10 zajímavostí o vermutu

10 zajímavostí o vermutu

10 zajímavostí o vermutu

Vermut, nápoj obohacený o bylinky, koření a vinný destilát, spadá do kategorie tzv. fortifikovaných vín. Velmi populární byl v 19. století, ale po světových válkách došlo k poklesu jeho obliby. Teprve v poslední době zažívá vermut opětovný rozmach, zejména díky zájmu barmanů o klasické koktejly. V nich totiž tvoří jednu z hlavních složek. Pojďme se proto podívat na vermut pěkně zblízka a podrobněji si ho představit. Dozvíte se, podle čeho získal vermut svůj název, kde se nachází muzeum vermutu i co s načatou láhví, kterou nestíháte včas vypít. 

  1. Se vznikem vermutu je spojen rok 1786. Tehdy Antonio Benedetto Carpano v italském Turíně uvedl na trh svůj produkt. Jednalo se o první komerční vermut a Itálie se díky tomu stala jedním z center produkce. Nedlouho po něm, roku 1813 přišel Joseph Noilly se svým vermutem. V dnešní době se výroba vermutu rozšířila do celého světa, nejčastěji je však nadále spojován s Itálií a Francií.

  2. V 90. letech 20. století začali do výroby vermutu promlouvat američtí výrobci, kteří dali vzniknout novému stylu vermutu, tzv. Western Dry.
    02
  3. Italové nebyli zdaleka první výrobci vermutu vůbec. Různé obdoby fortifikovaných vín lze vysledovat až do starověkého Řecka. Také Němci vyráběli víno obohacené o pelyněk, a to již v 17. století.

  4. Ačkoli je tedy vermut spojován s Itálii a Francií, pochází název nápoje překvapivě právě z němčiny. Konkrétně z německého slova pro pelyněk (wermwut), který je základem vermutu.

  5. Dalšími obvyklými přísadami ve vermutu jsou skořice, hřebíček, yzop lékařský, chmel otáčivý, fenykl, kardamom či andělika lékařská, máta, meduňka nebo hořec, řebříček, muškátový oříšek, černobýl, koriandr, heřmánek a podobně.

  6. Stejně tak byste marně v Itálii a Francii hledali muzeum vermutu. To se totiž nachází ve španělském městě Reus. V tamním Museu del Vermut najdete stovky historických láhví, etiket a reklamních plakátů stejně jako restauraci a bar, kde hlavní roli hraje vermut.

  7. Od roku 2017 nese Vermut di Torino geograficky chráněné označení. To znamená, že jakýkoli vermut zde vyrobený musí dodržovat různé předpisy týkající se výroby, aby se mohl tímto názvem honosit.

  8. Ve Francii nese historicky geograficky chráněné označení region Chambéry. Dříve zde působila celá řada producentů, dnes se zde podle původních receptur vyrábí už jen značka Dolin.03

  9. Přestože je vermut dolihovaný, stále jde o víno. Nemá tedy takovou trvanlivost jako destiláty. V chladničce se jeho životnost sice prodlouží, ale přesto byste ho měli vypít do šesti týdnů od otevření.

  10. A pokud ho vypít nestíháte, zkuste jej použít na vaření. Vermut je plný bylinek a koření, čímž dodá vašim pokrmům plnou a zajímavou chuť. Využití najde v dresinku na salát stejně jako v marinádě na maso. Do omáček i do dezertů. Fantazii se meze nekladou.

Bonus:

Vermut má mnoho podob. Nejen díky použitému vinnému základu a koření, ale také se odlišuje barvou či podílem zbytkového cukru. Podle toho můžeme vermuty také dělit. Základní rozdělení podle barvy rozlišuje tři druhy vermutu: bianco (bílý), rosato (růžový) a rosso (červený).

Podle zbytkového cukru je dělení pestřejší:

Extra suchý – obsah cukru méně než 30 g/l
Suchý – obsah cukru méně než 50 g/l
Polosuchý – obsah cukru 51–90 g/l
Polosladký – obsah cukru 91‒130 g/l
Sladký – obsah cukru více než 130 g/l