Brazilský klenot cachaça. Jaká je její historie?

Brazilský klenot cachaça. Jaká je její historie?

Brazilský klenot cachaça. Jaká je její historie?

Přestože se o rumu často mluví jako o nejznámějším třtinovém destilátu, pravý klenot Latinské Ameriky nese jiné jméno – cachaça. Nápoj, který si spojujeme především s osvěžujícím koktejlem Caipiriñha, má bohatou historii sahající až do 16. století. Vydejte s námi do Brazílie po stopách cachaçy, nejpopulárnějšího tamního destilátu.

Pojďme si cachaçu nejprve trochu představit. Jedná se o destilát z cukrové třtiny vypěstované v Brazílii. Z ní se nejprve vylisuje šťáva, která se následně nechá zkvasit a nakonec prochází destilací – buď v měděných kotlích, nebo kolonách. Drobné detaily ve výrobním procesu pak cachaçu odlišují od rumu.

Od nápoje otroků k národnímu symbolu

Za cachaçu vděčíme Portugalcům, kteří v první polovině 16. století (údajně roku 1532) dovezli do Brazílie cukrovou třtinu a přesunuli sem z Madeiry výrobu cukru. Nápoj pak poprvé vyrobili otroci, kteří pracovali na polích s cukrovou třtinou a v cukrovarech. Prvopočátek cachaçy je tedy neoddělitelně spjat s historií otroctví v Brazílii. Než se stala známou pod názvem chachaça, nazývala se tato lidová pálenka „pinga“.

02

Postupně se však obliba cachaçy rozšířila i do dalších společenských vrstev a v 18. století už svou produkcí překonala i cukr. V 17.–19. století se ji úřady několikrát pokusily zakázat, protože ohrožovala dovoz portugalských pálenek. Brazilci se ale své cachaçy nevzdali a naopak se stala symbolem boje proti kolonialismu. Ve 20. století došlo k dalšímu rozmachu, vzniklo několik komerčních značek a cachaça se začala vyrábět masově.

V roce 2003 byla cachaça prohlášena za národní nápoj Brazílie. V současnosti je dokonce třetím nejprodukovanějším destilátem na světě – ročně se jí vyrobí 1,4 miliardy litrů. Drtivá většina z tohoto objemu se přitom nedostane za hranice státu. V Brazílii působí přibližně 7000 palíren, v nichž vzniká široká škála produktů. Cachaçu lze rozlišit na průmyslovou a řemeslnou. Právě ta získává v posledních letech na síle, jelikož konzumenti dávají přednost kvalitě, řemeslné výrobě a terroir před nízkou cenou.

Pokud chcete ochutnat kvalitní řemeslnou cachaçu i u nás v Česku, sáhněte po Cachaça Magnífica z portfolia Fenix Drinks.

Cachaça Magnífica

Značku založil v roce 1985 João Luiz de Faria. Cachaça Magnífica se vyrábí asi 100 kilometrů od města Rio de Janeiro. Zde, ve výšce 800 m n. m. se totiž nachází nedotčené místo s čistým vzduchem a průzračnou vodou. A také plantáže s cukrovou třtinou, jež patří rodině de Faria a ze které posléze vyrábí svou řemeslnou cachaçu.

03

Ostatně, daří se jim to více než dobře – v Brazílii, domově cachaçy, se koná řada soutěží hodnotících kvalitu nápoje. K těm nejprestižnějším patří Cúpula de cachaça, v níž se Cachaça Magnífica několikrát umístila na předních příčkách. Ocenění se dočkala také na ShowRum Tasting Competition v Itálii, kde ovládla kategorii Best in class aged cachaça v letech 2016, 2017, 2018 a 2019. Pokud jste dostali chuť cachaçu vyzkoušet, se značkou Cachaça Magnífica nemůžete šlápnout vedle.

Brazilská chlouba Caipiriñha

Ruku v ruce s cachaçou jde také receptura brazilského národního koktejlu. Caipiriñha patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější koktejly a není se čemu divit – kombinace cachaçy, limetky a třtinového cukru je zkrátka skvělá a perfektně svěží. Není proto divu, že jsou Brazilci na své nápoje právem hrdí.

 

Zdroj fotografií: archiv výrobce