Tomáš Vostrý: Dobrý Gin & Tonic nikoho neurazí

Tomáš Vostrý: Dobrý Gin & Tonic nikoho neurazí

Tomáš Vostrý: Dobrý Gin & Tonic nikoho neurazí

Barmana Tomáše Vostrého najdete od roku 2018 v Balcony Bar Prague. Podnik se pyšní výhledem na celou Národní třídu až k Národnímu divadlu. S touto scenérií před očima si můžete vychutnat sklenku vína nebo Gin & Tonic, na který se tu specializují. Nebo vyzkoušejte Tomášův koktejl Valachy, kombinaci ginu s klobásou.

Jaké bylo vaše první setkání s gastronomií?
V roce 2008, když mi bylo devatenáct, jsem nastoupil pod firmou Dora Gastro do menzy České zemědělské univerzity jako skladník. Na celý provoz nás tam bylo osm: řezník, šéfkuchař, dva kuchaři, cukrář, dvě pokladní a já. Oficiálně coby skladník, ale často také pokladník, výdej jídla a příprava rautů, coffee breaků a jejich následná obsluha. Normální stav pro takovýto provoz byl patnáct lidí, takže jsme každý dělali práci za dva. Ale jak víme, to je v gastronomii denní chléb.

Byla pro vás gastronomie „láskou na první pohled“?
Ani ne. Začínal jsem jako automechanik v učení. S tátou jsme měli furt hlavy pod kapotou starých vojenských aut, jelikož jsme byli členy Military Car Club Sokolov. Měli jsme Gaze 69 a potom ARO M461, takže jsem k tomu měl vážně blízko. Čas ale ukázal, že ještě blíže mám k práci s lidmi.

04

Co vás na gastronomii nejvíce baví?
Její rozmanitost. Jak v produktech, tak postupech. Neustále se rozvíjí a nabízí nové možnosti.

A co byste naopak změnil, kdybyste měl tu moc?
Nic bych neměnil. Nabízí se sice vrátit čas zpět do doby před koronavirem, ale ono by přišlo něco jiného. Jedině bych uvítal, kdyby se změnil pohled lidí na gastronomii, protože někdy svými názory i chováním překračují veškeré hranice.

V jakém podniku momentálně pracujete? Představte nám jej blíže.
Momentálně pracuji v Balcony Bar Prague. Bar je inspirovaný střešními restauracemi v New Yorku či Londýně a láká k návštěvě s rodinou či přáteli. Najdete u nás vše: krásný výhled, moderní prostředí, příjemnou a profesionální obsluhu, široký výběr zajímavých vín, champagne i koktejlů a výtečné tapas. Specializujeme se především na Gin & Tonic, ale rádi vám nabídneme drinky na bázi dalších destilátů.

03

Co se u vás pije nejčastěji?
Rozhodně Gin & Tonic a víno – tiché i šumivé.

V nabídce máte i produkty Fenix Drinks – jak se vám s nimi pracuje?
Dobře. Baví mě, že jsou neotřelé a chutné.

Který z produktů Fenix Drinks je váš nejoblíbenější a proč?
Oblíbil jsem si rum Ron Cristóbal Pinta. Má báječný příběh. Dále TŌSH Gin, který v novém menu kombinujeme s rozmarýnovým čajem, klobásou a čerstvým rozmarýnem a doléváme tonikem.

Jaký koktejl z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
Kromě zmíněného koktejlu Valachy (TŌSH Gin s klobásou) je to Peach Sense (The London Essence Peach & Jasmine Soda s ginem Aber Falls Orange Marmalade) a Passion Love (Xoriguer Gin, mučenka, tonik).

Váš tip na jednoduchý koktejl z produktů Fenix Drinks, který si čtenáři mohou připravit i doma?
Dobrý Gin & Tonic nikoho neurazí: 50 ml ginu TŌSH, 40 ml sladkokyselého okurkového sirupu, 4 plátky okurky, 8 kuliček zeleného pepře a The London Essence Blood Orange & Elderflower Tonic na dolití.