Negroni – koktejl hořký jako sám život

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Negroni – koktejl hořký jako sám život

Tento týden, od 13. do 19. září 2021, probíhá Negroni Week. Na který jiný nápoj bychom se proto měli tentokrát zaměřit než právě na jednoduchou kombinaci ginu, vermutu a Campari, která se pro svou hořkost stala oblíbeným nápojem barmanů, ale i mnoha dalších. Ostatně, také James Bond popíjel Negroni, když zrovna neměl chuť na své oblíbené Martini.

Jméno, které je se vznikem koktejlu Negroni spojované, však nezní James Bond, ale Camillo Negroni. Nepředbíhejme však.

02

Ještě před Negroni je zde totiž koktejl Americano, který pocházel z aperitivního drinku Milano-Torino. Ten byl velmi populární v severní Itálii na počátku 20. století. Svůj název koktejl odvozuje od místa vzniku jeho hlavních dvou složek: milánského Campari a turínského Amara. Stačilo pak přidat trochu sody, údajně na popud Američanů cestujících do Itálie, a Americano bylo na světě.

V roce 1919 pak přichází chvíle hraběte Camilla Negroni. Pravidelný zákazník florentského baru Casoni jednou požádal, zda by jeho Americano nemohlo mít trochu větší říz. Barman Fosco Scarselli tento požadavek vyřešil záměnou sody za gin. Kombinace Campari, vermutu a ginu se od té doby stala oblíbeným hraběcím nápojem. Na chuť mu ale přišli i ostatní a žádali „nápoj hraběte Negroni“. Netrvalo dlouho a koktejl vešel ve známost jednoduše jako Negroni.

Zkažené Negroni

Ani pak se vývoj koktejlu nezastavil, i když následující varianta vznikla omylem, což se nakonec promítlo i do jejího názvu. Koktejl Negroni Sbagliato vzniklo na konci 80. let 20. století vinou a chybou barmana Mirca Stocchetti. Ten ve svém milánském baru Basso nedopatřením sáhl po láhvi šumivého vína namísto ginu. Nakonec se však ukázalo, že tato chyba skvěle chutná a vznikl tak nový koktejl. V baru Basso, který je dodnes v provozu, se stále jedná o nejprodávanější drink.

03

Receptura Negroni

1 díl ginu
1 díl červeného vermutu
1 díl Campari

Ingredience nadávkujte na led do míchací sklenice a vymíchejte. Přelijte do sklenky typu old-fashioned na led a ozdobte pomerančovou kůrou.


Dáváte před ginem přednost rumu? Pak vyzkoušejte naše Jose Louis Negroni, jehož základem je rum Paranubes