Samer Selbak: Mým cílem je měnit tvář gastronomie v Česku

Samer Selbak: Mým cílem je měnit tvář gastronomie v Česku

Samer Selbak: Mým cílem je měnit tvář gastronomie v Česku

Kudy vedla cesta Samera Selbaka k Fenix Drinks, distribuční společnosti, kterou založil a vlastní se svým dlouholetým parťákem Honzou Branišem? Nápojová gastronomie mu učarovala už na střední škole a souběžně se studiem univerzity působil v dnes již legendárním koktejlovém baru Bugsy’s. Nedlouho poté s Honzou založili svou první firmu, kterou později prodali. Jejich cesty se tak na chvíli rozešly, aby se oba opět setkali v roce 2019 u vzniku společnosti Fenix Drinks.

Než tě pohltila gastronomie, čemu ses v dětství věnoval? 
Mě gastronomie pohltila právě už v dětství... Ale když jsem ještě žil ve Spojených arabských emirátech, věnoval jsem se judu a lednímu hokeji. Máma ze mě v jednu chvíli chtěla mít krasobruslaře, tak jsem nějakou dobu chodil na krasobruslení, ale moc mi to nešlo. V hudebce, kterou jsem navštěvoval několik let, jsem se naučil hrát na klavír. Také jsem chodil do skauta a jako malý kluk jsem rád jezdil na letní tábor, který dnes spolu s kamarády organizujeme. 

Kdy ses tedy rozhodl, že se budeš věnovat gastronomii? A co tě lákalo na práci za barem?
Když mi bylo asi osm let, vzal nás táta na výlet do Londýna. To bylo poprvé, co jsem byl ubytovaný v hotelu, kde dělali i snídani. Fascinovalo mě, jak se ti cizí lidé o nás starají. Jak jsou milí a pohostinní. Udělalo to na mě velký dojem. Tak velký, že si název hotelu pamatuju dodnes – Abcone, na Gloucester Road, Picadilly Lane. Od té doby jsem jednou za čas v neděli ráno vstal dříve a připravil snídani pro celou rodinu. Uvařil jsem vajíčka, nalil džus do džbánku, na talířek vyskládal šunku a sýr, …

V patnácti mi rodiče umožnili vystudovat střední hotelovou školu v Tróji, kde jsem se seznámil s Honzou Branišem. Mezi volnočasové aktivity, které škola nabízela, patřil barmanský kroužek. Paní učitelka, která jej vedla, s námi trénovala, brala nás na soutěže a popostrkovala směrem k barmanství. Právě ona mě k barmanství přivedla, navíc práce v kuchyni mě nijak nelákala a profese číšníka na place mi připadala málo akční. Tím pádem bylo barmanství jasnou volbou.

03Několik let jsi působil v legendárním Bugsy‘s baru. Jak na tu dobu vzpomínáš?
Bylo to super období, strávil jsem tam šest let (2002–2008). Pracovat pro Zdeňka Doubka, Zdeňka Šulce a Vaška Vojíře bylo úžasné. Spoustu mě toho naučili, profesně i lidsky. Mám z té doby hodně krásných vzpomínek.

Co ti práce za barem naopak vzala?
Spánek. Souběžně se svým působením v Bugsy’s jsem studoval vysokou školu. Takže po práci domů, chvilku se vyspat a vyrazit do školy.

Kdy jste s Honzou zjistili, že chcete pracovat společně?
Těžko říct, kdy přesně to bylo. Skamarádili jsme se už na střední škole a pak jsme měli možnost spolu pracovat v Bugsy’s. V jednu chvíli jsme si pak říkali, že bychom chtěli otevřít svůj bar, ale na to jsme neměli dost peněz. Bavili jsme se proto o dalších možnostech, a tak vznikla myšlenka na firmu na dovoz alkoholu.

První firmu jste společně vlastnili a vedli mezi lety 2006–2014. Proč se vaše cesty rozešly a jak se opět sešly?
V roce 2012 došlo v důsledku metanolové aféry k velkým změnám v legislativě, které se týkaly dovozu a prodeje alkoholu. V té době jsme stále byli „garážovou“ firmou, takže nás ta byrokracie dost semlela. Byli jsme oba unavení a nedokázali se posunout dále. Současně se naskytla příležitost firmu prodat, na což jsme kývli a dobře jsme udělali.

Oba jsme potom šli na chvíli svou vlastní cestou. Zůstali jsme ale v kontaktu a když se naskytla příležitost zase spolu dělat, uvědomili jsme si, že nám společná práce vyhovuje a baví nás. A tak jsme se dali znova dohromady.

02Fenix Drinks vznikl v roce 2019, krátce před pandemií. Museli jste ve srovnání s první společností překonávat v důsledku toho jiné překážky?
První firma zase vznikla těsně před velkou ekonomickou krizí. Asi máme s Honzou na ty začátky štěstí… Teď to bylo jiné v tom, že se uzavřel celý HoReCa segment. Naštěstí se nám ale podařilo navázat spolupráci s fantastickými partnery jako alkohol.cz nebo stramis.cz, kde jsme cílili na koncové zákazníky. To nám v začátku hodně pomohlo.

Jaká je tvoje role ve Fenix Drinks?
Mezi mé hlavní aktivity patří obchod a marketing.

Existuje vlastnost, kterou Honzovi závidíš?
To on by měl závidět mně moje vlastnosti. (smích) Teď vážně, Honza má spoustu vlastností, za které ho obdivuji a nesmírně si jich vážím. Pokud bych ale měl vypíchnout pouze jednu, tak mu závidím jeho smysl pro pořádek. Jde o jednoho z nejlépe organizovaných lidí, co jsem kdy v životě potkal – až mě s tím někdy sere.

Jaké jsou plány společnosti do budoucna?
Mým osobním cílem je měnit tvář gastronomie v Česku. Nejvíce mě baví pomáhat malým značkám a neznámým produktům na český trh. To je ostatně i jedním z pilířů Fenix Drinks. Takže plánem do budoucna je nadále hledat, dovážet a budovat malé, autentické a transparentní značky, které nás baví a je radost s nimi spolupracovat.

Jak trávíš svůj volný čas?
S Jitkou máme tři děti, které nám dávají zabrat. Takže volný čas trávím pokud možno s nimi. Rádi jezdíme na výlety po Česku. Někdy do hotelu, ale častěji volíme „outdoor“, kde můžeme jít na dříví a udělat si táborák. Další mou oblíbenou volnočasovou aktivitou je vaření piva, kterému se věnuju s kamarádem.