Whiskey Sour – dokonalá souhra chutí
Whiskey Sour – dokonalá souhra chutí
Existují drinky, které nikdy nevyjdou z módy. Jedním z nich je i Whiskey Sour, který se v roce 2025 zařadil do top 10 nejprodávanějších koktejlů světa. Oblibu si získal díky své sladko-kyselé chuti a dokonale vyváženému poměru surovin. Kromě whisk(e)y obsahuje už jen cukrový sirup, citronovou šťávu a bílek, který koktejlu dodává typickou pěnu. Možná jste ho ochutnali na večírku, možná ho znáte z filmů, nejspíš jste ho už někdy namíchali svým hostům. Ale víte, odkud pochází a proč je dodnes tak oblíbený?
Ačkoli byl tento koktejl poprvé zmíněn v knize Jerry Thomas‘ Bartenders Guide, jež vyšla v 60. letech 19. století, je více než pravděpodobné, že Whiskey Sour má kořeny už v 18. století. Tehdy totiž námořníci míchali citrusové šťávy s lihovinami, aby předešli kurdějím. Ty vznikají při nedostatku vitaminu C a byly problémem zejména při dlouhých plavbách. Dalo by se říct, že sour drinky vznikly právě na moři. Alkohol totiž citrusy konzervoval a cukr zjemňoval jejich kyselou chuť. Nedá se sice ještě hovořit o receptuře jako takové, ale princip byl daný: destilát + citronová šťáva + sladidlo.
Co nesmí chybět?
Whiskey Sour, jak ho známe dnes, se poprvé objevuje v tištěné podobě v roce 1862, ve zmíněné průkopnické koktejlové knize Bartenders Guide od slovutného Jerryho Thomase. A i když se od té doby recept vyvíjel, základ zůstal stejný. Nejdůležitější surovinou je kvalitní whisk(e)y – ať už bourbon, rye (žitná), nebo skotská. K tomu čerstvě vymačkaná citronová šťáva a trocha cukrového sirupu. Výsledkem je osvěžující, sladkokyselý nápoj, který dokáže zvýraznit charakter samotné whiskey. Na konci 19. století se začal přidávat i vaječný bílek – ten drink zjemní a vytvoří hustou krémovou pěnu.
Krása jednoduchosti
Whiskey Sour na menu barů sice málokdy najdete, ale jedná se o klasiku, kterou barmani dokážou připravit na požádání. Obsahuje totiž suroviny, které se nacházejí v každém baru. Tento drink je jednoduše důkazem, že v jednoduchosti je krása. Podobné heslo razí i značka True Believers, která klade důraz na lihovarnické řemeslo a která nabízí autentickou skotskou whisky Mackintosh. Výroba probíhá ve spolupráci s předními světovými master distillery, kteří používají výhradně přírodní ingredience a tradiční postupy. Prvotřídní kvalita destilátu v receptuře Whiskey Sour skvěle vynikne.
Receptura Whiskey Sour
6 cl Mackintosh Blended Malt Scotch Whisky
3 cl čerstvé citronové šťávy
2 cl cukrového sirupu
1,5 cl vaječného bílku
3 kapky Angostura Aromatic Bitters
Whisky, citronovou šťávu, cukrový sirup a bílek nadávkujte do šejkru. Nejprve vyšejkrujte bez ledu, tzv. dry shake. Poté přidejte led a znovu pořádně vyšejkrujte. Pomocí double strain sceďte do předem vychlazené koktejlové sklenky. Pěnu ozdobte třemi kapkami bitters nebo koktejlovou třešní.