Espresso Martini – energické spojení

Espresso Martini – energické spojení

Espresso Martini – energické spojení

Espresso Martini přijde po náročném dni k chuti. Kofeinové osvěžení s kapkou alkoholu ocení i milovníci plných, aromatických koktejlů. Originální kombinace espressa, kávového likéru a vodky je lety prověřená, ale nemusíte se bát ani experimentů. Zkuste například místo vodky použít gin – vychutnejte si Bobby‘s Espresso Martini.

03

Ačkoli dnes není jasné, ve kterém baru se Espresso Martini servírovalo poprvé – zda to bylo v londýnském podniku Fred’s Club, nebo Soho Brasserie –, známe jeho autora. První Espresso Martini namíchal Dick Bradsell, jenž stojí za vznikem celé řady koktejlů. Ačkoli vytvořit drink s kávovým základem neměl původně v plánu, kreativita a pohotovost slavného barmana přinesla světu recepturu, která je dnes oblíbenější než kdy dříve.

Drink na přání modelky

Za vznikem receptury z roku 1983 stojí neobvyklá objednávka, kterou barmanovi předložila jistá nejmenovaná modelka. Ta si žádala nápoj, který ji „nakopne a zároveň zruší“. Dick Bradsell tedy vzal vodku, tehdy nesmírně populární, kterou doplnil o espresso a kávový likér. A voilà – Espresso Martini bylo na světě. Barman nicméně nikdy neprozradil, jak a proč jej napadla právě tato kombinace, ani kdo byla ona záhadná modelka. Hlavní ale je, že se z tohoto setkání zrodil koktejl, který se rychle stal oblíbenou novodobou klasikou.

V původní receptuře se uvádí hned dva kávové likéry, a to Kahlúa a Tía María. V 90. letech však receptura prošla „revizí“, lehce se pozměnila a stala univerzálnější. Bylo tak možné použít jakýkoli kávový likér, bez lpění na konkrétní značce. Také název drinku měl svou krátkou evoluci. Původně se jmenoval Vodka Espresso. Jelikož se však servíroval ve sklence typické pro Martini (známá sklenka typu V-shape) a všem takto podávaným koktejlům se říkalo Martini, připadlo nakonec i tomuto nápoji označení Espresso Martini.

Receptura Bobby's Espresso Martini

01Nahraďte vodku ginem a vyzkoušejte lahodnou variaci na Espresso Martini. Vytvořit recepturu samotného Bobby's ginu trvalo téměř dva roky. Každý z osmi různých rostlinných výtažků se destiluje samostatně a ve výsledném ginu nenajdete žádná aditiva – pouze čistou chuť. Kořeněnou vůni doprovází aromatická exploze čerstvých citrusů a citronové trávy, jež se spolu s dalšími bylinkami projeví i v chuti. Výrazná chuť kávy skvěle doplní aroma jalovce, fenyklu a šípku.

4 cl Bobby's Dry Gin
1,5 cl kávového likéru
3 cl espressa
1 cl cukrového sirupu

Šejkr naplňte ledem a přidejte všechny ingredience. Důkladně protřepejte a přes sítko přelijte do připravené koktejlové sklenky nebo šampaňské misky. Ozdobte pomerančovou kůrou, hřebíčkem a servírujte.