Americký jablečný zázrak jménem applejack
Americký jablečný zázrak jménem applejack
Applejack je silný jablečný destilát, jehož chuť ocení nejen milovníci ovocných pálenek. Možná vás překvapí, že se v Americe vyráběl dávno před bourbonem a patří mezi zdejší tradiční nápoje. Kam až sahá jeho historie a jaká jsou specifika výrobního procesu?
Applejack je destilát s dlouholetou tradicí. První zmínku o „apple brandy“ (jak se applejacku také říká) lze datovat už do konce 17. století. Tehdy ze Skotska do dnešního New Jersey emigroval William Laird, který se ve své domovině zabýval produkcí skotské whisky. Když dorazil do Ameriky, obrátil svou pozornost na plodinu, které se zde dařilo nejvíc – na jablka. A povedlo se mu to skvěle. Jeho vnuk Robert Laird pak v roce 1780 založil nejstarší licencovanou palírnu applejacku ve Spojených státech. Laird & Company byla až do roku 2000 jediným zbývajícím producentem nápoje v zemi a nadále dominuje produkci tohoto obdivuhodného destilátu.
Lairdův applejack se stal záhy velmi populárním. Dokonce natolik, že si jej zamilovali i američtí prezidenti Abraham Lincoln či jeho
předchůdce George Washington. Ten si dokonce od rodiny Lairdových vyžádal recepturu. Sláva jablečné pálenky ale začala postupně ustupovat popularitě rumů, whisky, ginu, vodky a tequily. S produkcí zamávala také americká prohibice v první polovině 20. století. Během ní Lairdovi
přešli na výrobu nealkoholických moštů.
Dnes se naštěstí applejacku začíná opět dostávat pozornosti, jakou si zaslouží. A to nejen v Americe, ale i na evropském trhu.
Tajemství jackingu
Jak tento jablečný zázrak vzniká? Napoví už samotný název applejack, který vychází z původního postupu výroby. Předchůdcem applejacku je jablečný cider, který v Americe začali vyrábět evropští osadníci. Kvašený nápoj z jablek byl velmi oblíbený a podával se při různých příležitostech. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se objeví verze s vyšším obsahem alkoholu.
Základem applejacku jsou kvalitní čerstvá jablka. Na výrobu jedné láhve je jich potřeba až 9 kilogramů. Prolisují se, aby vznikl mošt
a ten se následně nechá zfermentovat na cider. Dalším krokem byl původně tzv. „jacking“ neboli vymrzání. Během něj dochází k odebírání ledu ze zmrzlého cideru, čímž se přirozeně zvyšoval podíl alkoholu ve zbylém nápoji. Právě od slova „jacking“ pochází i název
destilátu.
Tento proces ovšem nebyl zcela efektivní, protože se mohl provádět jen v chladných zimních měsících. Proto se v dnešní době tradiční „jacking“ nahrazuje klasickou destilací. Místo zmrazení cideru se tekutina postupně zahřívá, a tím dojde k odpaření alkoholu, který se následnou kondenzací získává zpět do kapalné formy. Obvykle následuje ještě zrání v dubových sudech.
Straight Applejack 86
V současné době popularita applejacku roste, v Evropě je však stále spíše neznámý. V portfoliu Fenix Drinks můžete objevit produkty společnosti Laird & Company, která je dodnes vnímána jako synonymum kvalitního applejacku. Straight Applejack 86 je ovocný destilát se středně silným tělem a koncem, který zahřeje a nabídne chuť medu a broskví. Pyšní se zlatavou až jantarovou barvou a ukrývá v sobě tóny květů jabloní, ibišku, sladkých třešní či nugátu.
Nechte se zlákat jeho chutí a poznejte tuto významnou část americké historie.
Zdroj fotografií: archiv značky