Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér – nezaměnitelná chuť Vánoc

Vaječný likér, nebo familiárněji také vaječňák, není potřeba dlouze představovat. Krémový sladký nápoj žluté barvy patří k vánočnímu období stejně jako svařené víno a rozzářená světla. Dlouho před samotnými svátky se svádí boj o ten nejlepší. Zapojují se do něj podniky, které zaznamenávají první objednávky oblíbeného likéru už koncem října, i jednotlivci, kteří pátrají po zaručeném receptu. Pokud jste se do honby za dokonalým vaječňákem letos zapojili i vy, máme pro vás dobrou zprávu. Vaše hledání právě skončilo. A my děkujeme týmu bistra Špejle, že se podělili o svůj recept na vaječný likér.

Vaječný likér má svůj původ ve středověké Evropě, konkrétně ve 13. století v Anglii. Tamní mniši byli známí konzumací nápoje zvaného Posset. Jednalo se o teplý nápoj z piva, vejce a fíků. Základ ve svařeném pivu má i další koktejl – Egg Flip. Ten obsahoval kromě horkého piva ještě brandy, cukr, koření a samozřejmě vejce. 

Receptura se postupně proměňovala, zejména se do ní přidalo mléko či smetana. Tím se dnes liší Eggnog (vaječný likér) a Egg Flip, který zůstává bez smetany. V 17. století se primární složkou nápoje stalo sherry. Tento předchůdce vaječného likéru se s ohledem na suroviny stal nápojem bohatých. Mléko, vejce a sherry si totiž nemohl dovolit jen tak někdo.

02

Zpět mezi lid se vaječný likér opět dostal v Americe. Do britských kolonií se nápoj rozšířil v 18. století a dostal zde nový rozměr. Dovážená brandy a sherry podléhaly v Americe vysoké dani, a tak do koktejlu místní začali přidávat levnější rum. Podle některých etymologů se Američané zasloužili také o název „eggnog“. Nápoj s rumem totiž přejmenovali na egg’n’grog, což se později zkrátilo na eggnog. Jiní badatelé ovšem tvrdí, že slovo „nog“ označovalo v Anglii druh silného piva.

Proč právě Vánoce?

V raných dobách vaječného koňaku bylo koření luxusem, který si lidé dopřávali jen při zvláštních příležitostech, jako byly právě Vánoce. Zimní měsíce se také ukázaly ideálními pro trvanlivost vaječného likéru. Chladné počasí zastalo funkci ledničky. Zatímco alkohol bránil šíření bakterií, studený vzduch pomáhal stabilizovat smetanu. Postupem času se vaječný koňak a svátky staly pevně spjatými.

A toto spojení vydrželo až do dnešních dní. Základní ingredience na vaječný koňak se v průběhu let téměř nezměnily. V každé receptuře se setkáte s vejci, smetanou, cukrem a alkoholem. To ovšem neznamená, že vaječný koňak je pokaždé stejný. Naopak, vytváří perfektní půdu pro experimenty s kořením (nejčastěji skořice, vanilka a muškátový oříšek). Pestrá šíře alkoholu dovoluje různé kombinace, ať už se jedná o více rumů, rum s koňakem nebo úplnou změnu v podobě tequily. V poslední době vznikají také veganské vaječné likéry s alternativními „mléky“, které zpřístupňují tuto pochoutku opravdu každému.

03Vaječný likér podle Špejle
(receptura na 1 litr)

5 ks žloutků
300 g vanilkového cukru
70 g kondenzovaného mléka
1 g vanilky z vanilkového lusku
100 ml smetany
300 ml směsi rumu a bitters

Směs rumu a bitters
(receptura na 1 litr směsi)
400 ml The Duppy Share Spiced
400 ml tuzemáku
200 ml tmavého jamajského rumu
10 střiků Fee Brothers Aztec Choco bitters

Žloutky vyšleháme spolu s vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme kondenzované mléko a opět zhruba tři minuty šleháme. Nakonec přilejeme směs z rumu a bitters, smetanu a přidáme zrnka vanilky a vše lehce prošleháme. Přelijeme do láhve a dáme chladit do lednice.