Blog
10 zajímavostí o applejacku
O applejacku se toho moc na starém kontinentu nenamluví. Proč? Dlouhá léta byl ryze americkou záležitostí a Evropané preferovali „lokální“ jablečnou pálenku, francouzský calvados. Pojďme to nyní změnit.
Martini 3x jinak
Rok se s rokem sešel a my brzy opět oslavíme World Martini Day, který připadá na 19. června. Klasický koktejl, který vznikl v 19. století, získal do dnešních dní mnoho různých variant. Vyzkoušejte jednu z těch našich.
Old Fashioned – gentleman s kostkou cukru
Je považován za první koktejl vůbec, má vlastní skleničku a jeho objevení si přivlastňuje hned několik osob. Představujeme jeden z nejklasičtějších koktejlů Old Fashioned, který 14. června oslaví svůj svátek.
5 nejpopulárnějších ginových koktejlů
Příští sobotu, 11. června 2022, oslavíme World Gin Day. Jak jinak než přípitkem. Jenže zrovna gin není pití, které by si člověk vychutnal jen tak, maximálně s kostkou ledu. Představujeme vám proto pětici nejpopulárnějších ginových koktejlů světa.
Fenix Drinks & Rumfest 2022
V sobotu 22. května se uskutečnil jubilejní 10. ročník Rumfestu a my byli u toho! Přečtěte si krátké shrnutí letošního ročníku, kde byl Fenix Drinks zastoupen hned třemi bary.
Čas na oslavu, dnes je Světový den koktejlů
Slavit různé mezinárodní a světové dny je v posledních letech velmi oblíbeným zvykem. Dnešek patří Světovému dni koktejlů. Připomeňte si, kdo za tímto významným datem stojí, jak dlouho se slaví a co vlastně definuje slovo koktejl.
Lars Renbjer, námořník s vlastním navy rumem
Lars Renbjer měl kariéru v nápojovém průmyslu zdánlivě předurčenou odmala. Ale mezitím se stal ještě součástí švédského královského námořnictva. Láska k lodím a nápojům se pak jednoho dne spojila ve vlastní značku námořnického rumu Gunroom.
Rumová legislativa podle karibského společenství
Mezi nejpalčivější témata týkající se výroby rumu patří nesjednocená legislativa a klasifikace. Pak je tu ovšem Karibské společenství, které již v roce 2008 vydalo legislativu dodržovanou všemi členskými zeměmi. Přinášíme vám překlad jejího znění.
10 zajímavostí o bitters
Říká se, že bitters jsou pro barmana stejně důležité jako sůl pro kuchaře. Pojďme si tuto malou, tajnou přísadu představit detailněji a prozradit pár zajímavostí.
Přivítejte koledníky jarními koktejly
Blížící se Velikonoce jsou ideální příležitostí, kdy si dopřát něco dobrého. Sezvěte přátele a připravte si bohaté velikonoční hody. Namísto obvyklých nápojů vyzkoušejte míchané drinky, které si snadno připravíte doma.
Lucie Hlaváčová: Vždy jsem pila jen rum
RumGirl Lucie Hlaváčová sebe samu označuje jednoduše jako „holku, co miluje rum“. My k tomu dodáme, že také natáčí podcast RUMění, který má v současnosti již 43 dílů. Jaké bylo její první setkání s rumem, čím si ji získal a jaký má rumový sen?
Botanicals, osobitost každého ginu
Není gin jako gin. Jak to? Nejen, že existuje několik druhů, ale také se liší podle použitých botanicals. A jelikož není pevně dané pravidlo, co se smí a nesmí přidat, ve světě natrefíte na opravdu zajímavé kousky. Pár vám jich představíme.
V hlavní roli vermut
Jaro sice začalo oficiálně už včera, ale na dnešek, 21. března, připadá další významný den, a to World Vermouth Day. Připravili jsme pro vás několik lahodných koktejlů, se kterými dnešní den důstojně oslavíte.
Francisco Terrazas: Třtina má v Mexiku staletou historii
Paranubes vzniká divokou fermentací čerstvé šťávy cukrové třtiny vypěstované na polích José Luíse Carrery. Výroba probíhá na jeho farmě, uprostřed panenské mexické přírody. Kde se ale v zemi proslulé tequilou vzal rum? Jeho překvapivé kořeny nám odhalil spoluzakladatel značky Francisco Terrazas.
Margarita 3x jinak
Každý rok se 22. února slaví National Margarita Day a nejinak je tomu i letos. V našich končinách jde sice o méně ideální období, ale nakonec proč si nezpříjemnit zimní měsíce osvěžujícím drinkem, který vám připomene léto. Připravili jsme pro vás tři varianty, které si snadno namícháte kdekoli.
DramRoom: Starosti překonáváme vlastním nadšením
Jak zpřístupnit prémiové destiláty širšímu publiku? Na tuto otázku hledali odpověď i Tomáš Kříž a Honza Rotrekl, zakladatelé projektu DramRoom. Ten se zabývá prodejem degustačních vzorků destilátů.
Lucia Hava: Rum House si bude vždy žít vlastním životem
Lucia Hava se za barem pohybuje bezmála 20 let a stejnou dobu se věnuje rumu. Patří tak mezi největší rumové odborníky u nás. Pořádá degustace a pravidelně navštěvuje rumové festivaly. Rum je pro ni nejen prací, ale také koníčkem a vášní.
Jak probíhal první kurz Destiláty všemi smysly
V sobotu 29. ledna 2022 se sešlo 12 účastníků kurzu spolu s lektorem Ivo Dvořákem v holešovickém Baru Kamenická a společně prozkoumali pestrý svět ušlechtilých destilátů. Jak celý kurz probíhal? Přečtěte si naši reportáž a nechte se nalákat na jeden z dalších termínů.
Robin Honhold: Čím déle stráví rum v sudu, tím méně z jeho skutečného charakteru zůstává
Master blender Robin Honhold stojí mimo jiné za nedávnou novinkou, The Duppy Share XO. Při příležitosti uvedení na český trh jsme Robinovi položili pár otázek. Co pro něj znamená rum, jaká myšlenka stála za vznikem nového prémiového rumu a proč do směsi použil pouze rumy z Barbadosu?
A Clean Spirit: udržitelná cesta destilátů
Dnes, 20. ledna 2022, kotví plachetnice Galant v přístavu Boca Chica v Dominikánské republice. Nakládá zde rum a gin pro dánskou společnost A Clean Spirit. Pojďme se společně podívat, co destiláty, které dnešním dnem zahajují svou cestu do Evropy, čeká.
Cukrová třtina, rostlinný poklad
Aby se rum mohl nazývat rumem, musí být vstupní surovinou cukrová třtina. Přestože svůj domov nalezla v Karibiku a Jižní Americe, původně pochází z jihovýchodní Asie. Do Karibiku se dostala teprve v 15. století díky Kryštofu Kolumbovi. Co dalšího bychom o této rostlině měli vědět?
Robert Serrallés: Rumová kategorie potřebuje více transparentnosti
Robert Serrallés je šestou generací výrobců rumu a v Destilería Serrallés zastává post viceprezidenta. Ve své funkci má na starosti zejména strategické plánování, ale dohlíží také na vývoj nových produktů. S kým jiným bychom měli nahlédnout do tajemství výroby rumu Don Q?
5 nejdražších rumů na světě
S největší pravděpodobností nikdo z nás nenajde následující láhve pod vánočním stromečkem. Pojďme se ale na chvíli zasnít: kdyby naši blízcí měli neomezený rozpočet a rozhodli se nám koupit jednu z nejdražších láhví rumu na světě, na co bychom se mohli o Štědrém dnu těšit?
Bintu Singh: Udržitelnost je důležitá, aby planeta zůstala zelená
Bintu Singh stojí v čele dánské společnosti A Clean Spirit, která klade u svých produktů důraz na udržitelnost ve všech aspektech – od surovin přes výrobce a dodavatele až po balení a prodej. Podobné rozhodnutí přináší řadu výzev, o kterých nám Bintu pověděl.
10 zajímavostí o vermutu
Vermut v poslední době zažívá opětovný rozmach, zejména díky zájmu barmanů o klasické koktejly. V nich totiž tvoří jednu z hlavních složek. Pojďme se proto podívat na vermut pěkně zblízka a podrobněji si ho představit.
Skleničky na rum a degustace – existuje správná cesta?
Běžná konzumace nápoje je jedna věc, ta žádným dogmatům nepodléhá. Ale chcete-li zkoumanou tekutinu co nejlépe poznat a nachutnat, měli byste na pár pravidel dbát. Jaká pravidla to jsou, představíme v článku.
Milan Háva: Každý, kdo pije a propaguje rum, je můj přítel
U Milana Hávy nelze lásku k rumu přehlédnout. Stačí se zajít podívat do podniku Rum House v Žitné ulici, který vede spolu se svou ženou. Rum se jim oběma stal nejen koníčkem, ale také živobytím. Proto se rum a Rum House staly stěžejními tématy našeho rozhovoru.
Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc
Vaječný likér, nebo familiárněji také vaječňák, není potřeba dlouze představovat. Krémový sladký nápoj žluté barvy patří k vánočnímu období stejně jako svařené víno a rozzářená světla. Jak na ten nejlepší? O svůj recept se podělil tým bistra Špejle.
Bar Convent Berlin z pohledu Samera Selbaka
Po loňské přestávce se opět uskutečnil největší barový svátek a veletrh v Evropě, Bar Convent Berlin. Celkem zde bylo k vidění 210 vystavovatelů z 22 zemí, kteří dohromady přivezli přes tisícovku rozličných nápojů všech možných kategorií. Vše obejít a ochutnat není v lidských silách ani za tři dny, po něž Bar Convent Berlin trvá. Přesto se s vámi podělím o několik postřehů a zážitků z letošního ročníku.
Gin & Tonic – nerozlučný pár
Oslavte s námi dnešní International Gin & Tonic Day. Jak vznikla oblíbená kombinace ginu a toniku a jak je možné, že si svou popularitu udržela do dnešních dní? Sepsali jsme historii ginu, toniku i jejich propojení. Důvod jejich soudobé obliby je pak jednodušší, než byste čekali.
20 základních rumových pojmů
Rumová terminologie je stejně bohatá a pestrá jako rumy samotné. Existuje spousta druhů rumu, které se odlišují podobou vstupní suroviny, destilací, zráním a stářím. Každý pak nese své označení a vyznat se ve všech pojmech může být leckdy obtížné.
Jalovec, základ ginu
Každý, kdo se aspoň trochu zajímá o destiláty, ví, že základní surovinou pro výrobu ginu je jalovec. Kolik toho ale víte o samotném jalovci? O té pro vznik ginu tolik důležité plodině? Pojďme se na jalovec podívat podrobněji.
Margarita – koktejl tisíce příběhů
Málokterý koktejl se těší takovému přetlaku údajných vynálezců jako Margarita. V případě tohoto drinku na bázi tequily se můžeme setkat dokonce s deseti verzemi příběhu o jeho vzniku. Samozřejmě některé jsou více pravděpodobné než jiné, ale jak to skutečně bylo, se nejspíš nikdy nedozvíme.
Rozhovor s Joshuou Singhem: Rok rumu? Ten už dávno nastal
O našich produktech vám říkáme první poslední. Ale kdo za nimi stojí a je jejich tváří? Nastal čas vám postupně skrze rozhovory představit více i naše výrobce. Tentokrát na naše dotazy odpovídal Joshua Singh, který stojí za dánskou společností 1423 a značkou Ron Cristóbal.
Negroni – koktejl hořký jako sám život
Tento týden, od 13. do 19. září 2021, probíhá Negroni Week. Na který jiný nápoj bychom se proto měli tentokrát zaměřit než právě na jednoduchou kombinaci ginu, vermutu a Campari, která se pro svou hořkost stala oblíbeným nápojem barmanů, ale i mnoha dalších.
10 zajímavostí o ginu
Gin je jedním z nejpopulárnějších destilátů dnešní doby. I v dobách minulých byla obliba ginu extrémní, rozhodně však neplatil za fancy pití. Spíš za nápoj dělníků a chudiny. To se změnilo až na přelomu 18. a 19. století, kdy vznikli první velcí výrobci ginu.
Společnost The American Distilling Institute označila Ron Colón za jeden z nejlepších craftových rumů
Každý rok hodnotí The American Distilling Institute řemeslně vyráběné destiláty. Mezi oceněnými rumy se v letošním roce objevila i značka Ron Colón, kterou najdete v našem portfoliu. Na tento úspěch jsme proto náležitě hrdí.
Letní drinky, které neomrzí
Léto je v plném proudu, dovolenkový režim vrcholí a vlahé večery můžete vylepšit už jen míchanými drinky. Vybrali jsme pro vás tři receptury na klasické rumové koktejly, které nestárnou a nikdy neomrzí. Který z nich vyzkoušíte jako první: Piña Coladu, Mojito nebo Daiquri?
Lisa Laird: Jablka jsou naším osudem
Lisa Laird patří k deváté generaci rodiny, která od roku 1698 dává vzniknout tradičnímu americkému nápoji applejack. Jak Lisa tvrdí, jablka jsou jejím osudem. V rozhovoru také prozrazuje, kolik kilogramů jablek je v jediné láhvi applejacku Laird's nebo co by dělala, kdyby se rozhodla nepokračovat v rodinné tradici.
10 zajímavostí o tequile
Přestože obliba tequily obecně roste, stejně jako poptávka po tomto nápoji, drží se stále v pozadí za rumem a ginem. Tím pádem ani povědomí o tequile, jejím původu a její výrobě ještě není značné. K dnešnímu Tequila Day proto pokračujeme v sérii zajímavostí o konkrétním destilátu právě tequilou.
Daiquiri – tři složky a stovky variací
Koktejl Daiquiri je dlouhodobě oblíbeným drinkem. Nejen, že si jej vychutnával Ernest Hemingway, který jich údajně dokázal spořádat 15 za odpoledne, ale v roce 1960 si jím připil i J. F. Kennedy, když porazil Nixona v prezidentských volbách. Jaká je historie tohoto populárního koktejlu?
Mojito – letní evergreen
Přestože se několik posledních let spekuluje o tom, zda je Mojito již za zenitem, skutečnost je zcela jiná. Mojito stále patří mezi top 10 nejprodávanějších koktejlů světa a popularitě se těší zejména v letních měsících. Tím spíš nevymizely ani různé ochucené a ovocné varianty, k nimž letní období plné čerstvě dozrálého ovoce přímo vybízí.
10 zajímavostí o rumu ke Světovému dni rumu
Rumaři celého světa dnes slaví svůj svátek, World Rum Day. Nejlepší oslavou je samozřejmě vychutnat si sklenku svého oblíbeného rumu. Od toho vás zrazovat nebudeme. Ale chvíle pohody vám zpestříme naším výběrem zajímavostí o rumu. Schválně, jestli vás některou informací překvapíme.
Protřepat, nemíchat
James Bond, zarputilý odpůrce míchaných (nikoli však míšených) nápojů způsobil, že tato fráze je protřepaná natolik, až je otřepaná. Zanechme však slovíčkaření. Důležité je, že každý z vás v tuto chvíli ví, jakému koktejlu se dnes budeme věnovat. Je jím král mezi drinky: Martini. Dvousložkový koktejl, který dokazuje, že i zdánlivě jednoduchá kombinace se může stát vědou.
Bobby’s očima spoluzakladatele Davida Bloma
David Blom a jeho nevlastní mladší bratr Sebastiaan se před lety vydali po stopách svého dědečka Jacobuse Alfonse. Indonéský rodák emigroval do Nizozemska, kde si velmi oblíbil tradiční jenever. Ten doplňoval o typické indonéské koření, aby si připomenul svou rodnou zemi. Nevědomky tak položil základy, na nichž o mnoho let později bratři Blomové vystavěli značku Bobby’s.
Jiří Rabel: Díky českým rumařům mě práce zase začala bavit
Jiří Rabel a Jakub Janeček jsou obchodní partneři, kamarádi a majitelé distribuční společnosti Ultra Premium Brands. Její základy položili už v roce 1992, ačkoli UPB jako takové vzniklo o něco později. Z širokého portfolia je Jiřímu Rabelovi nejbližší rum, o kterém jsme si spolu povídali. Kromě toho zavzpomínal i na začátky společnosti v 90. letech a na vůbec první produkt, který s Jakubem do Česka přivezli.
Párování rumů s doutníky pro začátečníky
Chvilka klidu, doutník a sklenka výtečného destilátu. Možná se ptáte, co víc si přát. Pravda, k dokonalosti chybí už jen málo. Tím posledním krůčkem však může být párování doutníku a destilátu, aby chuť obojího byla ve vzájemné symbióze a umocnila celkový dojem a požitek. Nejčastěji se při párování s doutníky hovoří o whisky, existuje ale ještě jeden nápoj, který k nim perfektně ladí – rum.
Počátky rumové kultury v Česku
Ve čtvrtek 13. května 2021 se při příležitosti Světového dne koktejlu uskutečnil 16. RumRock Live, online degustace rumových koktejlů. Pozvání přijali také speciální hosté Václav Vojíř, majitel Bugsy’s, nejstaršího koktejlového baru v České republice, a Martin Kraut, vydavatel magazínu Barlife a zakladatel a organizátor českého Rumfestu. Společně zavzpomínali na začátky české barové scény v 90. letech a na rozvoj rumové kategorie u nás.
Připravte si perfektní Gin & Tonic
O tomto dnes již legendárním long drinku byly popsány stohy papíru. Proto se v následujících řádcích spíš než na historická data zaměříme na to, jak si Gin & Tonic správně namíchat. Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě dvousložkových drinků, jako je Gin & Tonic, nelze nic zkazit. Ale pokud chcete potěšit své hosty v baru nebo zazářit na grilovačce s přáteli, dbejte na detaily.
O koktejlech, rumech i začátcích baru La Casa de la Havana Vieja
Rodina Dvořákových se v barové gastronomii pohybuje již od roku 2007. Na provozu jejích dvou barů, La Casa de la Havana vieja a Banker’s Baru, se aktivně podílí všichni členové rodiny. Lukáš Dvořák má na starost samotný provozu barů, proto jsme se rozhodli jej vyzpovídat a zeptat se nejen za začátky rodinného podnikání, ale také na rumy, koktejly či vývoj barové scény.
Jak na domácí bar?
Rádi byste si doma namíchali koktejl, ale chybí vám potřebné vybavení? Naštěstí pro vás není vytvoření kvalitního drinku v domácích podmínkách nereálné. A vůbec k tomu není zapotřebí mnoha drahých nástrojů, ani speciálních surovin, se kterými se můžete setkat v koktejlovém baru. Nicméně několik základních pomůcek vám pomůže doma vytvořit nezapomenutelný zážitek pro vás i vaše přátele.
Mai Tai – pozdrav z tropického ráje
Slavný rumový drink je jedním ze základních stavebních kamenů koktejlové tiki kultury. Ta vznikla ve 30. letech 20. století v USA a inspirovala se životem domorodých obyvatel jižního Pacifiku a Francouzské Polynésie. Podle místních legend byl Tiki prvním člověkem na Zemi a dodnes je vyobrazován v podobě dřevěného totemu či kamenné sochy.