Radek Tureček: Hosté chtějí stále častěji zkoušet nové produkty

Radek Tureček: Hosté chtějí stále častěji zkoušet nové produkty

Radek Tureček: Hosté chtějí stále častěji zkoušet nové produkty

Pražská restaurace Červený Jelen láká na výborné jídlo z grilu, dokonale ošetřené plzeňské pivo a rumy z portfolia Fenix Drinks. Není proto divu, že je podnik často volbou číslo 1 pro lidi z kanceláří, kterých je v okolí spousta. S ředitelem restaurace Červený Jelen Radkem Turečkem jsme si povídali o měnících se návycích hostů a zeptali jsme se také, jak se jim pracuje s našimi produkty.

Restaurace Červený Jelen v Praze je vyhlášená nejen skvělým jídlem, ale i pitím. Na co k vám hosté chodí nejčastěji?
Co se týče nápojů, během oběda si hosté rádi dají skleničku dobrého vína. Po práci pak u nás posedí déle, dají si drink a občas zůstanou i na večeři. Nejoblíbenějším nápojem po práci je rozhodně Gin & Tonic, pivo nebo panák. Když se sejde parta lidí, rádi si dají kromě piva i rumové degustační prkénko, aby ochutnali co nejvíc druhů. Z produktů Fenix Drinks máme složenou krásnou degustaci.

03Víme, že vedle skvělého piva nabízíte i řadu kvalitních destilátů – jako doplněk k pivu, jako aperitiv před jídlem nebo digestiv po jídle. Jaké na to máte ohlasy? Která kategorie destilátů se v „pivní restauraci“ pije nejvíce?
K pivu si hosté zpravidla objednávají sušší rumy nebo ovocné destiláty. Rozhodně nejvíce se pijí různé druhy rumů. Z rumových produktů je nejoblíbenější naše degustace, která je složená ze tří malých panáků. Na degustaci lidé oceňují, že ochutnají více typů rumu a mohou je porovnávat mezi sebou. Zhodnotit vůni, chuť a probrat své dojmy s přáteli. Z degustace se tak stává skupinová zábava. Ohlasy jsou skvělé, často si v degustacích člověk najde svoji oblíbenou variantu, kterou si pak objednává stále dokola.

V nabídce máte také produkty z portfolia Fenix Drinks. Jak se vám s nimi pracuje? Který je nejprodávanější?
Z ginů musíme vyzdvihnout Bobby‘s Gin, který je skvělý v kombinaci s tonikem, esencí citronové trávy, čerstvým pomerančem a hřebíčkem. Také Heimat Gin je velmi zajímavý, samotný i s tonikem, esencí šalvěje a tymiánu a čerstvým rozmarýnem.

Z rumů patří mezi nejoblíbenější The Duppy Share, který je perfektně vyvážený a ideální volbou pro začátečníky i fajnšmekry. Ti, kteří mají rádi klasický The Duppy Share Aged, často vyzkouší i The Duppy Share XO.

S rumy i giny se nám pracuje samozřejmě skvěle! I díky Fenix Drinks můžeme mít tak širokou nabídku, kde si vybere každý – od začátečníka po specialistu.

06

Pokud by si hosté chtěli pořídit některý z produktů Fenix Drinks domů, který byste jim doporučil a proč?
Rozhodně bych rád doporučil jednu lahev v limitované edici, konkrétně Don Q Double Aged Cask Port Finish. Tento rum je z Portorika, zrál v sudech po bílém víně a po portském. Není to rum, který byste pili často. Spíše se hodí ke zvláštní příležitosti nebo jako dárek. Vzácný, dobře pitelný destilát. Ideální na dny, kdy slavíte nějaký úspěch, narozeniny, výročí, …

Přes léto proběhlo na zahrádce Červeného Jelena několik večerů pod názvem Aperitivo, kde se servírovaly koktejly. Neplánujete do budoucna rozšířit svou nabídku míchaných nápojů?
Aperitivo je původně italský koncept, kterým jsme se inspirovali. V Itálii lidé chodí po práci s přáteli na drink a něco malého k snědku. Atmosféru podobně pohodových večerů jsme chtěli přenést do centra Prahy. Součástí našich pravidelných Aperitivo večerů je DJ, barman a právě míchané nápoje. Velikost provozu nám bohužel nedovoluje zařadit nové míchané nápoje do nabídky, právě proto ale pořádáme akce typu Aperitivo, aby naši zákazníci mohli ochutnat něco nového a zažít restauraci trochu jinak než obvykle. Také často obnovujeme nápojový lístek, aby v něm naši hosté pokaždé objevili něco zajímavého. Na příští sezonu plánujeme Aperitivo večery s koktejly namíchanými profesionálními barmany.

05Sledujete trendy v nápojové gastronomii a gastronomii celkově? Jak se proměňují stravovací a nápojové návyky hostů?
Celkově trendy sledujeme, jelikož se snažíme být lídry pražské gastronomické scény a udávat směr. Ze zkušeností víme, že v poslední době hosté chodí spíše za kvalitou než za kvantitou. Dorazí jednou za čas, ale chtějí si večer užít naplno. Obecně existují dvě skupiny lidí. Na prvním místě jsou ti, kteří chtějí experimentovat a pokaždé ochutnat něco nového, osvěžujícího. Druhá skupina je konzervativnější, ta se často vrací za oblíbeným cutem steaku nebo destilátem. Poslední dobou ale pozorujeme růst první jmenované skupiny. Je čím dál více lidí, kteří chtějí objevovat nové produkty. Ti, kteří dřív chodili na pivo a steak, vyhledávají nové cuty a rumy. V Červeném Jelenovi máme široké portfolio produktů, kde si každý vybere to své, a zároveň se nemusí bát objednat si pro něj dosud neznámé, protože se soustředíme hlavně na kvalitu.

02Červený Jelen se nachází v budově s krásnou historii. Můžete nám o ní něco říct? Proč jste si vybrali zrovna tento prostor?
Červený Jelen sídlí ve Sweerts-Šporkově paláci v Hybernské ulici. Budovu vlastnil v 17. století hrabě Špork. Ve 20. století byla realizována moderní přístavba podle Josefa Gočára a rekonstrukce objektu podle návrhu Stanislava Fialy skončila v roce 2018. Největší místností v paláci je bývalá hala bývalé Anglo-československé banky, proto se hlavní část restaurace nazývá Banka. Ve spodním patře se nacházel trezor a je tam doposud – Trezor Špork ukrývá poklad v podobě gastronomie Marka Fichtnera. Druhé podzemní patro nazýváme Klubovna a zde probíhá škola čepování s Mírou „Pantátou“ Nekolným. V patře nad Bankou se pak nachází salonky, ve kterých sedávalo bankovní představenstvo. Naše restaurace je rozlohou největší v Česku. Člověk u nás může zažít příjemnou večeři ve dvou i firemní akci až pro 1000 osob.

Kromě restaurace nabízíte další služby. Co všechno tým Červeného Jelena dokáže zařídit?
Máme opravdu široký záběr na firemní akce. Umíme připravit krásné snídaně, kick-off meetingy, busines meetingy, workshopy, … Akce může začít ráno kick-off meetingem se snídaní, pak můžete zajít na oběd dolů do Banky a večer se můžete těšit na party s gourmet bufetem a školou čepování jako teambuildingovou aktivitou. Pořádáme eventy pro 40–1000 osob. Naše hlavní patro zvané Banka má kapacitu až 350 osob, Trezorové patro 140 osob, do spodní klubovny se vejde až 110 osob a v saloncích je místo na stání až pro 150 osob. V létě máme otevřené dvě zahrádky, jednu kuřáckou a jednu nekuřáckou, každá má 80 míst. V Trezoru pak pořádáme několikrát za rok michelinské večery Marek & Friends, které si užijí i největší gurmáni. Umíme také soukromé večeře v saloncích. A každou třetí středu v letních měsících pořádáme Aperitivo, kde hosté ochutnají skvělé míchané nápoje.

07Blíží se zimní sezona, Vánoce a Nový rok. Co se v Červeném Jelenovi chystá?
Rádi bychom čtenáře pozvali na další michelinský večer. Ve středu 29. listopadu přivítáme v Trezoru Špork rovnou dva vzácné hosty: michelinského šéfkuchaře Patrika Jaroše a ikonického vinaře F. X. Pichlera. Pokud jste opravdoví gurmáni, rozhodně si zarezervujte své místo.

Jakmile uhodí zima, vrací se na naše menu variace horkých nápojů, především různé druhy punče. Na Štědrý večer budeme mít otevřeno až do 22 hodin a nabízíme speciální štědrovečerní menu. K němu si můžete objednat štamprli našeho prémiového vaječňáku s karibským rumem. V posledních letech se mění přístup k vánoční večeři. Lidé opouštějí kapra s bramborovým salátem a chtějí si dopřát sváteční pokrm v restauraci, aby nemuseli štědrovečerní odpoledne trávit v kuchyni. Na Silvestra budeme mít otevřeno do 23 hodin a 1. ledna se budeme těšit na naše hosty s Markovou variací na novoroční čočku.

Uvažovali jste o expanzi do dalších měst v Česku?
Do naší gastronomické skupiny (H5) již patří několik provozů v Plzni (Lékárna, Plzeňka, Potrefená Husa, Kozlovna a dva krásné nové provozy inspirované Italskou gastronomií – Cantina a Cavino). Nyní se chceme rozšiřovat spíše v Praze; aktuálně zvažujeme různé lokace a hledáme tu ideální.

Zároveň nabízíme konzultantské služby pro jakékoliv typy gastro provozů. Díky zkušenostem, které jsme během let v gastronomii získali, můžeme dát dalším podnikatelům cenný feedback, co se týče provozu a různých procesů v restauraci, od kuchyně po eventy. Případně pomůžeme vytvořit koncept společně se strategií, aby od vývoje po spuštění vše proběhlo hladce.