Blog

10 zajímavostí o bitters

10 zajímavostí o bitters

Říká se, že bitters jsou pro barmana stejně důležité jako sůl pro kuchaře. Pojďme si tuto malou, tajnou přísadu představit detailněji a prozradit pár zajímavostí.

Více informací

10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu

10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu

Rumaři celého světa dnes slaví svůj svátek, World Rum Day. Nejlepší oslavou je samozřejmě vychutnat si sklenku svého oblíbeného rumu. Od toho vás zrazovat nebudeme. Ale chvíle pohody vám zpestříme naším výběrem zajímavostí o rumu. Schválně, jestli vás některou informací překvapíme.

Více informací

Agáve, pouštní zázrak

Agáve, pouštní zázrak

Co spojuje tequilu, pulque, vlákno sisal a alternativní sladidlo v podobě sirupu? Odpověď zní agáve. Přečtěte si, co všechno tato pouští kráska dokáže a proč destiláty z agáve nemusí být špatnou volbou.

Více informací

Mexiko: tajemná země Mayů a Aztéků

Mexiko: tajemná země Mayů a Aztéků

Mexiko zdaleka nedefinují jen nepokoje a temné drogové podsvětí. Historie této země je daleko bohatší, stejně jako její přírodní bohatství. Díky tomu mohou vznikat nápoje jako La Travesía nebo Paranubes.

Více informací

Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa

Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa

Společnost Drinks International uveřejnila letošní Cocktail Report, žebříček 50 nejprodávanějších koktejlů na světě. První příčky patří oblíbeným klasikám, ale letos jsou v první desítce i drinky, které v minulých ročnících takové štěstí neměly. Najdete v top 10 i svého oblíbence?

Více informací

Není gin jako gin

Není gin jako gin

Z rodného Nizozemska se gin dostal do Anglie, kde zažil období slávy i úpadku a odkud se rozšířil do všech koutů světa. Globální úspěch ginu zapříčinil vznik nových variant. Jak se od sebe jednotlivé druhy ginu liší?

Více informací

Jak na dokonalý Gin & Tonic?

Jak na dokonalý Gin & Tonic?

Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě dvousložkových drinků, jako je Gin & Tonic, nelze nic zkazit. Ale pokud chcete oslnit své hosty, je potřeba dbát na detaily. Poradíme vám, jaké kombinace k sobě nejlépe pasují a jak si svůj Gin & Tonic užít na maximum.

Více informací

Paloma – mexická holubice

Paloma – mexická holubice

Když se řekne mexický koktejl, spousta z nás si hned vybaví Margaritu. Je ale tím doopravdy nejoblíbenějším? Nenechte se zmást, v Mexiku je nápojem číslo jedna Paloma.

Více informací

Old Fashioned 3x jinak

Old Fashioned 3x jinak

Přestože elegantní klasika stále vede, je v dnešní době rodina Old Fashioned o něco pestřejší. V oblibě jsou zejména rumové varianty – vyzkoušejte například Don Fashioned, XO Old Fashioned nebo Banana Old Fashioned.

Více informací

Caipirinha – brazilský poklad

Caipirinha – brazilský poklad

Caipirinhu Brazilci považují za své národní bohatství – stejně jako karneval, fotbal nebo sambu. Říká se, že pít Caipirinhu je jako ochutnat kousek samotné Brazílie. Jak tento koktejl vznikl a jak přišel ke svému názvu?

Více informací

El Salvador: krásná země s temnou minulostí

El Salvador: krásná země s temnou minulostí

Tropický El Salvador je nejmenší a nejhustěji obydlenou zemí Střední Ameriky. Proslul nejen skvělými produkty jako rum a výběrová káva, ale bohužel také svou vysokou kriminalitou. Ze Salvadoru pochází také značka Ron Colón, jejíž síla tkví v rozmanitosti.

Více informací

Jarní drinky, které osvěží

Jarní drinky, které osvěží

Prodlužující se jarní dny lákají k posezení venku, třeba i se sklenkou osvěžujícího drinku v ruce. Přesně takové koktejly pro vás máme – jednoduché kombinace, které máte za chvilku hotové a které zpříjemní první jarní dny.

Více informací

Gimlet – zachránce námořníků

Gimlet – zachránce námořníků

Kombinace ginu a limetkového cordialu, je silná, sladko-kyselá a osvěžující. Žádný div že si svou popularitu uchovala do dnešních dní. Gimlet, či lépe řečeno jeho předchůdce totiž původně sloužil jako lék, který ochránil spoustu britských námořníků před kurdějemi.

Více informací

Koktejly na Valentýna

Koktejly na Valentýna

Ať už Valentýn slavíte, nebo ne, namíchejte si tento týden jeden z našich speciálních valentýnských koktejlů. Kterému z nich dáte přednost? Ať už bude vaše volba jakákoli, vychutnejte si jej s láskou.

Více informací

10 zajímavostí o šampaňském

10 zajímavostí o šampaňském

Víte, kdy bylo vyrobeno první šampaňské? Nebo kolik bublinek se vejde do jedné lahve? Nejen tyto otázky dnes zodpovíme. Přinášíme 10 zajímavostí o šampaňském, jednom z nejznámějších šumivých vín.

Více informací

Silvestrovské koktejly

Silvestrovské koktejly

Poslední noc v roce si zaslouží něco výjimečného. K půlnočnímu přípitku se jednoznačně hodí bublinky, co ale pít po zbytek večera? Přinášíme koktejlovou inspiraci, kterou oslníte i své přátele.

Více informací

Koktejly na Štědrý den

Koktejly na Štědrý den

Rodinná pohoda, čas k odpočinku a spousta dobrého jídla. Tak si představujeme ideální Vánoce. A když si k tomu všemu namícháte některý z našich svátečních drinků, budou ještě o kapku lepší.

Více informací

Ginové Vánoce

Ginové Vánoce

O Vánocích obdarováváme především své blízké, ale sami si také dopřejeme něco mimořádného. Tím může být i sklenka kvalitního ginu. Aroma citrusů a hřejivé botanicals podtrhnou sváteční atmosféru a dodají večeru špetku výjimečnosti.

Více informací

Rum & čokoláda. Kombinace, kterou si zamilujete

Rum & čokoláda. Kombinace, kterou si zamilujete

Požitek z kvalitního alkoholu můžete povznést ještě o úroveň výš, když jej spárujete s vhodným jídlem. Například k rumům se perfektně hodí čokoláda. Pokud přemýšlíte, jakou zvolit, aby váš oblíbený rum co nejlépe doplnila, přečtěte si malého průvodce párováním.

Více informací

Šampaňské, král mezi šumivými víny

Šampaňské, král mezi šumivými víny

Šampaňské – nejznámější mezi šumivými víny. Symbol noblesy, který nesmí chybět při žádné slavnostní příležitosti. A také novinka v našem portfoliu. Je proto na místě, povědět si o něm víc.

Více informací

Nestárnoucí klasika Gin & Tonic

Nestárnoucí klasika Gin & Tonic

Gin & Tonic patří mezi nejznámější a nejpopulárnější koktejly. A nejen to. Díky pouhým dvěma složkám je jeho příprava jednoduchá a hotová raz dva. Každý rok 19. října slaví G&T svůj den. Připomeňme si proto jeho původ i zajímavé receptury.

Více informací

Bílé rumy a koktejly z nich

Bílé rumy a koktejly z nich

Rum patří k jednomu z nejoblíbenějších destilátů. Tentokrát se zaměříme na bílé rumy a představíme koktejly, které stojí za vyzkoušení. Znáte Bajito, Rum Daisy nebo Mary Pickford?

Více informací

Réunion: nečekaný ráj

Réunion: nečekaný ráj

Malý ostrov v Indickém oceánu, ležící poblíž Madagaskaru a Mauricia, byl až do 17. století prakticky neobydlený. Dnes je domovem nejen necelého milionu obyvatel, ale také elegantních plameňáků a především vanilky.

Více informací

Punč – od vína k rumu a zpět

Punč – od vína k rumu a zpět

Dne 20. září slaví svůj svátek jeden z nejstarších koktejlů vůbec, Rum Punch. Punč je považován za „otce míchaných nápojů“, kterým jsou inspirovány všechny ostatní drinky. Ve skvělém punči se mísí rovnováha mezi lihovinou, citrusy, sladkostí a kořením.

Více informací

Historie rumu: nápoj pirátů i gurmánů

Historie rumu: nápoj pirátů i gurmánů

Když se řekne rum, spousta z nás si vybaví nejen piráty, ale také karibské pláže s jemným bílým pískem, žhnoucí slunce a palmy. Slunné letní počasí a rum zkrátka patří k sobě. Nyní je tedy ta správná chvíle připomenout si jeho historii.

Více informací

Honza Braniš: Na své barové začátky vzpomínám rád

Honza Braniš: Na své barové začátky vzpomínám rád

Honza Braniš je jednou polovinou nerozlučné dvojice, která stojí za vznikem Fenix Drinks. Zároveň již 23 let působí v koktejlovém baru Bugsy’s, stál tak u úplných začátků koktejlové scény, která se v Česku po revoluci formovala. Začtěte se do rozhovoru s Honzou.

Více informací

Červenec, koktejlový měsíc

Červenec, koktejlový měsíc

První prázdninový měsíc patří slunečním paprskům, dovoleným, zahradním party a také trojici ikonických koktejlů, které přinesou osvěžení i v tom nejparnějším dni. Řeč je o Piña Coladě, Mojitu a Daiquiri.

Více informací

Gin & Tonic ještě 3x jinak

Gin & Tonic ještě 3x jinak

Dvě složky, ale stovky kombinací. Právě v této pestrosti a jednoduché přípravě nejspíš tkví neutuchající obliba koktejlu Gin & Tonic. Přinášíme další variace na populární spojení.

Více informací

Čas na oslavu, dnes je Světový den koktejlů

Čas na oslavu, dnes je Světový den koktejlů

Slavit různé mezinárodní a světové dny je v posledních letech velmi oblíbeným zvykem. Dnešek patří Světovému dni koktejlů. Připomeňte si, kdo za tímto významným datem stojí, jak dlouho se slaví a co vlastně definuje slovo koktejl.

Více informací

Gin & Tonic 3x jinak

Gin & Tonic 3x jinak

Dvě složky, ale stovky kombinací. Právě v této pestrosti a jednoduché přípravě nejspíš tkví neutuchající obliba koktejlu Gin & Tonic. Přesvědčte se o tom sami – máme pro vás tři receptury na různé varianty G&T.

Více informací

Tom Collins – nestárnoucí klasika

Tom Collins – nestárnoucí klasika

Jednoduchá kombinace ginu, citronu, cukru a sody je s námi od 19. století a od té doby nijak neztrácí na popularitě. Koktejl je skvělým osvěžením zejména v létě, přijde však vhod kdykoli hledáte lehký, nepříliš sladký a svěží drink.

Více informací

Oslavte Velikonoce s drinkem v ruce

Oslavte Velikonoce s drinkem v ruce

Během Velikonoc si koledníci vedle vajec nezřídka vyslouží i něco ostřejšího. Pokud ovšem nejste příznivci čistého alkoholu, vyzkoušejte některou z našich osvěžujících koktejlových receptur.

Více informací

Cuba Libre – drink plný svobody

Cuba Libre – drink plný svobody

Pro mnoho lidí představuje rum s kolou vůbec první zkušenost s míchanými nápoji. Ať už název Cuba Libre používáme obecně pro jakýkoli rum s kolou či pro daný koktejl, má tento drink speciální místo v srdcích nejednoho z nás.

Více informací

Koktejly z cachaçy

Koktejly z cachaçy

Nejznámějším koktejlem na bází cachaçy je jednoznačně Caipiriñha. V posledních letech se však mixologie cachaçy rozvíjí a vznikají nové receptury. O některé z nich se s vámi nyní podělíme, ale nebojte, o klasickou Caipiriñhu vás také neochudíme.

Více informací

Rum vs. cachaça

Rum vs. cachaça

Když přijde na zařazení nápoje cachaça, neexistuje jednotný názor. Zatímco někteří ji považují za jednu z rumových podkategorií, jiní ji vnímají jako samostatnou skupinu. Cachaça má s rumem plno společných vlastností, ale v určitých nuancích se od něj zároveň odlišuje.

Více informací

Výroba rumu od A do Z

Výroba rumu od A do Z

Karibik. Slovo, které většinu pijanů rumu napadne ve spojitosti s tímto destilátem jako první. Přestože se tato oblast za kolébku rumu skutečně považuje, dnes už pronikl snad do všech koutů světa. Ať už ale pochází odkudkoli, jeho cesta začíná vždy stejně – na poli s cukrovou třtinou.

Více informací

Hot Buttered Rum – parťák do ledových dní

Hot Buttered Rum – parťák do ledových dní

Zima nekončí, naopak se zdá, že teprve nyní se pořádně přihlásí o slovo. Hot Buttered Rum, který 17. ledna slaví svůj svátek, je ideálním nápojem do chladných dní. Kde se vzal nápad smíchat rum s máslem a jak si tento nápoj připravit?

Více informací

10 základních druhů rumu

10 základních druhů rumu

Vyznat se v pestrém světě rumů není jednoduché. Pro snazší orientaci slouží klasifikace, ovšem ani ta není vždy jednoznačná. Sepsali jsme proto deset základních druhů rumu napříč všemi možnými způsoby dělení, včetně jejich charakteristiky.

Více informací

Koktejly na Silvestr

Koktejly na Silvestr

Příchod nového roku se blíží a vy jistě už přemýšlíte, čím ho oslavit. Ať už poslední večer v roce strávíte s partnerem, rodinou nebo přáteli, namíchejte si jednoduché koktejly. Přinášíme inspiraci na čtyři silvestrovské drinky.

Více informací

Ohlédnutí za rokem 2022

Ohlédnutí za rokem 2022

Příchod nového roku je pro mnohé příležitostí k ohlédnutí se za tím starým a bilancování. Nejinak je tomu i v našem případě. A když se podíváme, jakou cestu jsme jako firma za krátký rok ušli, jsme mile překvapeni.

Více informací

Recept na rumové kuličky

Recept na rumové kuličky

Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, ale také rumové kuličky patří mezi nejoblíbenější vánoční sladkosti. Na rumových kuličkách je skvělé především to, že jsou jednoduché, nemusí se péct a stačí vám pouhých pět ingrediencí.

Více informací

Rumové Vánoce

Rumové Vánoce

Prosinec patří mezi rumaři k jednomu z nejoblíbenějších měsíců, a to díky rumovému adventnímu kalendáři. Do Štědrého dne se tak každý den zabaví objevováním nových vzorků. Ale co pak?

Více informací

Vánoční koktejly

Vánoční koktejly

S příchodem adventu nastává sváteční atmosféra. Zpestřete si ji skvělými koktejly, které si snadno připravíte doma. Přinášíme inspiraci na čtyři vánoční drinky, s nimiž si zpříjemníte přípravy na svátky i samotný Štědrý večer.

Více informací

Čím vybavit domácí bar

Čím vybavit domácí bar

Vytvořit si malý domácí bar nemusí být vůbec na škodu. Své oblíbené láhve tak budete mít vždy po ruce a nezaskočí vás žádná nečekaná návštěva. Jaké láhve by v dobře vybaveném domácím baru neměly chybět?

Více informací

10 zajímavostí o toniku

10 zajímavostí o toniku

Tonik dříve nebýval pouze hořkou limonádou, ale také lékem. Za touto tekutinou se skrývá víc, než se na první pohled může zdát. Co dalšího například? Sepsali jsme pro vás deset zajímavostí, díky nimž tonik třeba více upoutá vaši pozornost.

Více informací

Jak si správně vybrat rum?

Jak si správně vybrat rum?

Kategorie rumu je velmi bohatá a pestrá. Vyznat se v ní a zvolit ten správný rum pro danou příležitost tak není vůbec jednoduché. V tomto článku vám pomůžeme se ve světě rumu trochu zorientovat, a hlavně vám poradíme, jaké informace na láhvi hledat, abyste snáze našli ten pravý.

Více informací

Kam v Praze na Gin & Tonic?

Kam v Praze na Gin & Tonic?

Létu už dávno odzvonilo. Existuje však několik koktejlů, které jsou nadčasové a chutnají skvěle v jakémkoli počasí. Jedním z nich je i Gin & Tonic. Kam se na něj vypravit? Máme pro vás tip na tři pražské bary, kde vám namíchají ten nejlepší.

Více informací

Ohlédnutí za Bar Convent Berlin 2022

Ohlédnutí za Bar Convent Berlin 2022

Bar Convent Berlin sami organizátoři přirovnávají k barmanským Vánocům. A oprávněně. Takovou událost jsme si nesměli nechat ujít. Jak jsme prožili celé tři dny? Přečtěte si náš report.

Více informací

Espresso Tonic – netradiční ledová káva

Espresso Tonic – netradiční ledová káva

Ledová káva, to není jen kafe s mlékem, ale může jít i o poměrně nedávný hit na trhu, konkrétně Espresso Tonic. Kde se tento populární nealkoholický koktejl zrodil a jaké za svou krátkou existenci získal varianty?

Více informací

Punč 3x jinak

Punč 3x jinak

Vznik punče můžeme vysledovat do 17. století a jeho název odkazuje k číslovce pět, jelikož se historicky skládal z pěti složek. My vám přinášíme tři moderní variace na jeden z nejrozšířenějších koktejlů.

Více informací

Startuje jubilejní Negroni Week

Startuje jubilejní Negroni Week

Celý tento týden, od 12. do 18. září, je zasvěcený koktejlu Negroni. Letos se Negroni Week koná již po desáté a v současnosti se jedná o celosvětovou záležitost, do níž se zapojují i přední české bary.

Více informací

Mai Tai 3x jinak

Mai Tai 3x jinak

Koktejl Mai Tai je nejznámějším zástupcem tiki kultury. Kombinace několika rumů, čerstvé limetkové šťávy a sladkých sirupů představuje svěží závan exotiky. Vyzkoušejte jednu ze tří variant, které přinášíme u příležitosti National Mai Tai Day.

Více informací

Jak pít rum?

Jak pít rum?

Tato prostá otázka stále zůstává předmětem debat. Odpověď je přitom zcela jednoduchá: pijte rum tak, jak vám chutná. Ovšem pozor, budeme-li se bavit o degustaci, jsou jisté zákonitosti zcela na místě.

Více informací

Chinin, lék i zabiják

Chinin, lék i zabiják

Když se řekne chinin, mnozí z nás si ho automaticky vybaví ve spojitosti s tonikem. Víte ale, odkud se bere a že v běžných tonicích nemusí vůbec pocházet z chinovníku?

Více informací

Daiquiri 3x jinak

Daiquiri 3x jinak

V podstatě neexistuje měsíc, v němž by chyběl den zasvěcený nějakému nápoji. Tentokrát oslavujeme Daiquri Day, který připadá na 19. července. Vyzkoušejte některou z variant jednoduchého koktejlu, které si snadno namícháte i doma.

Více informací

Piña Colada – bazénová pohoda

Piña Colada – bazénová pohoda

Už přes půl století se můžeme rozmazlovat koktejlem Piña Colada. Jednoduchá kombinace ananasu, kokosu a rumu okouzlila svět natolik, že má dokonce vlastní den, který každoročně připadá na 10. července.

Více informací

10 zajímavostí o applejacku

10 zajímavostí o applejacku

O applejacku se toho moc na starém kontinentu nenamluví. Proč? Dlouhá léta byl ryze americkou záležitostí a Evropané preferovali „lokální“ jablečnou pálenku, francouzský calvados. Pojďme to nyní změnit.

Více informací

Martini 3x jinak

Martini 3x jinak

Rok se s rokem sešel a my brzy opět oslavíme World Martini Day, který připadá na 19. června. Klasický koktejl, který vznikl v 19. století, získal do dnešních dní mnoho různých variant. Vyzkoušejte jednu z těch našich.

Více informací

Old Fashioned – gentleman s kostkou cukru

Old Fashioned – gentleman s kostkou cukru

Je považován za první koktejl vůbec, má vlastní skleničku a jeho objevení si přivlastňuje hned několik osob. Představujeme jeden z nejklasičtějších koktejlů Old Fashioned, který 14. června oslaví svůj svátek.

Více informací

5 nejpopulárnějších ginových koktejlů

5 nejpopulárnějších ginových koktejlů

Příští sobotu, 11. června 2022, oslavíme World Gin Day. Jak jinak než přípitkem. Jenže zrovna gin není pití, které by si člověk vychutnal jen tak, maximálně s kostkou ledu. Představujeme vám proto pětici nejpopulárnějších ginových koktejlů světa.

Více informací

Fenix Drinks & Rumfest 2022

Fenix Drinks & Rumfest 2022

V sobotu 22. května se uskutečnil jubilejní 10. ročník Rumfestu a my byli u toho! Přečtěte si krátké shrnutí letošního ročníku, kde byl Fenix Drinks zastoupen hned třemi bary.

Více informací

Lars Renbjer, námořník s vlastním navy rumem

Lars Renbjer, námořník s vlastním navy rumem

Lars Renbjer měl kariéru v nápojovém průmyslu zdánlivě předurčenou odmala. Ale mezitím se stal ještě součástí švédského královského námořnictva. Láska k lodím a nápojům se pak jednoho dne spojila ve vlastní značku námořnického rumu Gunroom.

Více informací

Rumová legislativa podle karibského společenství

Rumová legislativa podle karibského společenství

Mezi nejpalčivější témata týkající se výroby rumu patří nesjednocená legislativa a klasifikace. Pak je tu ovšem Karibské společenství, které již v roce 2008 vydalo legislativu dodržovanou všemi členskými zeměmi. Přinášíme vám překlad jejího znění.

Více informací

Přivítejte koledníky jarními koktejly

Přivítejte koledníky jarními koktejly

Blížící se Velikonoce jsou ideální příležitostí, kdy si dopřát něco dobrého. Sezvěte přátele a připravte si bohaté velikonoční hody. Namísto obvyklých nápojů vyzkoušejte míchané drinky, které si snadno připravíte doma.

Více informací

Lucie Hlaváčová: Vždy jsem pila jen rum

Lucie Hlaváčová: Vždy jsem pila jen rum

RumGirl Lucie Hlaváčová sebe samu označuje jednoduše jako „holku, co miluje rum“. My k tomu dodáme, že také natáčí podcast RUMění, který má v současnosti již 43 dílů. Jaké bylo její první setkání s rumem, čím si ji získal a jaký má rumový sen?

Více informací

Botanicals, osobitost každého ginu

Botanicals, osobitost každého ginu

Není gin jako gin. Jak to? Nejen, že existuje několik druhů, ale také se liší podle použitých botanicals. A jelikož není pevně dané pravidlo, co se smí a nesmí přidat, ve světě natrefíte na opravdu zajímavé kousky. Pár vám jich představíme.

Více informací

V hlavní roli vermut

V hlavní roli vermut

Jaro sice začalo oficiálně už včera, ale na dnešek, 21. března, připadá další významný den, a to World Vermouth Day. Připravili jsme pro vás několik lahodných koktejlů, se kterými dnešní den důstojně oslavíte.

Více informací

Francisco Terrazas: Třtina má v Mexiku staletou historii

Francisco Terrazas: Třtina má v Mexiku staletou historii

Paranubes vzniká divokou fermentací čerstvé šťávy cukrové třtiny vypěstované na polích José Luíse Carrery. Výroba probíhá na jeho farmě, uprostřed panenské mexické přírody. Kde se ale v zemi proslulé tequilou vzal rum? Jeho překvapivé kořeny nám odhalil spoluzakladatel značky Francisco Terrazas.

Více informací

Margarita 3x jinak

Margarita 3x jinak

Každý rok se 22. února slaví National Margarita Day a nejinak je tomu i letos. V našich končinách jde sice o méně ideální období, ale nakonec proč si nezpříjemnit zimní měsíce osvěžujícím drinkem, který vám připomene léto. Připravili jsme pro vás tři varianty, které si snadno namícháte kdekoli.

Více informací

Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly

Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly

V sobotu 29. ledna 2022 se sešlo 12 účastníků kurzu spolu s lektorem Ivo Dvořákem v holešovickém Baru Kamenická a společně prozkoumali pestrý svět ušlechtilých destilátů. Jak celý kurz probíhal? Přečtěte si naši reportáž a nechte se nalákat na jeden z dalších termínů.

Více informací

A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů

A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů

Dnes, 20. ledna 2022, kotví plachetnice Galant v přístavu Boca Chica v Dominikánské republice. Nakládá zde rum a gin pro dánskou společnost A Clean Spirit. Pojďme se společně podívat, co destiláty, které dnešním dnem zahajují svou cestu do Evropy, čeká.

Více informací

Cukrová třtina, rostlinný poklad

Cukrová třtina, rostlinný poklad

Aby se rum mohl nazývat rumem, musí být vstupní surovinou cukrová třtina. Přestože svůj domov nalezla v Karibiku a Jižní Americe, původně pochází z jihovýchodní Asie. Do Karibiku se dostala teprve v 15. století díky Kryštofu Kolumbovi. Co dalšího bychom o této rostlině měli vědět?

Více informací

5 nejdražších rumů na světě

5 nejdražších rumů na světě

S největší pravděpodobností nikdo z nás nenajde následující láhve pod vánočním stromečkem. Pojďme se ale na chvíli zasnít: kdyby naši blízcí měli neomezený rozpočet a rozhodli se nám koupit jednu z nejdražších láhví rumu na světě, na co bychom se mohli o Štědrém dnu těšit?

Více informací

10 zajímavostí o vermutu

10 zajímavostí o vermutu

Vermut v poslední době zažívá opětovný rozmach, zejména díky zájmu barmanů o klasické koktejly. V nich totiž tvoří jednu z hlavních složek. Pojďme se proto podívat na vermut pěkně zblízka a podrobněji si ho představit.

Více informací

Recept na vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Recept na vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér, nebo familiárněji také vaječňák, není potřeba dlouze představovat. Krémový sladký nápoj žluté barvy patří k vánočnímu období stejně jako svařené víno a rozzářená světla. Jak na ten nejlepší? O svůj recept se podělil tým bistra Špejle.

Více informací

Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka

Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka

Po loňské přestávce se opět uskutečnil největší barový svátek a veletrh v Evropě, Bar Convent Berlin. Celkem zde bylo k vidění 210 vystavovatelů z 22 zemí, kteří dohromady přivezli přes tisícovku rozličných nápojů všech možných kategorií. Vše obejít a ochutnat není v lidských silách ani za tři dny, po něž Bar Convent Berlin trvá. Přesto se s vámi podělím o několik postřehů a zážitků z letošního ročníku.

Více informací

Gin & Tonic – nerozlučný pár

Gin & Tonic – nerozlučný pár

Oslavte s námi dnešní International Gin & Tonic Day. Jak vznikla oblíbená kombinace ginu a toniku a jak je možné, že si svou popularitu udržela do dnešních dní? Sepsali jsme historii ginu, toniku i jejich propojení. Důvod jejich soudobé obliby je pak jednodušší, než byste čekali.

Více informací

20 základních rumových pojmů

20 základních rumových pojmů

Rumová terminologie je stejně bohatá a pestrá jako rumy samotné. Existuje spousta druhů rumu, které se odlišují podobou vstupní suroviny, destilací, zráním a stářím. Každý pak nese své označení a vyznat se ve všech pojmech může být leckdy obtížné.

Více informací

Jalovec, základ ginu

Jalovec, základ ginu

Každý, kdo se aspoň trochu zajímá o destiláty, ví, že základní surovinou pro výrobu ginu je jalovec. Kolik toho ale víte o samotném jalovci? O té pro vznik ginu tolik důležité plodině? Pojďme se na jalovec podívat podrobněji.

Více informací

Margarita – koktejl tisíce příběhů

Margarita – koktejl tisíce příběhů

Málokterý koktejl se těší takovému přetlaku údajných vynálezců jako Margarita. V případě tohoto drinku na bázi tequily se můžeme setkat dokonce s deseti verzemi příběhu o jeho vzniku. Samozřejmě některé jsou více pravděpodobné než jiné, ale jak to skutečně bylo, se nejspíš nikdy nedozvíme.

Více informací

Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal

Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal

O našich produktech vám říkáme první poslední. Ale kdo za nimi stojí a je jejich tváří? Nastal čas vám postupně skrze rozhovory představit více i naše výrobce. Tentokrát na naše dotazy odpovídal Joshua Singh, který stojí za dánskou společností 1423 a značkou Ron Cristóbal.

Více informací

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Tento týden, od 13. do 19. září 2021, probíhá Negroni Week. Na který jiný nápoj bychom se proto měli tentokrát zaměřit než právě na jednoduchou kombinaci ginu, vermutu a Campari, která se pro svou hořkost stala oblíbeným nápojem barmanů, ale i mnoha dalších.

Více informací

10 zajímavostí o ginu

10 zajímavostí o ginu

Gin je jedním z nejpopulárnějších destilátů dnešní doby. I v dobách minulých byla obliba ginu extrémní, rozhodně však neplatil za fancy pití. Spíš za nápoj dělníků a chudiny. To se změnilo až na přelomu 18. a 19. století, kdy vznikli první velcí výrobci ginu.

Více informací

Letní drinky, které neomrzí

Letní drinky, které neomrzí

Léto je v plném proudu, dovolenkový režim vrcholí a vlahé večery můžete vylepšit už jen míchanými drinky. Vybrali jsme pro vás tři receptury na klasické rumové koktejly, které nestárnou a nikdy neomrzí. Který z nich vyzkoušíte jako první: Piña Coladu, Mojito nebo Daiquri?

Více informací

Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

Lisa Laird patří k deváté generaci rodiny, která od roku 1698 dává vzniknout tradičnímu americkému nápoji applejack. Jak Lisa tvrdí, jablka jsou jejím osudem. V rozhovoru také prozrazuje, kolik kilogramů jablek je v jediné láhvi applejacku Laird's nebo co by dělala, kdyby se rozhodla nepokračovat v rodinné tradici.

Více informací

10 zajímavostí o tequile

10 zajímavostí o tequile

Přestože obliba tequily obecně roste, stejně jako poptávka po tomto nápoji, drží se stále v pozadí za rumem a ginem. Tím pádem ani povědomí o tequile, jejím původu a její výrobě ještě není značné. K dnešnímu Tequila Day proto pokračujeme v sérii zajímavostí o konkrétním destilátu právě tequilou.

Více informací

Daiquiri – tři složky a stovky variací

Daiquiri – tři složky a stovky variací

Koktejl Daiquiri je dlouhodobě oblíbeným drinkem. Nejen, že si jej vychutnával Ernest Hemingway, který jich údajně dokázal spořádat 15 za odpoledne, ale v roce 1960 si jím připil i J. F. Kennedy, když porazil Nixona v prezidentských volbách. Jaká je historie tohoto populárního koktejlu?

Více informací

Mojito – letní evergreen

Mojito – letní evergreen

Přestože se několik posledních let spekuluje o tom, zda je Mojito již za zenitem, skutečnost je zcela jiná. Mojito stále patří mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů světa a popularitě se těší zejména v letních měsících. Tím spíš nevymizely ani různé ochucené a ovocné varianty, k nimž letní období plné čerstvě dozrálého ovoce přímo vybízí.

Více informací

Protřepat, nemíchat

Protřepat, nemíchat

James Bond, zarputilý odpůrce míchaných (nikoli však míšených) nápojů způsobil, že tato fráze je protřepaná natolik, až je otřepaná. Zanechme však slovíčkaření. Důležité je, že každý z vás v tuto chvíli ví, jakému koktejlu se dnes budeme věnovat. Je jím král mezi drinky: Martini. Dvousložkový koktejl, který dokazuje, že i zdánlivě jednoduchá kombinace se může stát vědou.

Více informací

Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma

Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma

David Blom a jeho nevlastní mladší bratr Sebastiaan se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse Alfonse. Indonéský rodák emigroval do Nizozemska, kde si velmi oblíbil tradiční jenever. Ten doplňoval o typické indonéské koření, aby si připomenul svou rodnou zemi. Nevědomky tak položil základy, na nichž o mnoho let později bratři Blomové vystavěli značku Bobby’s.

Více informací

Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit

Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit

Jiří Rabel a Jakub Janeček jsou obchodní partneři, kamarádi a majitelé distribuční společnosti Ultra Premium Brands. Její základy položili už v roce 1992, ačkoli UPB jako takové vzniklo o něco později. Z širokého portfolia je Jiřímu Rabelovi nejbližší rum, o kterém jsme si spolu povídali. Kromě toho zavzpomínal i na začátky společnosti v 90. letech a na vůbec první produkt, který s Jakubem do Česka přivezli.

Více informací

Párování rumů s doutníky pro začátečníky

Párování rumů s doutníky pro začátečníky

Chvilka klidu, doutník a sklenka výtečného destilátu. Možná se ptáte, co víc si přát. Pravda, k dokonalosti chybí už jen málo. Tím posledním krůčkem však může být párování doutníku a destilátu, aby chuť obojího byla ve vzájemné symbióze a umocnila celkový dojem a požitek. Nejčastěji se při párování s doutníky hovoří o whisky, existuje ale ještě jeden nápoj, který k nim perfektně ladí – rum.

Více informací

Počátky rumové kultury v Česku

Počátky rumové kultury v Česku

Ve čtvrtek 13. května 2021 se při příležitosti Světového dne koktejlu uskutečnil 16. RumRock Live, online degustace rumových koktejlů. Pozvání přijali také speciální hosté Václav Vojíř, majitel Bugsy’s, nejstaršího koktejlového baru v České republice, a Martin Kraut, vydavatel magazínu Barlife a zakladatel a organizátor českého Rumfestu. Společně zavzpomínali na začátky české barové scény v 90. letech a na rozvoj rumové kategorie u nás.

Více informací

Připravte si perfektní Gin & Tonic

Připravte si perfektní Gin & Tonic

O tomto dnes již legendárním long drinku byly popsány stohy papíru. Proto se v následujících řádcích spíš než na historická data zaměříme na to, jak si Gin & Tonic správně namíchat. Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě dvousložkových drinků, jako je Gin & Tonic, nelze nic zkazit. Ale pokud chcete potěšit své hosty v baru nebo zazářit na grilovačce s přáteli, dbejte na detaily.

Více informací

O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja

O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja

Rodina Dvořákových se v barové gastronomii pohybuje již od roku 2007. Na provozu jejích dvou barů, La Casa de la Havana vieja a Banker’s Baru, se aktivně podílí všichni členové rodiny. Lukáš Dvořák má na starost samotný provozu barů, proto jsme se rozhodli jej vyzpovídat a zeptat se nejen za začátky rodinného podnikání, ale také na rumy, koktejly či vývoj barové scény.

Více informací

Jak na domácí bar?

Jak na domácí bar?

Rádi byste si doma namíchali koktejl, ale chybí vám potřebné vybavení? Naštěstí pro vás není vytvoření kvalitního drinku v domácích podmínkách nereálné. A vůbec k tomu není zapotřebí mnoha drahých nástrojů, ani speciálních surovin, se kterými se můžete setkat v koktejlovém baru. Nicméně několik základních pomůcek vám pomůže doma vytvořit nezapomenutelný zážitek pro vás i vaše přátele.

Více informací

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Slavný rumový drink je jedním ze základních stavebních kamenů koktejlové tiki kultury. Ta vznikla ve 30. letech 20. století v USA a inspirovala se životem domorodých obyvatel jižního Pacifiku a Francouzské Polynésie. Podle místních legend byl Tiki prvním člověkem na Zemi a dodnes je vyobrazován v podobě dřevěného totemu či kamenné sochy.

Více informací