Milan Háva: Každý, kdo pije a propaguje rum, je můj přítel

Milan Háva: Každý, kdo pije a propaguje rum, je můj přítel

Milan Háva: Každý, kdo pije a propaguje rum, je můj přítel

U Milana Hávy nelze lásku k rumu přehlédnout. Stačí se zajít podívat do podniku Rum House v Žitné ulici, který vede spolu se svou ženou. Rum se jim oběma stal nejen koníčkem, ale také živobytím a dnes provozují jeden z největších rumových barů u nás i v Evropě. Přitom u Milana Hávy nešlo o vzplanutí na první pohled, před rumem dával přednost irské whiskey. Dnes je ale vše jinak, a právě rum a Rum House se staly stěžejními tématy našeho rozhovoru.

Jaké bylo vaše první setkání s gastronomií, potažmo s nápoji?
Jedno z mých prvních setkání s gastronomií se odehrálo krátce po revoluci, v roce 1989. Tehdy jsem chvilku pracoval v Německu, poté jsem nastoupil u kamaráda na Vinohradech. Následoval podnik Bingo na Náměstí Republiky, také jsem zkusil hospodu čtvrté cenové, … Zkrátka prošel jsem si dost provozů na to, abych si mohl otevřít vlastní podnik.

Byl rum vaší láskou na první pohled, nebo jste si k němu musel najít cestu?
Kdepak, zpočátku jsem měl slabost pro irskou whiskey a irské puby. Líbil se mi pospolitý život v jejich hospůdkách.

04

Před 11 lety jste však otevřel Rum House v Žitné – co vás k tomu vedlo?
Rum House jsem otevřel sice před 11 lety, ale rumu jsem se začal věnovat už dlouho předtím, a to v baru, který jsem provozoval v Nuslích. Rum mi evokoval Karibik. Teplo, pláže, bikiny, … – prostě vše, co je Středoevropanovi příjemné. Krátce poté jsem propadl jak chuti, tak neskutečné rozmanitosti rumu.

Jak se za dobu své existence Rum House proměnil?
Rum House se měnil postupně, jak jsme spolu s mou ženou stále více propadali naší rumové vášni. Na samém začátku jsme měli zhruba 250 lahví a postupně se všechen prostor zaplnil skříňkami s rumem. Nyní máme obložené všechny stěny i výlohy.

Rum House patří mezi největší rumové bary nejen u nás, ale i v Evropě – víte o podniku, kde mají ještě širší výběr rumů?
Vím o několika barech, které se označují za poskytovatele toho největšího počtu rumů, včetně jednoho v Česku. Ovšem pak se podíváte na fotky z oněch barů a koukáte tam na věci, které jsme už dávno vyřadili z nabídky. Na spoustu ne-rumů a jejich nekonečných variant podle druhu ovoce jimi ochucených. Nakonec zjistíte, že daný podnik má sice na počet lahví kapku víc než my, ale například kokosových rumů má osmnáct a mangových ještě víc. Tyhle podniky hrajou jen a pouze na počet, o kvalitě to není. V Rum House tohle nemáme zapotřebí. Nabízíme, co lidé skutečně chtějí, ne lapače prachu.

V nabídce máte nyní přes 1000 lahví rumu – ochutnal jste každý do posledního?
V současnosti máme dokonce kolem 1500 lahví rumu. Od vyloženě limitovaných záležitostí, které k nám jezdí nejen pít, ale rovnou vykupovat znalí rumomilci z celého světa, až po současnou produkci, která se dá na našem trhu koupit s kolkem. A co u nás není k dostání, nakoupí náš letitý kolega s licencí a celním skladem a nakolkuje mi v podstatě, na co si ukážu, respektive co peněženka unese.

03

Který z rumových příběhů nejraději vyprávíte svým hostům?
Oblíbených rumových příběhů mám spoustu, ale našim hostům je vypráví moje paní. Jako jediná je za náš region (východní Evropa) členkou ISS-AWARDS (International Sugarcane Spirits Awards) coby rumový judge, protože už leta studuje vše kolem rumu. Je schopná vám pomalu i říct, kdo přesně tu třtinu posekal a jakou za to dostal výplatu. Příběhy jsou tedy její doména a poví i to, co už neví ani samotný výrobce.

Co jste naposledy pomohli dostat na český trh, případně jaké rumy máte nyní v hledáčku?
Pomohli jsme do Česka dostat již několik značek. Producenti a majitelé palíren mají podle fotek z Rum House nejspíš pocit, že jsme pětipatrový bar o 200 m2 na každém patře, a neustále nám tak chodí nabídky všeho možného. Možná ještě někde dohledám e-mail s nabídkou rumu Don Papa od Michela, který jsem poté přeposlal Kubovi Janečkovi do UPB a několik dalších. Pro RUMAKO jsme Martinu Vamberovi „vnutili“ Real McCoy a také rumy Toucan. Zrovna minulý týden dorazili ruumy Hardy, na které jsme dostali nabídku brzy na jaře a po půl roce jsou už okolkované a k dostání u nás. Brzy dorazí také jedna značka z Havaje, tu jsme s majitelem „skouleli“ na letošním RumFestu v Berlíně. Víc už dělat nemůžeme, ale jsme rádi, že to jde.

06Co považujete za svůj doposud největší úspěch?
Úspěchů, o něž se mohu podělit, je celkem dost. Začínají letitým přátelstvím s opravdovými rumovými celebritami a pokračují nabídkami od desítek producentů, abychom dostali právě jejich produkt na český trh. Často o nás také píšou v zahraničí, zejména ve Francii. Nedávno jsme posílali interview včetně fotek pro knihu, která vyjde do konce roku v Německu, příští týden budeme psát článek ohledně rumových drinků do dalšího periodika taktéž v Německu. Je toho občas víc než dost, jen škoda, že zahraniční zájem je daleko větší než ten domácí. Ale dá se to vzhledem k nedlouhé popularitě rumu v naší zemi pochopit.

Jaké máte s barem plány do budoucna? Chcete nabídku dál rozšiřovat, nebo již dosáhla svého pomyslného stropu?
Plány do budoucna korespondují s prací od otevření baru: mít neustále nové a pokud možno kvalitní destiláty, a to přesto, že už nemáme místo ani na jediný špunt. Proto jednou za čas probereme se ženou tzv. ležáky, které vyřadíme z nabídky a nahradíme je novinkami. V poslední době jsme nuceni nové lahve kvůli nedostatku místa střídat častěji, přibližně jednou za 14 dní. V pořadí pak čeká nějakých 400 lahví, které se do baru jednoduše už nevejdou.

Jak vnímáte českou rumovou komunitu?
Už před lety jsem říkal všem okolo, že kdo pije a propaguje rum, ten je můj přítel a pomáhá mi s mou letitou osvětou. Takže komunita, která se zformovala zhruba před třemi lety, kdy už nešlo ignorovat popularitu rumu, je takovým zadostučiněním za všechny roky práce. Vím, že mnozí se jen vezou na vlně popularity, ale zaplať bůh za každého nového človíčka, kterému rum imponuje – ať už z jakéhokoli důvodu. A těch pár lidí v komunitě, co se po třech letech pití rumu pasují na experty a znalce, mi vždy vykouzlí úsměv na tváři. Pokaždé mám chuť se jich zeptat, kde byli před 5, 10, 15 lety. Jinak právě na rumové komunitě je vidět, jak rum vytváří nová a skvělá přátelství, a jsem tomu velmi rád.

02Jak vnímáte vývoj rumové kategorie?
Sleduji každodenní šrumec kolem rumu celosvětově, jsem ve všech možných i nemožných skupinách, chodí nám od přátel spousta vzorků z celého světa ještě dřív, než onen produkt vstoupí na trh a podobně. A tohle všechno vnímám jako velký příslib pro budoucnost rumu, pro jeho vývoj a popularitu.

Jaký je momentálně váš nejoblíbenější rum?
Otázka za všechny peníze. Já osobně razím jedno heslo „pijte a jezte vše, co chutná a dělá dobře právě vám, bez ohledu na to, co vám kdo bulíkuje“. Samozřejmě objevujte, zkoušejte, degustujte – a pak bude těžké vybrat jeden konkrétní rum. Neboť už budete vědět, že rumů je velké množství a každý má své kouzlo. Ale stále to je vaše volba, tak si dejte, co vám chutná a nešetřete na sobě – život je vážně krátký.