Punč – od vína k rumu a zpět
Punč – od vína k rumu a zpět
Dne 20. září slaví svůj svátek jeden z nejstarších koktejlů vůbec, Rum Punch. Punč je považován za „otce míchaných nápojů“, kterým jsou inspirovány všechny ostatní drinky. Ve skvělém punči se mísí rovnováha mezi lihovinou, citrusy, sladkostí a kořením. Existuje nespočet variant, při vymýšlení kombinací ingrediencí se fantazii meze nekladou.
V současnosti má punč spojitost zejména s vánočním obdobím a vínem. A skutečně, takový je i jeho původ. Podle Difford’s Guide se první zmínka o punči datuje do roku 1576 a v receptuře se neobjevuje rum, ale právě víno. V následujících stoletích však rum získal převahu.
Původ rumového punče se datuje do 17. století, kdy se poprvé objevil během obchodních cest britské Východoindické společnosti. Mimo jiné pomáhal námořníkům přežít dlouhé cesty díky citrusům, které obsahoval. Ty je totiž chránily před obávanými kurdějemi, které jsou způsobeny nedostatkem vitaminu C.
Z lodí do kaváren
Punč brzy pronikl i na souš. Investoři rádi navštěvovali v docích lodě, které financovali. Společně se svými přáteli si pak na palubě vychutnávali módní novinku, Rum Punch. Netrvalo dlouho a popularita punče se rozšířila do londýnských kaváren. Již během 17. století se stal díky dovozu kvalitního rumu velmi žádaným společenským nápojem. Pro majitele podniků byl navíc punč velmi atraktivní – byl tak nový, že se nacházel mimo daňový systém a nebyl zdanitelný.
Punč se tradičně podával ve velkých mísách, ze kterých se postupně upíjelo. A právě tento způsob servírování punč na nějakou dobu zase upozadil. Viktoriánské období totiž přineslo nový styl pití – méně a po kratší dobu. Pomalé popíjení z obrovské mísy stalo zbytečným luxusem. Charles Dickens dokonce v časopise Household publikoval text s názvem Bowl of Punch, ve kterém si stěžoval na skutečnost, že misky na punč, které kdysi lemovaly police v barech a jen čekaly na zavolání, jsou nyní nežádoucí.
Punč dnes
Časy se ale mění k lepšímu a punč si zpátky získává pozornost a oblibu, kterou si zaslouží. Jedná se o koktejl, který nejen přežil zkoušku času, ale v jeho průběhu se zlepšoval. Poctivý punč připravený z kvalitních surovin je drink, kterému bychom rozhodně měli dát šanci.
Dnes dokonce vznikají bary, ve kterých se servírují pouze různé varianty tohoto koktejlu. Receptury stále vychází z původní rýmovačky, jež odkazuje na počet ingrediencí: one for sour, two for sweet, three of strong and four of week (tedy kyselá složka, sladká složka, lihovina, voda a páté je koření). Jen se přizpůsobily moderním chutím a ingrediencím.
Receptura Rum Punch
45 ml overproof rumu (například Gunroom Navy)
15 ml čerstvé limetkové šťávy
30 ml cukrového sirupu
2 střiky Angostura Aromatic Bitters
60 ml vody
Všechny ingredience vložte do šejkru a doplňte ledem. Důkladně protřepejte a přes jemné sítko nalijte do vychlazené sklenice. Drink ozdobte strouhaným muškátovým oříškem a servírujte.
Nebo vyzkoušejte náš oblíbený Two Duppies Punch.
Fotogalerie