Jiří Vošahlík: Chtěl bych, aby pohostinství vzbuzovalo větší zájem u mladých

Jiří Vošahlík: Chtěl bych, aby pohostinství vzbuzovalo větší zájem u mladých

Jiří Vošahlík: Chtěl bych, aby pohostinství vzbuzovalo větší zájem u mladých

Zpěvák, nebo barman? Přestože jeho jméno figuruje na soupisce metalové kapely Suffocate With Your Fame, přiznává Jiří Vošahlík, že v poslední době nemá na hudbu už tolik času. Barmanství ho naopak plně zaměstnává. Ze svého původního působiště v Hemingway Bar Prague se přesunul do dlouho očekávané novinky, zrekonstruovaného hotelu Fairmont Golden Prague. Zde má na starosti především koktejlový bar Golden Eye. Jak se podle něj provoz hotelového a běžného baru liší a co by si přál změnit v gastronomii? 

Jaké bylo tvoje první setkání s gastronomií? Kdy a kde to bylo?
Poprvé jsem se ke gastronomii dostal v 15 letech jako pomocný pizzař v Černošicích, v dnes již neexistující pizzerii Luna. A byla to krásná zkušenost. Díky studiu na hotelové škole jsem se přesunul od pece na pizzu na snídaňový servis v nově otevřeném hotelu na Senovážném náměstí Carlo IV a bylo hotovo. Kontakt s lidmi, krásné prostředí a služby, které se zde poskytovaly, bylo něco, co mě uchvátilo a ukázalo cestu.

05Byla gastronomie „láskou na první pohled“? Nebo bylo původně vysněným povoláním něco jiného?
Asi ano, láska ke gastronomii je tu ve všech ohledech. Jídlo, drinky, víno i pohostinnost. Díky tomu, že jsem studoval hotelnictví, mohl jsem teorii pozorovat v praxi.

Můj dětský sen bylo stát se popelářem, na to mám ale pořád ještě čas. Třeba na Islandu jsem se setkal s chlápkem, který v barech a restauracích jen vyvážel a sbíral sklo. A evidentně se neměl zle.

Co tě na gastronomii nejvíce baví?
Její pestrost, osobitost, nepředvídatelnost, ale i řád, pravidla a rozhodně komunita lidí, která se kolem gastra točí. Spousta srdcařů, ve kterých – troufám si říct – jsem našel přátele. A s nimi spousta zábavy, práce, zkušeností a neuvěřitelných příběhů. Samozřejmě je tu i ta druhá stránka, kdy je člověk unavený. Málo spánku, zbytečný stres, ale to bych řekl, že je takový druh masochismu.

A co bys naopak změnil, kdybys měl tu moc?
Kdybych měl tři přání jako v pohádce, tak bych šel hned změnit zákon umožňující barmanům modifikovat alkohol a používat premixy, aby se mohli seberealizovat a sdělit hostům, jak dobří jsou v tom, co dělají. Druhé přání by bylo zlepšení pracovních a platových podmínek pro lidi v pohostinství. A to třetí, aby pohostinství vzbuzovalo větší zájem hlavně u mladých lidí, kteří by měli chuť pracovat. Všichni koukají na „pekelný kuchyně“ a podobný pořady, ale pořádně pracovat se nikomu moc nechce.

Tvým aktuálním působištěm je hotel Fairmont Golden Prague. Mohl bys jej a jeho gastrokoncepty, které máš na starosti, blíže představit?
Když vstoupíte do Fairmont Golden Prague hlavním vchodem, ocitnete se v nádherném lobby. V samém středu haly stojí krásný bar nazvaný Coocoo’s Nest inspirovaný Přeletem nad kukaččím hnízdem od Miloše Formana. Bar je „tradiční“ lobby bar, kde si můžete dát od 8 hodin ráno až do 23 hodin all day breakfast, skvělá jídla i koktejly.

02

O kus dál se nachází restaurace Greenhouse s terasou, která směřuje na letenský park. Green House je pro milovníky masa, piva, vína nebo odpočinkových drinků. Poté je třeba vyjet výtahem do devátého patra, kde vás bude čekat neuvěřitelný výhled a tři koncepty. Všechny tři provozy jsou otevřeny od úterý do soboty.

Prvním provozem je bar Golden Eye – moderní mixologie se zaměřením na asijskou kulturu a chutě, spoustou champagne i po sklence a krásnými víny. Ve druhé části baru je otevřená show kitchen se street foodem, sushi a robata grillem. To vše doplňují DJs, kteří hrají každý večer. Neuvěřitelné místo, kde si můžete dát drink, jídlo a v pohodě pozorovat Prahu, jak ji neznáte.

Do 22 hodin se můžete přesunout i na The Terrace, což je náš rooftop bar, který má v nabídce osvěžující letní highbally, champagne i tichá vína. Ten výhled je neuvěřitelný – střechy stověžaté Prahy, Pařížská ulice, Pražský Hrad i Letná, všechno jako na dlani.

Přímo vedle terasy je třešnička na pomyslném dortu, Zlatá Praha. Fine dinning restaurace s okouzlující atmosférou, výhledem a skvělým degustačním nebo à la carte menu. Celé deváté patro je věnováno gastronomickým zážitkům a díky jejich různorodosti můžete chuťově procestovat celý svět.

04Je velký rozdíl mezi hotelovým a tradičním barovým provozem?
Není bar jako bar. Lobby bar je kategorie sama pro sebe. Jsou lidé, kteří lobby bary po celém světě milují, a jsou lidé, kteří do lobby baru prostě nikdy nepůjdou. Hotelové bary jako Golden Eye jsou něco jiného. Host se bude zde cítit jako v koktejlovém baru. Pulzující atmosféra, drinky, výběr sortimentu, zábava, a to vše se skvělým servisem. To, co je za oponou, je samozřejmě něco jiného než tradiční barový provoz. Struktura, interní politika, hotelové standardy, pravidla, checklisty a spousta formalit.

Co bylo pro tebe rozhodující, když jsi nabídku z Fairmontu přijímal?
Fairmont Golden Prague je součástí jednoho z největších hotelových řetězců na světě. Být součástí takového kolosu je zkušenost sama o sobě a znovu otevřít tak ikonickou budovu jako byl Intercontinental, je obrovská výzva a příležitost. Dlouho jsem nad tím přemýšlel, přeci jen jsem opouštěl Hemingway Bar, jeden z nejúspěšnějších koktejlových barů v Česku, který se navíc dokázal dostat dvakrát do The World's 50 Best Bars. Potencionál celého hotelu je ale tak obrovský, že není nemožné se takto vysoko také dostat.

V nabídce máte i produkty z portfolia Fenix Drinks – proč jste se rozhodli spolupracovat právě s nimi?
Fenix Drinks si totiž vybírá naprosto skvělé produkty. Jsou kvalitní, originální a skvěle se s nimi pracuje.

03Který z produktů Fenix Drinks je tvůj nejoblíbenější a proč?
Je jich hned několik: Cachaça Magnífica, Paranubes Rum, likéry MUYU, agávovice La Travesía a Los Arcos, tequila Arquitecto, Japanese Bitters a nakonec vermuty Dolin. Tohle jsou tak skvělý produkty, že by měly být všude a vždy.

Jaké koktejly z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
Zmíním drink Tama, který je skoro celý postaven na produktech Fenix Drinks: tequila Arquitecto, mezcal a MUYU Chinotto Nero. Dohromady je to těžký, kouřový drink se sladko-hořkým profilem servírovaný uvnitř lávového kamene.

Jaké tři podniky / barmany sleduješ na Instagramu? (nebo kdekoli jinde, jde o tu inspiraci)
Existují bary a barové osobnosti, které by měl mít každý barman v hledáčku, jako Simone Caporale (Sips), Alex Kratena a Monica Berg (Tayēr+Elementary) nebo Kevin Kos a jeho metodiky přípravy.

Dále mě aktuálně baví následující barmani, bary a projekty: Aldar Ochirov, Rich Woods – The Cocktail Guy, Jessy Santin, Jose Olivas, Xokol, Handshake Speakeasy a The Bar Code.

 

Zdroj fotografií: Fairmont Golden Prague