Destiláty s vůní jablek: jablkovice, calvados a applejack
Destiláty s vůní jablek: jablkovice, calvados a applejack
Česká jablkovice, francouzský calvados, americký applejack. Co mají tyto destiláty společného? Chuť jablek a pořádný říz. Současně se ale v mnohém od sebe odlišují. Ke každému z nich se váže specifický postup výroby a také místo, kde vznikají. Pojďme si je porovnat, ať je jednou provždy jasno.
První rozdíl najdeme už v původu. Zatímco jablkovice není vázána místem vzniku, calvados se smí vyrábět pouze na území Normandie. Ve Francii se destiluje již od 14. století, své jméno ale získal až 1588 podle ztroskotané španělské válečné lodi El Calvador. V roce 1942 pak calvados získal chráněné označení původu (AOC – Appellation d'Origine Controlée), kterou má například i koňak a šampaňské.
Kořeny applejacku sahají až do dob prvních amerických osadníků. To je možná i důvod,
proč jsme ho u nás zaznamenali výrazně později než calvados. Applejack byl totiž dlouhá léta primárně americkou záležitostí.
V 17. století do dnešního New Jersey emigroval Skot William Laird, který se ve své domovině zabýval produkcí whisky. Když dorazil do Ameriky, obrátil svou pozornost na plodinu, které se zde dařilo nejvíc – na jablka. A povedlo se mu to skvěle. Jeho vnuk Robert Laird pak v roce 1780 založil nejstarší licencovanou palírnu applejacku ve Spojených státech. Lairdův applejack se stal záhy velmi populárním. Dokonce natolik, že si jej zamilovali i američtí prezidenti Abraham Lincoln či jeho předchůdce George Washington.
Výrobní procesy
Applejack svůj název získal díky typickému postupu výroby. Cílem bylo vytvořit nápoj podobný cideru, jen s vyšším procentem alkoholu. Základem skvělého applejacku jsou kvalitní jablka. Po prolisování a fermentaci vzniká cider. Potom je na řadě zásadní krok – tzv. „jacking“, který by se dal přeložit jako vymrzání. Během něj se odebírá led, a postupně tak dochází ke zvyšování podílu alkoholu. Vzhledem k tomu, že je proces vázán na chladné zimní měsíce, byl postupem času nahrazen klasickou destilací.
V případě calvadosu jsou pro jednotlivé kroky výroby jasně definovaná pravidla, která je třeba dodržovat. Calvados se vyrábí
dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu. Používají se různé odrůdy jablek, aby došlo k příjemné harmonii chutí. Zhruba třetina jablek je sladkých, třetina hořkých a zbytek kyselých. Samotný mošt musí zrát šest měsíců až jeden rok v dubových sudech. Po
vydestilování jej čeká další zrání, a to minimálně dva roky.
U jablkovice jsou výrobní procesy mnohem volnější než u předchozích dvou destilátů. Nemusí vznikat z moštu, mohou se nechat prokvasit nadrcená jablka a po destilaci je možné jej rovnou stáčet do láhví.
Rozdíl v chuti
Po kterém z uvedených jablečných destilátů sáhnout? Applejack, calvados a jablkovice nejsou soupeři. Naopak, všichni tři zástupci nabízejí skvělý zážitek a jiný pohled na zpracování jablek. Jablkovice nabídne přímočarou chuť, oproti tomu je calvados jemnější, komplexní a elegantní. Applejack svým chuťovým profilem představuje zlatou střední cestu. Jedná se o ovocnější destilát se středně silným tělem, ovocnou vůní i chutí a hřejivým závěrem. Přesvědčte se sami a ochutnejte Straight Applejack 86 z portfolia Fenix Drinks.