Patrik Jandus: Na gastronomii mě baví, že rozdávám lidem radost

Patrik Jandus: Na gastronomii mě baví, že rozdávám lidem radost

Patrik Jandus: Na gastronomii mě baví, že rozdávám lidem radost

Koktejlový bar Public Interest se nachází v centru Prahy, blízko kláštera sv. Anežky a v těsném sousedství s michelinskou restaurací Field. Elegantní interiér ve stylu old fashioned baru láká k posezení nad některým ze signature koktejlů nebo sklenkou šampaňského. Stane-li se z vás pravidelný host, dříve nebo později vás bude obsluhovat Patrik Jandus, který v baru pracuje už tři roky. Byla v jeho případě gastronomie láskou na první pohled? 

Kdy proběhlo vaše první setkání s gastronomií?
Mé první setkání s gastronomií bylo při odborném výcviku v hotelu InterContinental v roce 2010.

Byla gastronomie „láskou na první pohled“? Nebo bylo původně vysněným povoláním něco jiného?
Řekl bych, že spíš až na druhý. Původně jsem chtěl být fotbalista, i když profesionálně jsem nikdy nehrál. Zájem o gastronomii ve mně probudila až paní mistrová Holá na SPV IHC (Středisko praktického vyučování hotelu InterContinental), která mi dala dobré základy pro mou budoucí kariéru.

04Co vás na gastronomii nejvíce baví?
Rozdávat lidem radost a být k nim co nejvíc pohostinný.

A co byste naopak změnil, kdybyste měl tu moc?
Byl bych rád, kdyby lidé chodili do baru dříve. Nejlépe hned po práci. Třeba jako v Londýně.

V jakém podniku momentálně pracujete? Představte nám jej blíže.
Poslední tři roky pracuji v baru Public Interest, který se zaměřuje na koktejly a champagne. Podnik si mě získal nejen svou pohlcující atmosférou neotřelým interiérem, ale také profesionalitou v oboru a přátelským kolektivem, který ve mně viděl potenciál a vložil do mě důvěru.

Co se u vás pije nejčastěji?
Půl na půl koktejly a champagne. Z koktejlů pak nejvíce jdou signature drinky, které zhruba každé tři měsíce obměňujeme.

V nabídce máte i produkty Fenix Drinks – jak se vám s nimi pracuje?
Velice dobře. Už ve třech našich menu byly produkty Fenix Drinks volbou č. 1 – naposledy v létě na G&T lístku nebo nyní na zimním menu.

Který z produktů Fenix Drinks je váš nejoblíbenější a proč?
Láskou na první pohled byl Xoriguer Gin de Mahon, už od prvního twistu na Gimlet. Krásně zapadá do mé chuťové palety při vymýšlení nových koktejlů.

06Jaký koktejl z produktů Fenix Drink u vás mohou hosté ochutnat?
Momentálně u nás mohou hosté ochutnat čtyři koktejly připravované z produktů Fenix Drinks z celkového počtu sedmi koktejlů na menu. Jsou to koktejly no. 2 až no. 5.

Váš tip na jednoduchý koktejl z produktů Fenix Drinks, který si čtenáři mohou připravit i doma?
Stačí vzít pomeranč a kousek skořice. Ve spojení s The Duppy Share Aged, kapkou cukru, citronové šťávy a dolitím sody si doma snadno připravíte koktejly z řady Collins. U nás tento drink najdete jako no. 4.