Blog

A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů

A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů

Dnes, 20. ledna 2022, kotví plachetnice Galant v přístavu Boca Chica v Dominikánské republice. Nakládá zde rum a gin pro dánskou společnost A Clean Spirit. Pojďme se společně podívat, co destiláty, které dnešním dnem zahajují svou cestu do Evropy, čeká.

Více informací

Cukrová třtina, rostlinný poklad

Cukrová třtina, rostlinný poklad

Aby se rum mohl nazývat rumem, musí být vstupní surovinou cukrová třtina. Přestože svůj domov nalezla v Karibiku a Jižní Americe, původně pochází z jihovýchodní Asie. Do Karibiku se dostala teprve v 15. století díky Kryštofu Kolumbovi. Co dalšího bychom o této rostlině měli vědět?

Více informací

5 nejdražších rumů na světě

5 nejdražších rumů na světě

S největší pravděpodobností nikdo z nás nenajde následující láhve pod vánočním stromečkem. Pojďme se ale na chvíli zasnít: kdyby naši blízcí měli neomezený rozpočet a rozhodli se nám koupit jednu z nejdražších láhví rumu na světě, na co bychom se mohli o Štědrém dnu těšit?

Více informací

10 zajímavostí o vermutu

10 zajímavostí o vermutu

Vermut v poslední době zažívá opětovný rozmach, zejména díky zájmu barmanů o klasické koktejly. V nich totiž tvoří jednu z hlavních složek. Pojďme se proto podívat na vermut pěkně zblízka a podrobněji si ho představit.

Více informací

Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér, nebo familiárněji také vaječňák, není potřeba dlouze představovat. Krémový sladký nápoj žluté barvy patří k vánočnímu období stejně jako svařené víno a rozzářená světla. Jak na ten nejlepší? O svůj recept se podělil tým bistra Špejle.

Více informací

Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka

Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka

Po loňské přestávce se opět uskutečnil největší barový svátek a veletrh v Evropě, Bar Convent Berlin. Celkem zde bylo k vidění 210 vystavovatelů z 22 zemí, kteří dohromady přivezli přes tisícovku rozličných nápojů všech možných kategorií. Vše obejít a ochutnat není v lidských silách ani za tři dny, po něž Bar Convent Berlin trvá. Přesto se s vámi podělím o několik postřehů a zážitků z letošního ročníku.

Více informací

Gin & Tonic – nerozlučný pár

Gin & Tonic – nerozlučný pár

Oslavte s námi dnešní International Gin & Tonic Day. Jak vznikla oblíbená kombinace ginu a toniku a jak je možné, že si svou popularitu udržela do dnešních dní? Sepsali jsme historii ginu, toniku i jejich propojení. Důvod jejich soudobé obliby je pak jednodušší, než byste čekali.

Více informací

20 základních rumových pojmů

20 základních rumových pojmů

Rumová terminologie je stejně bohatá a pestrá jako rumy samotné. Existuje spousta druhů rumu, které se odlišují podobou vstupní suroviny, destilací, zráním a stářím. Každý pak nese své označení a vyznat se ve všech pojmech může být leckdy obtížné.

Více informací

Jalovec, základ ginu

Jalovec, základ ginu

Každý, kdo se aspoň trochu zajímá o destiláty, ví, že základní surovinou pro výrobu ginu je jalovec. Kolik toho ale víte o samotném jalovci? O té pro vznik ginu tolik důležité plodině? Pojďme se na jalovec podívat podrobněji.

Více informací

Margarita – koktejl tisíce příběhů

Margarita – koktejl tisíce příběhů

Málokterý koktejl se těší takovému přetlaku údajných vynálezců jako Margarita. V případě tohoto drinku na bázi tequily se můžeme setkat dokonce s deseti verzemi příběhu o jeho vzniku. Samozřejmě některé jsou více pravděpodobné než jiné, ale jak to skutečně bylo, se nejspíš nikdy nedozvíme.

Více informací

Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal

Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal

O našich produktech vám říkáme první poslední. Ale kdo za nimi stojí a je jejich tváří? Nastal čas vám postupně skrze rozhovory představit více i naše výrobce. Tentokrát na naše dotazy odpovídal Joshua Singh, který stojí za dánskou společností 1423 a značkou Ron Cristóbal.

Více informací

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Tento týden, od 13. do 19. září 2021, probíhá Negroni Week. Na který jiný nápoj bychom se proto měli tentokrát zaměřit než právě na jednoduchou kombinaci ginu, vermutu a Campari, která se pro svou hořkost stala oblíbeným nápojem barmanů, ale i mnoha dalších.

Více informací

10 zajímavostí o ginu

10 zajímavostí o ginu

Gin je jedním z nejpopulárnějších destilátů dnešní doby. I v dobách minulých byla obliba ginu extrémní, rozhodně však neplatil za fancy pití. Spíš za nápoj dělníků a chudiny. To se změnilo až na přelomu 18. a 19. století, kdy vznikli první velcí výrobci ginu.

Více informací

Letní drinky, které neomrzí

Letní drinky, které neomrzí

Léto je v plném proudu, dovolenkový režim vrcholí a vlahé večery můžete vylepšit už jen míchanými drinky. Vybrali jsme pro vás tři receptury na klasické rumové koktejly, které nestárnou a nikdy neomrzí. Který z nich vyzkoušíte jako první: Piña Coladu, Mojito nebo Daiquri?

Více informací

Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem

Lisa Laird patří k deváté generaci rodiny, která od roku 1698 dává vzniknout tradičnímu americkému nápoji applejack. Jak Lisa tvrdí, jablka jsou jejím osudem. V rozhovoru také prozrazuje, kolik kilogramů jablek je v jediné láhvi applejacku Laird's nebo co by dělala, kdyby se rozhodla nepokračovat v rodinné tradici.

Více informací

10 zajímavostí o tequile

10 zajímavostí o tequile

Přestože obliba tequily obecně roste, stejně jako poptávka po tomto nápoji, drží se stále v pozadí za rumem a ginem. Tím pádem ani povědomí o tequile, jejím původu a její výrobě ještě není značné. K dnešnímu Tequila Day proto pokračujeme v sérii zajímavostí o konkrétním destilátu právě tequilou.

Více informací

Daiquiri – tři složky a stovky variací

Daiquiri – tři složky a stovky variací

Koktejl Daiquiri je dlouhodobě oblíbeným drinkem. Nejen, že si jej vychutnával Ernest Hemingway, který jich údajně dokázal spořádat 15 za odpoledne, ale v roce 1960 si jím připil i J. F. Kennedy, když porazil Nixona v prezidentských volbách. Jaká je historie tohoto populárního koktejlu?

Více informací

Mojito – letní evergreen

Mojito – letní evergreen

Přestože se několik posledních let spekuluje o tom, zda je Mojito již za zenitem, skutečnost je zcela jiná. Mojito stále patří mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů světa a popularitě se těší zejména v letních měsících. Tím spíš nevymizely ani různé ochucené a ovocné varianty, k nimž letní období plné čerstvě dozrálého ovoce přímo vybízí.

Více informací

10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu

10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu

Rumaři celého světa dnes slaví svůj svátek, World Rum Day. Nejlepší oslavou je samozřejmě vychutnat si sklenku svého oblíbeného rumu. Od toho vás zrazovat nebudeme. Ale chvíle pohody vám zpestříme naším výběrem zajímavostí o rumu. Schválně, jestli vás některou informací překvapíme.

Více informací

Protřepat, nemíchat

Protřepat, nemíchat

James Bond, zarputilý odpůrce míchaných (nikoli však míšených) nápojů způsobil, že tato fráze je protřepaná natolik, až je otřepaná. Zanechme však slovíčkaření. Důležité je, že každý z vás v tuto chvíli ví, jakému koktejlu se dnes budeme věnovat. Je jím král mezi drinky: Martini. Dvousložkový koktejl, který dokazuje, že i zdánlivě jednoduchá kombinace se může stát vědou.

Více informací

Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma

Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma

David Blom a jeho nevlastní mladší bratr Sebastiaan se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse Alfonse. Indonéský rodák emigroval do Nizozemska, kde si velmi oblíbil tradiční jenever. Ten doplňoval o typické indonéské koření, aby si připomenul svou rodnou zemi. Nevědomky tak položil základy, na nichž o mnoho let později bratři Blomové vystavěli značku Bobby’s.

Více informací

Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit

Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit

Jiří Rabel a Jakub Janeček jsou obchodní partneři, kamarádi a majitelé distribuční společnosti Ultra Premium Brands. Její základy položili už v roce 1992, ačkoli UPB jako takové vzniklo o něco později. Z širokého portfolia je Jiřímu Rabelovi nejbližší rum, o kterém jsme si spolu povídali. Kromě toho zavzpomínal i na začátky společnosti v 90. letech a na vůbec první produkt, který s Jakubem do Česka přivezli.

Více informací

Párování rumů s doutníky pro začátečníky

Párování rumů s doutníky pro začátečníky

Chvilka klidu, doutník a sklenka výtečného destilátu. Možná se ptáte, co víc si přát. Pravda, k dokonalosti chybí už jen málo. Tím posledním krůčkem však může být párování doutníku a destilátu, aby chuť obojího byla ve vzájemné symbióze a umocnila celkový dojem a požitek. Nejčastěji se při párování s doutníky hovoří o whisky, existuje ale ještě jeden nápoj, který k nim perfektně ladí – rum.

Více informací

Počátky rumové kultury v Česku

Počátky rumové kultury v Česku

Ve čtvrtek 13. května 2021 se při příležitosti Světového dne koktejlu uskutečnil 16. RumRock Live, online degustace rumových koktejlů. Pozvání přijali také speciální hosté Václav Vojíř, majitel Bugsy’s, nejstaršího koktejlového baru v České republice, a Martin Kraut, vydavatel magazínu Barlife a zakladatel a organizátor českého Rumfestu. Společně zavzpomínali na začátky české barové scény v 90. letech a na rozvoj rumové kategorie u nás.

Více informací

Připravte si perfektní Gin & Tonic

Připravte si perfektní Gin & Tonic

O tomto dnes již legendárním long drinku byly popsány stohy papíru. Proto se v následujících řádcích spíš než na historická data zaměříme na to, jak si Gin & Tonic správně namíchat. Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě dvousložkových drinků, jako je Gin & Tonic, nelze nic zkazit. Ale pokud chcete potěšit své hosty v baru nebo zazářit na grilovačce s přáteli, dbejte na detaily.

Více informací

O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja

O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja

Rodina Dvořákových se v barové gastronomii pohybuje již od roku 2007. Na provozu jejích dvou barů, La Casa de la Havana vieja a Banker’s Baru, se aktivně podílí všichni členové rodiny. Lukáš Dvořák má na starost samotný provozu barů, proto jsme se rozhodli jej vyzpovídat a zeptat se nejen za začátky rodinného podnikání, ale také na rumy, koktejly či vývoj barové scény.

Více informací

Jak na domácí bar?

Jak na domácí bar?

Rádi byste si doma namíchali koktejl, ale chybí vám potřebné vybavení? Naštěstí pro vás není vytvoření kvalitního drinku v domácích podmínkách nereálné. A vůbec k tomu není zapotřebí mnoha drahých nástrojů, ani speciálních surovin, se kterými se můžete setkat v koktejlovém baru. Nicméně několik základních pomůcek vám pomůže doma vytvořit nezapomenutelný zážitek pro vás i vaše přátele.

Více informací

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Slavný rumový drink je jedním ze základních stavebních kamenů koktejlové tiki kultury. Ta vznikla ve 30. letech 20. století v USA a inspirovala se životem domorodých obyvatel jižního Pacifiku a Francouzské Polynésie. Podle místních legend byl Tiki prvním člověkem na Zemi a dodnes je vyobrazován v podobě dřevěného totemu či kamenné sochy.

Více informací