Paloma – mexická holubice

Paloma – mexická holubice

Paloma – mexická holubice

Když se řekne mexický koktejl, spousta z nás si hned vybaví Margaritu. Je ale tím doopravdy nejoblíbenějším? Nenechte se zmást, v Mexiku je nápojem číslo jedna Paloma. Považuje se dokonce za národní drink a ve své domovině pokrývá až 80 % všech vypitých koktejlů. A není se čemu divit – dokonale vyvážená směs destilátu z agáve, grapefruitové sody a čerstvé limetky tvoří osvěžující kombinaci, které propadnete už po prvním doušku.

O vzniku koktejlu nejsou dochovány konkrétní záznamy. Předpokládá se ale, že pochází z Mexika, kde jej poprvé namíchali v 50. letech 20. století. Název drinku údajně vychází ze slova „la paloma“, což v překladu znamená holubice. Jedná se také o název oblíbené lidové písně z 19. století.

02

Receptura bývá nejčastěji připisována Donu Javieru Delgado Corona, barmanovi a majiteli baru La Capilla. Ačkoli neexistují žádné přímé důkazy, že Corona za koktejlem Paloma skutečně stál, jeho pověst legendárního barmana tomu nahrává. On sám se ale k autorství nikdy nepřihlásil, podle některých zdrojů ho dokonce i popřel. Přesné okolnosti vzniku drinku nám tak zůstanou zahaleny tajemstvím.

Kvalitní suroviny jsou základ

Paloma vyniká překvapivou souhrou jednotlivých ingrediencí. Základem je kvalitní destilát z agáve a nesmíme zapomínat ani na obzvlášť důležitou chuť grapefruitu. Při přípravě lze použít čerstvě vymačkanou šťávu, neméně skvělou alternativou je také pink grapefruit soda – příchuť, která v minulých dvou letech ovládla trh s limonádami.

Výrobci se navíc zaměřili i na kvalitu nealkoholické složky koktejlů, a tak i toniky, limonády a další mixery vznikají v prémiové kvalitě. Dokážou tak drink povznést na novou úroveň. Skvělým příkladem je značka The London Essence, kterou můžete najít v portfoliu Fenix Drinks. Při vyvíjení svých receptur spolupracuje s předními parfumerskými domy a k výrobě používá jen to nejlepší ovoce a rostliny, které se pěstují ve francouzském Grasse. Nápoje též charakterizuje jemné perlení ve stylu champagne.

03

The London Essence Pink Grapefruit Crafted Soda je tedy dokonalou surovinou pro přípravu drinku Paloma, který se díky svěží a lahodné chuti hodí jak k setkání s přáteli po práci, tak k formálním příležitostem. Na jeho přípravě není nic složitého a hravě ji zvládne i barmanský začátečník.

Receptura Paloma

4 cl Los Arcos Blanco
1 cl čerstvé limetkové šťávy
0,5 cl cukrového sirupu
špetka mořské soli
10–12 cl The London Essence Pink Grapefruit Crafted Soda

Do sklenice postupně nadávkujte destilát z agáve, limetkovou šťávu, špetku soli a doplňte ledem. Dolijte grapefruitovou sodou a jemně promíchejte, aby se ingredience spojily. Podávejte ve skleničce se solným okrajem a drink ozdobte limetkou nebo růžovým grepem.