5 knih, které ve vaší knihovně nesmí chybět

5 knih, které ve vaší knihovně nesmí chybět

5 knih, které ve vaší knihovně nesmí chybět

Objevování světa destilátů skrze jejich chuť je jistě zábavné stejně jako poučné. Degustace však není jediným zdrojem poznání. Další možností je vypravit se přímo ke zdroji a zažít výrobní proces z první ruky. Ne všichni ale mají to štěstí a mohou objíždět jednu palírnu za druhou. Pak nezbývá než své vědomosti nabýt jiným osvědčeným způsobem – z odborných knih.

02

 

Velká kniha o rumu

Přestože tato publikace vyšla již v roce 2018, stále se řadí k tomu nejlepšímu, co o daném destilátu v českém jazyce vyšlo. Autoři Dirk Becker a Dieter H. Wirtz na více než 300 stranách představují rum v celé jeho kráse. Nechybí kapitola o původu a detailní popis jednotlivých fází výroby. Poté se vydáte na cestu po celém světě, od Karibiku až po Japonsko. Seznámíte se s nejznámějšími značkami, jejich historií a výrobou. Na závěr nechybí ani receptury na rumové koktejly, kterými ale doporučujeme začít. Namíchejte si něco dobrého a pusťte se do čtení.

 

 

03

 

The Art of Mixology: The Bartender's Guide to Rum

Kniha vyšla loni v říjnu, takže obsahuje některé aktuálnější informace, ale přečíst si ji můžete pouze v angličtině. Na druhou stranu text se opírá hlavně o koktejlové receptury, jejichž suroviny znějí ve všech jazycích podobně. Díky tomu se v knize zorientují všichni. Vedle klasických receptur tu najdete i moderní twisty a sezónní variace na nejoblíbenější drinky, jakými jsou Daiquiri nebo Jamaican Mule. Nechybí ani nápoje ke speciálním příležitostem a svátkům. Díky tomu se stanete perfektními hostiteli.

 

 

06

 

Gin Cocktails Book: The 200 tastiest recipes to make yourself

Pro toho, kdo dává přednost spíše ginu, je určená následující kniha. Na 225 stranách najdete 200 různých receptur. Vedle ginových klasik, jako je Martini, Gin Fizz a podobně, nabízí tento gin book i exotické a další neobvyklé receptury, které nejen dobře chutnají, ale také skvěle vypadají. Všestrannost ginu pak dokládají nejen koktejlové, ale i kuchařské recepty. Své využití tak gin najde i v kuchyni. Jedna z kapitol pak poradí, jak si vyrobit vlastní gin.

 

 

 

 

04

The Essential Bar Book for Home Mixologists

Pokud patříte mezi začátečníky, co se míchaných drinků týče, oceníte knihu Amy Traynorové. Její The Essential Bar Book vám pomůže stát se dokonalým domácím barmanem. Dozvíte se, jak vybalancovat chutě, vybrat správné sklo, proč je důležitý led a dokonce i proč věnovat pozornost ozdobám. Kniha vám zkrátka ukáže vše, co potřebujete, abyste namíchali ty nejlepší drinky v pohodlí domova. V úvodu jsou pak vyjmenované barmanské pomůcky, ingredience a techniky, které k přípravě jednotlivých koktejlů budete potřebovat.

 

 

05

 

Jeden koktejl nestačí

Alex Mikšovic, publicista a bartender emeritus, autor odborných knížek a iniciátor Světového dne koktejlu ve své nové knize uvádí, jak připravovat oblíbené koktejly Jamese Bonda. Koktejly, jež pil agent 007, tvoří její hlavní dramaturgickou linii. Doplňují je tituly, které by autor Jamesi Bondovi namíchal, kdyby se někdy zastavil u jeho barového pultu. Zpravidla jsou součástí každoročních žebříčků celosvětově nejoblíbenějších míšených nápojů, několik pak patří mezi autorovy favority. Publikace obsahuje receptury, jež lze aplikovat kdekoli, kde jsou k dispozici běžně dostupné přísady.