campari, která se pro svou hořkost stala oblíbeným nápojem barmanů, ale i mnoha dalších.

Více informací

10 zajímavostí o ginu

10 zajímavostí o ginu

Gin je jedním z nejpopulárnějších destilátů dnešní doby. I v dobách minulých byla obliba ginu extrémní, rozhodně však neplatil za fancy pití. Spíš za nápoj dělníků a chudiny. To se změnilo až na přelomu 18. a 19. století, kdy vznikli první velcí výrobci ginu.

Více informací

Letní drinky, které neomrzí

Letní drinky, které neomrzí

Léto je v plném proudu, dovolenkový režim vrcholí a vlahé večery můžete vylepšit už jen míchanými drinky. Vybrali jsme pro vás tři receptury na klasické rumové koktejly, které nestárnou a nikdy neomrzí. Který z nich vyzkoušíte jako první: Piña Coladu, Mojito nebo Daiquri?

Více informací

Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

Lisa Laird patří k deváté generaci rodiny, která od roku 1698 dává vzniknout tradičnímu americkému nápoji applejack. Jak Lisa tvrdí, jablka jsou jejím osudem. V rozhovoru také prozrazuje, kolik kilogramů jablek je v jediné láhvi applejacku Laird's nebo co by dělala, kdyby se rozhodla nepokračovat v rodinné tradici.

Více informací

10 zajímavostí o tequile

10 zajímavostí o tequile

Přestože obliba tequily obecně roste, stejně jako poptávka po tomto nápoji, drží se stále v pozadí za rumem a ginem. Tím pádem ani povědomí o tequile, jejím původu a její výrobě ještě není značné. K dnešnímu Tequila Day proto pokračujeme v sérii zajímavostí o konkrétním destilátu právě tequilou.

Více informací

Daiquiri – tři složky a stovky variací

Daiquiri – tři složky a stovky variací

Koktejl Daiquiri je dlouhodobě oblíbeným drinkem. Nejen, že si jej vychutnával Ernest Hemingway, který jich údajně dokázal spořádat 15 za odpoledne, ale v roce 1960 si jím připil i J. F. Kennedy, když porazil Nixona v prezidentských volbách. Jaká je historie tohoto populárního koktejlu?

Více informací

Mojito – letní evergreen

Mojito – letní evergreen

Přestože se několik posledních let spekuluje o tom, zda je Mojito již za zenitem, skutečnost je zcela jiná. Mojito stále patří mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů světa a popularitě se těší zejména v letních měsících. Tím spíš nevymizely ani různé ochucené a ovocné varianty, k nimž letní období plné čerstvě dozrálého ovoce přímo vybízí.

Více informací

10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu

10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu

Rumaři celého světa dnes slaví svůj svátek, World Rum Day. Nejlepší oslavou je samozřejmě vychutnat si sklenku svého oblíbeného rumu. Od toho vás zrazovat nebudeme. Ale chvíle pohody vám zpestříme naším výběrem zajímavostí o rumu. Schválně, jestli vás některou informací překvapíme.

Více informací

Protřepat, nemíchat

Protřepat, nemíchat

James Bond, zarputilý odpůrce míchaných (nikoli však míšených) nápojů způsobil, že tato fráze je protřepaná natolik, až je otřepaná. Zanechme však slovíčkaření. Důležité je, že každý z vás v tuto chvíli ví, jakému koktejlu se dnes budeme věnovat. Je jím král mezi drinky: Martini. Dvousložkový koktejl, který dokazuje, že i zdánlivě jednoduchá kombinace se může stát vědou.

Více informací

Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma

Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma

David Blom a jeho nevlastní mladší bratr Sebastiaan se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse Alfonse. Indonéský rodák emigroval do Nizozemska, kde si velmi oblíbil tradiční jenever. Ten doplňoval o typické indonéské koření, aby si připomenul svou rodnou zemi. Nevědomky tak položil základy, na nichž o mnoho let později bratři Blomové vystavěli značku Bobby’s.

Více informací

Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit

Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit

Jiří Rabel a Jakub Janeček jsou obchodní partneři, kamarádi a majitelé distribuční společnosti Ultra Premium Brands. Její základy položili už v roce 1992, ačkoli UPB jako takové vzniklo o něco později. Z širokého portfolia je Jiřímu Rabelovi nejbližší rum, o kterém jsme si spolu povídali. Kromě toho zavzpomínal i na začátky společnosti v 90. letech a na vůbec první produkt, který s Jakubem do Česka přivezli.

Více informací

Párování rumů s doutníky pro začátečníky

Párování rumů s doutníky pro začátečníky

Chvilka klidu, doutník a sklenka výtečného destilátu. Možná se ptáte, co víc si přát. Pravda, k dokonalosti chybí už jen málo. Tím posledním krůčkem však může být párování doutníku a destilátu, aby chuť obojího byla ve vzájemné symbióze a umocnila celkový dojem a požitek. Nejčastěji se při párování s doutníky hovoří o whisky, existuje ale ještě jeden nápoj, který k nim perfektně ladí – rum.

Více informací

Počátky rumové kultury v Česku

Počátky rumové kultury v Česku

Ve čtvrtek 13. května 2021 se při příležitosti Světového dne koktejlu uskutečnil 16. RumRock Live, online degustace rumových koktejlů. Pozvání přijali také speciální hosté Václav Vojíř, majitel Bugsy’s, nejstaršího koktejlového baru v České republice, a Martin Kraut, vydavatel magazínu Barlife a zakladatel a organizátor českého Rumfestu. Společně zavzpomínali na začátky české barové scény v 90. letech a na rozvoj rumové kategorie u nás.

Více informací

Připravte si perfektní Gin & Tonic

Připravte si perfektní Gin & Tonic

O tomto dnes již legendárním long drinku byly popsány stohy papíru. Proto se v následujících řádcích spíš než na historická data zaměříme na to, jak si Gin & Tonic správně namíchat. Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě dvousložkových drinků, jako je Gin & Tonic, nelze nic zkazit. Ale pokud chcete potěšit své hosty v baru nebo zazářit na grilovačce s přáteli, dbejte na detaily.

Více informací

O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja

O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja

Rodina Dvořákových se v barové gastronomii pohybuje již od roku 2007. Na provozu jejích dvou barů, La Casa de la Havana vieja a Banker’s Baru, se aktivně podílí všichni členové rodiny. Lukáš Dvořák má na starost samotný provozu barů, proto jsme se rozhodli jej vyzpovídat a zeptat se nejen za začátky rodinného podnikání, ale také na rumy, koktejly či vývoj barové scény.

Více informací

Jak na domácí bar?

Jak na domácí bar?

Rádi byste si doma namíchali koktejl, ale chybí vám potřebné vybavení? Naštěstí pro vás není vytvoření kvalitního drinku v domácích podmínkách nereálné. A vůbec k tomu není zapotřebí mnoha drahých nástrojů, ani speciálních surovin, se kterými se můžete setkat v koktejlovém baru. Nicméně několik základních pomůcek vám pomůže doma vytvořit nezapomenutelný zážitek pro vás i vaše přátele.

Více informací

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Slavný rumový drink je jedním ze základních stavebních kamenů koktejlové tiki kultury. Ta vznikla ve 30. letech 20. století v USA a inspirovala se životem domorodých obyvatel jižního Pacifiku a Francouzské Polynésie. Podle místních legend byl Tiki prvním člověkem na Zemi a dodnes je vyobrazován v podobě dřevěného totemu či kamenné sochy.

Více informací