Pierre-Olivier Rousseaux: Všechny naše produkty vznikají v Chambéry. A to se nikdy nezmění

Pierre-Olivier Rousseaux: Všechny naše produkty vznikají v Chambéry. A to se nikdy nezmění

Pierre-Olivier Rousseaux: Všechny naše produkty vznikají v Chambéry. A to se nikdy nezmění

Lehké, aromatické a věrné tradici. Vermuty Dolin jsou klasikou z francouzského Chambéry, která už od 19. století přináší to nejlepší z alpského regionu. Jak se přitom liší od jiných produktů ze své kategorie, jaké jsou výrobní postupy a jaká je samotná filozofie značky, vysvětluje pro Fenix Drinks její generální ředitel Pierre-Olivier Rousseaux.

01Co pro vás osobně vermuty Dolin znamenají?
Pro mě nejsou pouhými vermuty, ale rodinným odkazem. Představují silné propojení dědictví, řemeslné tradice a přírodních krás francouzských Alp. Každá láhev vypráví příběh našeho domova v Chambéry, kde produkty Dolin se stejnou péčí a tradicí vznikají již od 20. let 19. století.

Čím jsou podle vás výjimečné a jaké hodnoty a standardy se snažíte s každou láhví předat?
Co dělá Dolin jedinečným, je naše neochvějná věrnost autenticitě. Stále používáme původní receptury, které stojí na jemné rovnováze více než třiceti rostlinných složek. Řadu z nich přitom získáváme z alpského okolí. Na rozdíl od sériově vyráběných vermutů si ten náš zachovává lehký, svěží a aromatický styl, který odráží jak terroir, tak tradici.

Usilujeme zároveň o to, aby každá láhev nabízela eleganci, čistotu a harmonii. Naším cílem není následovat trendy, ale zůstat věrní principům, které z Dolinu učinily referenční značku vermutu.

Kdy se vermuty Dolin začaly vyrábět? A jak se vám daří propojovat tradici s vlastní přístupem?
Joseph Chavasse vyráběl řadu likérů z alpských rostlin. Měl zvídavého a dobrodružného ducha, a tak často cestoval. Shodou okolností tehdy vznikla nová dostavníková trasa, která propojila Chambéry s Turínem přes Les Échelles. Při jedné ze svých cest si pak Joseph všiml, že jeho kolegové v Turíně začali vyrábět nový typ nápoje, který si mezi místními rychle získal velkou oblibu. Turínští likérníci mu říkali „vermut“.

Joseph to zaujalo a inspirovalo natolik, že rozhodl vytvořit vlastní recepturu vermutu. Tehdy samozřejmě netušil, že právě tento výtvor přinese jeho palírně slávu a prestiž. Tajemství receptury pak zůstává pečlivě střežené dodnes.

Co vše tedy zůstalo zachováno? Snažíte se více dbát na tradici, pokrok, nebo najít balanc mezi obojím?
Kromě téměř všech receptur zůstaly zachovány i výrobní postupy – od extrakce aromat až po mísení výsledného produktu. Samozřejmě jsme ale zavedli také určitá technická vylepšení, která pomáhají zajistit konstantní kvalitu produktu.

02

Jaká je filozofie značky Dolin, pokud jde o vztah k regionu a přírodě?
Historie naší společnosti je úzce spjatá s dějinami Savojska, zejména s městem Chambéry. Palírna ustála zásadní historické události, jako bylo znovusjednocení Savojska s Francií, první světová válka či bombardování Chambéry v roce 1944. Zakladatelské rodiny Dolinových i Sevezových přitom nikdy neuvažovaly o tom, že by město opustily – tak silné bylo jejich pouto k Chambéry, k Savoji a jejímu alpskému dědictví.

Za svůj úspěch vděčíme především rostlinám Savojska a čerstvému horskému vzduchu. Naše řemeslná palírna se odjakživa inspiruje okolními horami a čerpá z bohatství přírody, aby mohla vytvářet originální a unikátní receptury. Všechny naše produkty vznikají zde, v Chambéry. A to se rozhodně nezmění.

Existují legislativní požadavky, které musíte jako výrobce dodržovat?
Určitě ano. Například podle evropských pravidel je vermut druhem aperitivu, který musí obsahovat minimálně 75 % vína, obohaceného o cukr a alkohol.

04Jaké jsou dnes největší výzvy, kterým jako rodinná značka v globalizovaném trhu čelíte?
To, že jsme rodinná značka, je dnes naopak jedním z klíčových faktorů úspěchu. Spotřebitelé umějí číst mezi řádky a hledají autentické produkty s historií a kvalitou.

Zvažujete rozšíření svého portfolia o nové produkty?
Ano, rozhodně – několik novinek uvedeme už na konci roku 2025!

Jaká je vaše osobní vize pro Dolin v následujících letech?
Chceme, aby byla značka Dolin známá pro kvalitu svých produktů, a zároveň si uchovala rodinnou historii, kterou ponesou i další generace.

A na závěr – jak podle vás poznat skutečně kvalitní vermut a jak si ho co nejlépe vychutnat?
Vermut je skvělým společníkem sám o sobě nebo pro libovolný koktejl. Pokud vám však nechutná ani v jedné variantě, tak se o ten pravý vermut pro vás nejedná.

 

Zdroj fotografií: archiv značky