Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Mai Tai – pozdrav z tropického ráje

Slavný rumový drink je jedním ze základních stavebních kamenů koktejlové tiki kultury a také pravděpodobně nejznámější recepturou vycházející z tohoto směru. Tiki kultura vznikla ve 30. letech 20. století v USA a inspirovala se životem domorodých obyvatel jižního Pacifiku a Francouzské Polynésie. Podle místních legend byl Tiki prvním člověkem na Zemi a dodnes je vyobrazován v podobě dřevěného totemu či kamenné sochy.

Za zakladatele barové tiki kultury je považován Donn Beach (původním jménem Ernest Raymond Beaumont Gantt), který svou restauraci Don the Beachcomber na kalifornské Huntington Beach postavil právě v polynéském stylu. Během svých cest po Polynésii, Karibiku, Austrálii a Tahiti si oblíbil exotický design, a tak svůj podnik vyzdobil autentickými ostrovními artefakty či předměty s námořnickou tématikou. Servíroval zde pokrmy z kuchyně jižního Pacifiku, kterou kombinoval s asijskou, a svou nabídku doplnil o exotické a tropické drinky převážně na rumovém základu, jež servíroval v originálních tiki nádobách.

Zrod Mai Tai

03Uvádí se, že Donn Beach již v roce 1933 prezentoval ve svém nápojovém lístku recepturu podobnou té, kterou dnes známe jako Mai Tai. Ovšem za pravého tvůrce daného koktejlu je považován Victor Bergeron, přezdívaný Trader Vic. Není přitom tajemstvím, že Victor Bergeron se inspiroval právě v restauraci Don The Beachcomber, jejíž atmosféra mu zcela učarovala. Následně svou restauraci Hinky Dink‘s v Oaklandu přejmenoval na Trader Vic‘s a předělal ji do stylu tiki, aby atmosféra podniku navozovala hostům náladu tropického ráje ostrovů jižního Pacifiku a Francouzské Polynésie. Dnes je společnost Trader Vic‘s mezinárodním řetězcem s více než dvaceti pobočkami po celém světě a Mai Tai je jeho vlajkovou lodí mezi nápoji.

Mai Tai byl panem Bergeronem původně namíchán v roce 1944, a to ze sedmnáctileté varianty jamajského rumu J. Wray & Nephew. Ten však brzy zmizel v propadlišti dějin, a tak začal Trader Vic připravovat Mai Tai ze stejného dílu stařeného rumu z Martiniku a tmavého jamajského rumu, k nimž přidal čerstvou limetkovou šťávu, kapku vlastního mandlového a cukrového sirupu a pomerančový likér. Vše protřepal s drceným ledem v šejkru, přelil do sklenice a ozdobil pouze čerstvou voňavou mátou. Zajímavá je také historka spojená se vznikem samotného názvu Mai Tai. Říká se, že když Victor Bergeron tuto recepturu prvně namíchal, byli v restauraci jeho známí z Tahiti, kteří při prvním doušku zvolali: „Maita’i roa ae!“ (v překladu Nejlepší, jakoby to ani nebylo z našeho světa.)

Osobní zkušenost

Má obliba drinku Mai Tai a tiki kultury je spojena právě s mou první návštěvou restaurace Trader Vic‘s. Tenkrát (myslím, že to bylo v roce 2002) jsem byl na výletě v Mnichově a večer samozřejmě navštívil tamní vyhlášené bary. Hlavním cílem byl slavný Schumann‘s bar, mně ovšem nejvíce utkvěla v paměti poslední zastávka v hotelu Bayerischer Hof, v jehož suterénu se jedna z restaurací Trader Vic‘s nachází. I když jsem tam byl těsně před zavíračkou, dodnes si živě pamatuji tu parádní atmosféru, pozitivní polynéskou hudbu, autentickou výzdobu, pestrobarevné orchideje, smažené krevety, a hlavně senzační rumové drinky servírované v keramických pohárcích, které měly podobu bůžků polynéské mytologie. Od té doby se pokaždé, když jsem ve městě, kde se nějaký vyhlášený tiki bar či restaurace nachází, jej snažím navštívit a nasát tu krásnou atmosféru.

Pokud jde o recepturu drinku Mai Tai, doporučoval bych držet se co nejvíce původní receptury. Volba rumů může být individuální, ovšem vždy bych preferoval zástupce z Jamajky.

05

Zkuste mou oblíbenou recepturu:

  • 3 cl The Duppy Share Aged
  • 1 cl Gunroom Navy Rum
  • 3 cl Saint James Royal Ambre
  • 2 cl šťávy z čerstvé limetky
  • 1 cl mandlového sirupu
  • 1 cl cukrového sirupu
  • 2 cl pomerančového likéru (Dry Orange Curaçao)
  • snítka máty a osminka limetky na ozdobu

Všechny suroviny odměříme do šejkru na ledovou tříšť a důkladně protřepeme. Celý nápoj i s ledem přelijeme do připraveného tiki pohárku, ozdobíme limetkou a mátou a servírujeme s brčkem.

Mai Tai má jasný rumový charakter, s jemnými nasládlými stopami po sirupech a likéru, které vyvažuje šťavnatost limetky. Všechny tyto chutě krásně harmonizuje použití drceného ledu již při šejkrování. Zdobím stejně jako Victor Bergeron pouze mátou a přidávám ještě segment limetky.