10 základních druhů rumu
10 základních druhů rumu
Pestrost rumové kategorie je dobře známá, už jen díky tomu, že se vyrábí v podstatě po celém světě a nemá sjednocenou legislativu. Coby rum se označuje celá řada destilátů z cukrové třtiny, jež splňuje několik základních podmínek. V rámci Evropské unie jimi jsou vstupní surovina, objem alkoholu a maximální možný obsah cukru v dané láhvi.
Pro jednodušší orientaci v bohatém světě rumů slouží klasifikace. Ani v tomto okamžiku však není vyhráno, jelikož rumy je možné dělit podle několika různých specifik. Tím nejčastějším je barva, rozlišují se tak bílé a tmavé rumy. Druhou jmenovanou skupinu lze rozdělit ještě detailněji na zlaté, tmavé a černé rumy. Ty se od sebe nemusí nutně lišit stářím, ale třeba jen množstvím karamelu, který lze jako jediný přidat na dobarvení. Rozhodně tedy nutně neplatí rovnice čím tmavší rum, tím starší, ani tím kvalitnější.
Další možnou klasifikací je rozdělení podle podoby vstupní suroviny na rumy zemědělské (vyrábí se přímo ze šťávy cukrové třtiny) a průmyslové (vznikají z melasy, „odpadního“ produktu při výrobě cukru). Setkat se můžete také s rozdělením podle stylu rumu na britské, francouzské a španělské. To odkazuje ke koloniálnímu období a evropským mocnostem, jež měly v dané oblasti zrovna vliv.
Vedle různých škatulek, do nichž můžeme rumy napasovat, existuje i několik samostatných skupin, jež se vymykají jakýmkoli snahám o zařazení. Proto vám představíme deset druhů rumu napříč všemi možnými způsoby dělení a každý z typů rumu popíšeme.
Bílé rumy
Tuto skupinu tvoří lehké rumy, které většinou zrají od jednoho roku do tří let. Existují však i výjimky, jež zrají delší dobu. Barva, kterou rumu předá sud, se následně odstraní pomocí filtrace přes dřevěné uhlí či jiné médium. Díky tomu mají tyto rumy také spíše neutrální chuť. Málokdy jsou určené k samotnému popíjení a hodí se spíše jako základ do koktejlů.
TIP: Duppy White
Zlaté rumy
Ve většině případů se jedná o stařené rumy, svou barvu však mohou získat i přidáním karamelu. Pokud je jejich zlatavý odstín skutečně dán dobou strávenou v sudu, jedná se o středně plné rumy, které si lze vychutnat jak v koktejlech, tak i samostatně. V chuti bývají patrné dřevité tóny dubu a vanilka.
Tmavé rumy
Od zlatých se mohou lišit délkou zrání, ovšem také množstvím přidaného cukru a karamelového barviva. Nedobarvované tmavé rumy mohou být také výsledkem destilace v tradičních kotlích a následného uskladnění v silně vypálených dubových sudech.
TIP: Ron Sostenible Dark
Añejo rumy
Añejo rumy se většinou vyznačují zlatou až jantarovou barvou. Tu vždy získávají několikaletým stařením v dřevěných sudech. Tyto rumy lze konzumovat i samotné, díky dlouhému zrání se v nich rozvinou různé tóny, které nejlépe poznáte pouze při degustaci čistého destilátu. Skutečně vyzrálé rumy pak nesou označení XO, extra old.
TIP: Paranubes Añejo New Oak Barrel, The Duppy Share XO
Agricole rumy
Zemědělské rumy, jež se vyrábí přímo ze šťávy cukrové třtiny. Většinou jsou čiré, ale mohou být i stařené, proto by byla chyba je automaticky řadit mezi bílé rumy. Jejich vůně i chuť jsou navíc specifické a velmi se liší od melasových rumů. Hodí se spíše k samotnému popíjení, některé koktejly – například Daiquiri – však dokážou posunout na novou úroveň. Nejtypičtější oblastí výroby je Martinik. Zdejší rumy se navíc mohou pyšnit ochrannou známkou původu AOC.
Overproof rumy
Označení overproof si zaslouží všechny rumy, jejichž objem alkoholu (ABV) překročí 54,5 %. Tuto hranici určil Bartholomew Sikes, když vynalezl přístroj pro změření objemu alkoholu v tekutině. Do té doby se jakost destilátu určovala pomocí střelného prachu, který se smíchal s trochou daného alkoholu a zapálil. Pokud vzplanul, byl objem alkoholu v pořádku. V opačném případě jednalo o rum příliš naředěný vodou. Později se díky Sikesovi ukázalo, že „proof“, tedy hranice, kdy začal destilát hořet, je právě 54,5 %.
TIP: Don Q 151 ° Overproof Rum
Navy rumy
Jako navy se označují tradiční tmavé rumy spojené s britským královským námořnictvem. To od 17. do 20. století poskytovalo svým námořníkům denní příděl rumu, jenž se získával z palíren v britských koloniích: Jamajka, Barbados, Trinidad, Guyana. V současné době se pojmy navy a overproof používají jako synonyma a označují rumy s ABV vyšším než 50 %.
TIP: Gunroom Navy
Spiced rumy
Podle legislativy nesmí být do rumu přidané žádné další dochucovadlo vyjma karamelu. Jakmile výrobce přidá do receptury koření či jakoukoli další ingredienci, jedná se o spiced rum, případně elixír. Spiced rumy jsou tak sladší rumy obohacené například o směs koření či další suroviny. Možností, čím rum infuzovat, je nesčetně, a tak na trhu narazíme na pestrý výběr spiced rumů. Nejlépe chutnají na ledu nebo v drinku.
Elixír
Jedná se o likéry na bázi rumu, jejich ABV je tedy zpravidla nižší než 37,5 % (hranice, aby se rum mohl nazývat rumem). Naopak obsah cukru je výrazně vyšší než u běžných rumů a jsou dochucovány – například čokoládou, ovocem či medem. Díky tomu představují sladkou dezertní tečku za degustací.
Cachaça
Cachaça vzniká z čerstvé šťávy cukrové třtiny a její výrobní proces je stejný jako u rumu. Přesto se dnes mezi rumy řadí jen zřídka a je vnímaná spíše jako samostatná kategorie lihovin. Nejčastěji zraje jen pár měsíců, existují ale i stařené verze. Tyto řemeslné varianty se obvykle vyrábějí v malých šaržích.
TIP: Cachaça Magnífica
Aguardiente
Název lze přeložit jako „ohnivá voda“ Jde o silný, nestařený alkoholický nápoj destilovaný ze sladkého či doslazovaného moštu. Vstupní surovinou může být ovoce, ale také zelenina, obilí či brambory. Za pravé aguardiente se pak považuje to z cukrové třtiny. V Kolumbii je zvykem výsledný destilát ještě dochutit anýzem.
TIP: Paranubes Rum
Fotogalerie