Gin Fizz – nadčasová klasika plná svěžesti

Gin Fizz – nadčasová klasika plná svěžesti

Gin Fizz – nadčasová klasika plná svěžesti

Existují receptury, které neomrzí a své místo na nápojových lístcích budou mít vždy jisté. Jednou z nich je i Gin Fizz. Kombinace ginu, citrusů a sody tvoří dohromady drink, který se těší oblibě po celém světě. Ostatně, v žebříčku nejprodávanějších koktejlů světa se letos umístil na krásném 22. místě, přičemž si oproti předchozímu roku polepšil o dvě příčky. Kam až sahá historie koktejlu Gin Fizz a co s ní mají společného námořníci?

První předchůdce koktejlu Ginu Fizz se zrodil už v polovině 18. století. V té době byli námořníci nejvíce postiženi nedostatkem vitaminu C, což vedlo ke kurdějím – potenciálně smrtelné nemoci, která byla postrachem všech mořeplavců. Admirál Nelson tak přišel s nápadem smíchat gin s citronem, aby pomohl předcházet tomuto onemocnění u svých mužů.

Léčba fungovala a nápoj byl u námořníků dokonce natolik oblíbený, že začali předstírat příznaky kurdějí, jen aby ho mohli pít. Dá se tedy říct, že původne Gin Fizz vznikl jako lék. Netrvalo dlouho a nápoj získal oblibu i na souši, kde se receptura obohatila o sodovku a sladkou složku. První písemnou zmínku o drinku, jak ho známe dnes, máme z roku 1876. Tehdy byl uveden v publikaci The Bartenders Guide od Jerryho Thomase. Zajímavostí je, že o něm Thomas psal jako o elixíru, měl totiž ulevit od nepříjemné kocoviny.

02Milovník drinku Denton

Všeho s mírou – tohoto hesla se jeden milovník Gin Fizzu, profesor Denton, skutečně nedržel. Brooklynský gentleman byl v 90. letech 19. století skutečným šampionem v pití Gin Fizzu a za jediný den údajně zvládl těžko uvěřitelných 40 kousků. Ačkoliv by se mohlo zdát, že takové množství koktejlů je hazard se zdravím, profesoru Dentonovi se nakonec stalo osudným vlastní ego. Jednoho dne totiž rozhodl, že sní i sklenici, ve které mu byl Gin Fizz naservírován, a následně zemřel na vnitřní krvácení.

Zlatá, stříbrná i neoblíbená variace

I když je jednou z hlavních předností Gin Fizzu jednoduchost, najdeme na tuto klasiku různé variace. Přidáním 1 cl vaječného bílku získáme tzv. Silver Fizz. Preferujete-li spíš práci se žloutkem, hravě vytvoříte Golden Fizz. A pokud chcete nabídnout luxusnější variantu, nahraďte sodovku šumivým vínem a připravte Diamond Fizz.

Postrach všech barmanů pak představuje varianta Ramos Gin Fizz, ktrá kromě bílku obsahuje ještě smetanu a vodu z pomerančových květů. Aby byl drink dokonale krémový, je třeba velmi dlouhé a intenzivní šejkrování, třeba i 12 minut. A to je důvod, proč se na rozdíl od klasického Gin Fizz s touto obměnou příliš často nesetkáte.

Dnes má Gin Fizz ve světě míchaných nápojů své pevné místo a hosté si jej s chutí dopřávají po celém světě. Tento drink skvělým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása a že poctivá, pečlivě připravená receptura nikdy nezevšední.

03Receptura Gin Fizz
5 cl ginu
2,5 cl čerstvé citronové šťávy
1,5 cl cukrového sirupu
15 cl sodovky
citron a třešeň na ozdobu

V šejkru protřepejte gin, citronovou šťávu a cukrový sirup s ledem. Opatrně přeceďte do vysoké sklenice naplněné čerstvým ledem a dolejte sodovkou. Jemně promíchejte barovou lžičkou. Ozdobte měsíčkem citronu, koktejlovou třešní a podávejte.

 

Zdroj fotografií: Unsplash, archiv výrobce