Svět whisky: přehled základních druhů a stylů
Svět whisky: přehled základních druhů a stylů
Single malt, blended nebo rye? Přestože si whisky lehce podmaní vaše chuťové buňky, orientovat se v jejím názvosloví už tak snadné být nemusí. Připravili jsme proto průvodce, který vám pomůže terminologii tohoto nápoje naplno porozumět.
Whisky je bezpochyby jedním z nejkomplexnějších destilátů na světě. Dokládá to nejen její široká paleta chutí, ale i rozmanitost názvů, pod kterými se ukrývá. A přestože se nejčastěji setkáváme s označením podle původu – tedy skotská, irská nebo americká whisk(e)y – tato pojmenování ne vždy přesně definují charakter dané láhve.
Nejzákladnější rozdělení whisky vychází ze samotného druhu použitého obilí. Rozlišujeme tak sladovou whisky (v angličtině známou jako malt) a obilnou whisky (grain). Třetím, v současné době nejrozšířenějším typem, je míchaná whisky (blended). Tedy směs sladových, obilných či jejich kombinace. Od těchto tří kategorií se pak odvíjí další, detailnější členění.
Rozmanité podoby whisky
Sladová (malt) whisky se vyrábí výhradně ze sladového ječmene. Následně se rozlišuje jako single malt, která pochází pouze z jediné palírny, a blended malt, jež je směsí sladových whisky z vícero palíren. Někdy se palírna také rozhodne stočit svou whisky z jediného sudu (single cask) Není přitom neobvyklé, aby se v jedné zemi vyrábělo více kategorií whisky – například ve Skotsku se produkují jak single, tak i blended malt whisky. Mimo to vznikají single malt whisky také v USA, Japonsku, Švédsku nebo i České republice.
Obilná (grain) whisky se na rozdíl od sladové vyrábí z různých druhů obilovin – například kukuřice, pšenice nebo žita. Díky tomu je rozmanitější také její dělení: zahrnuje například single grain whisky z různého obilí a jedné palírny, americký bourbon s alespoň 51 % kukuřice nebo žitnou (rye) whisky vyrobenou z minimálně 51 % žita.
Opomenout nelze ani speciální styly, jako je například irská pot still whiskey, vyráběna ze směsi sladového a nesladového ječmene, nebo Tennessee whiskey.
A co na to legislativa?
Ačkoliv kvalitu a chuť určují suroviny spolu s řemeslným zpracováním, konečný název na etiketě je také otázkou legislativy. Což znovu potvrzuje, že samotná zmínka o dané zemi nemusí plně vystihnout skutečný charakter nápoje.
Typickým příkladem je skotská whisky. Některé její druhy mohou být lahvovány mimo Skotsko, aniž by přišly o označení „Scotch“ – podmínkou je podle legislativy udělení speciální licence Undertaking od HMRC (His Majesty’s Revenue and Customs). Toto pravidlo se zároveň vztahuje pouze na kategorie Single Grain Scotch Whisky, Blended Malt Scotch Whisky, Blended Grain Scotch Whisky a Blended Scotch Whisky. Single Malt Scotch Whisky musí být vždy lahvována výhradně ve Skotsku.
Právě kombinace různých druhů obilí, specifických výrobních postupů a legislativních výjimek pak dnes umožňuje vznik mnoha unikátních whisky. Jednou z nich je i Mackintosh Blended Malt Scotch Whisky, kterou najdete v nabídce Fenix Drinks. Vyráběna je ve Skotsku, lahvována je však mimo něj, přičemž splňuje podmínky licence Undertaking. Jedná se o směs šesti jednosladových whisky z oblastí Highland a Speyside, které zrály v sudech po bourbonu a sherry. Whisky se nefiltruje, neobsahuje karamelová barviva a zachovává si tak maximální autentičnost a bohatou chuť s tóny vanilky, kokosu a koření.