Bílé rumy a koktejly z nich

Bílé rumy a koktejly z nich

Bílé rumy a koktejly z nich

Rum patří k jednomu z nejoblíbenějších destilátů. Jelikož jeho výroba probíhá téměř po celém světě, existuje značné množství druhů. Ne vždy je snadné se v nich vyznat. Pro snazší orientaci slouží klasifikace do různých kategorií, jednou z nich je rozdělení na bílé a tmavé rumy. A právě bílým rumům, které představují perfektní základ do koktejlů, budeme tentokrát věnovat pozornost.

Bílé rumy bývají lehké a obvykle zrají mezi 1–3 roky. Existují ale i výjimky, které zrají déle. Barva, kterou rumům přidá sud, se následně odfiltruje přes dřevěné uhlí či jiné médium. Mají jemnou, téměř neutrální chuť, proto se málokdy pijí čisté. Obvykle se používají jako základ do nejrůznějších míchaných drinků. Mezi nejznámější rumové koktejly patří Mojito, Piña Colada a Daiquiri, které se řadí mezi klasiky. Existuje ale spousta dalších vynikajících kombinací, které stojí za vyzkoušení. Co třeba některá z následujících receptur?

02

 

Bajito

6 cl Striped Skunk Batch 1
3 cl limetkové šťávy
0,75 cl cukrového sirupu
6 lístků máty
6 lístků bazalky

Do sklenice dáme lístky máty a bazalky a zlehka je pomačkáme muddlerem. Přidáme rum, cukrový sirup a limetkovou šťávu. Přisypeme rozdrcený led do poloviny sklenice a promícháme. Doplníme drcený led po okraj a ozdobíme lístky máty a bazalky.

 

 

 

03

Ruby Daiquiri

6 cl Duppy White
0,25 cl Amaretto Disaronno
0,5 cl mandlového sirupu
0,75 cl čerstvé citronové šťávy
1,5 cl čerstvé grapefruitové šťávy

Veškeré ingredience nadávkujeme do šejkru na led a důkladně protřepeme. Poté opatrně scedíme do vychlazené koktejlové sklenky. Ozdobte výsečí z grapefruitu.

 

06

Mary Pickford

6 cl Gunroom 2 Ports
4,5 cl ananasového džusu
0,5 cl Luxardo Maraschino
0,5 cl grenadiny

Všechny ingredience nadávkujeme do šejkru s ledem. Důkladně protřepeme a poté přes barmanské sítko nalijeme do předem vychlazené sklenky. Ozdobíme koktejlovou třešní.

 

05

Rum Daisy

6 cl Paranubes Caña Morada
0,25 cl Chartreuse Yellow
1,5 cl čerstvé citronové šťávy
0,5 cl cukrového sirupu
1 střik Angostura Aromatic Bitters

Všechny ingredience nadávkujeme do šejkru s ledem. Důkladně protřepeme a poté přes barmanské sítko nalijeme do sklenky na kostku ledu. Ozdobíme snítkou máty, kůrou z citronu a koktejlovou třešní.

 

06

Palomino Flor

6 cl Duppy White
2 cl Dolin Blanc Vermouth de Chambéry
1 cl sherry Fino
1,5 cl čerstvé šťávy z řapíkatého celeru
0,5 cl bezinkového likéru

Muddlerem rozmačkáme řapíkatý celer v šejkru. Přidáme ostatní ingredience a led, důkladně protřepeme a scedíme do vychlazené koktejlové sklenice. Ozdobíme řapíkatým celerem.