Hot Buttered Rum – parťák do ledových dní

Hot Buttered Rum – parťák do ledových dní

Hot Buttered Rum – parťák do ledových dní

Zima nekončí, naopak se zdá, že teprve nyní se pořádně přihlásí o slovo. Hot Buttered Rum, který 17. ledna slaví svůj svátek, je ideálním nápojem do chladných dní. Jak název napovídá, jde o směs rumu a másla, k nimž se ještě přidá cukr, koření a horká voda. Takový vylepšený grog. Podobnost lze spatřit také s koktejlem Tom & Jerry, v detailech se od sebe však liší. Kde se vzal nápad smíchat rum s máslem a jak si tento nápoj připravit? Vše se dozvíte.

Hot Buttered Rum vznikl ve Spojených státech amerických během koloniálního období. Datovat jej můžeme zhruba do 50. let 17. století, kdy Jamajka začala do Ameriky dovážet melasu, z níž Nová Anglie vyráběla rum. Ten začali obyvatelé posléze přidávat do svých horkých nápojů jako toddy a nog. Zrodil se tak vaječný likér nebo právě Hot Buttered Rum, sladký a krémový drink plný koření.

04

Éra Tiki

Další vlnu zájmu o tento nápoj vyvolal ve 40. letech 20. století známý barman Trader Vic. Ten koktejl upravil pro tiki verzi, kdy jej podával v keramickém hrnku ve tvaru lebky. Také přidal kávu a pojmenoval jej Coffee Grog. Recepturu na máslovou směs, která je základem drinku Hit Buttered Rum, pak uvedl ve své příručce Bartender’s Guide.

Kromě té Vicovy vznikly kolem roku 1950 minimálně další dvě tiki variace. Jednou byl Volcano House Hot Buttered Rum, která od ostatních vybočovala použitím likéru Maraschino. Tím druhým byl Pub and Prow Hot Buttered Rum ze stejnojmenného podniku v Chicagu.

Novodobé vychytávky

02

Jednou z nejdůležitějších surovin koktejlu je rum. Nejčastěji se v recepturách uvádí tmavý rum s delším zráním v sudu, aby drink získal intenzivnější chuť. Zajímavá však může být i varianta se spiced rumem.

Někteří Hot Buttered Rum zatracují kvůli máslové sedlině, která se na povrchu drinku může vytvořit. Proto najdete doporučení doplnit množství másla změklou vanilkovou zmrzlinou, která zaručí stabilní krémovost koktejlu.

Koření, které se do tohoto drinku typicky přidává, nepřekvapí. Jde o typické zimní zástupce jako skořice, hřebíček, muškátový oříšek nebo badyán. Některé receptury pak doporučují vylepšit koktejl o svařený jablečný mošt namísto horké vody.

Drink je také perfektní záminkou pro využití některých likérů, na které se jinak v policích jen práší. Pokud máte doma zapomenutou láhev Drambuie nebo Galliana, je na čase ji vytáhnout ze zadních řad a dochutit jimi svůj Hot Buttered Rum.

03Receptura Hot Buttered Rum

0,5 lžíce třtinového cukru
1 lžíce nesoleného a neochuceného másla
0,5 lžičky mleté skořice
0,25 lžičky mletého muškátového oříšku
1 tyčinka skořice
50 ml rumu (doporučujeme Bacoo 7y nebo The Duppy Share Spiced)
100 ml horké vody

V malé misce smíchejte cukr, skořici a muškátový oříšek. Poté postupně přilévejte rum a rozpuštěné máslo a promíchejte. Směs přelijte do sklenice a zalijte horkou vodou. Dobře promíchejte a ozdobte tyčinkou skořice.