Pavel Sochor: Pokora a tvrdá práce dělá nejlepší nejlepšími

Pavel Sochor: Pokora a tvrdá práce dělá nejlepší nejlepšími

Pavel Sochor: Pokora a tvrdá práce dělá nejlepší nejlepšími

Pavel Sochor, bar director podniků Alma a Kro, se v barovém průmyslu pohybuje více než deset let. Pod jeho vedením se bar Almy v letošním roce zařadil do výběru 50 Best Discovery, a to jako jediný z Česka. Jeho původní vysněné povolání přitom s gastronomií a barmanstvím nemělo nic společného. Jak se Pavel Sochor vypracoval v jednoho z nejvýraznějších českých barmanů současnosti? A co dalšího v Almě chystá?

Jaké bylo tvé první setkání s gastronomií? Kdy to bylo?
V severním Londýně, v McDonald’s (pokud se to tedy vůbec dá považovat za gastronomii). Poté jsem nastoupil do British Pub, to už bylo lepší. V té době mi stačilo, že mě to bavilo a nemusel jsem platit za jídlo a pití. Postupně jsem se vypracovával výš. Dva roky jsem strávil v londýnském Oblixu, odkud jsem přešel do Panda & Sons v Edinburghu. Po návratu do Česka v roce 2019 jsem se připojil ke Kro.

Byla gastronomie „láskou na první pohled“? Nebo bylo původně vysněným povoláním něco jiného?
Nebyla, nikdy jsem si nemyslel, že budu barmanem. Původní vysněné povolání bylo hokejový brankář.

06Co tě na gastronomii nejvíce baví?
Baví mě trávit čas s lidmi a mluvit s nimi. Jsem rád ve společnosti a když mě lidi poslouchají. Také mě baví ten okamžitý dopamin, když mi host bezprostředně poté, co mu naservíruji drink, řekne, že je skvělý a že mu chutná. A v poslední době mě také baví cestování spojené s mou prací a objevování nových chutí a lokálních tradic.

A co bys naopak změnil, kdybyste měl tu moc?
Možnost napsat danému podniku recenzi veřejností.

V nabídce máte i produkty z portfolia Fenix Drinks – proč jste se rozhodli spolupracovat právě s nimi?
Kluci vozí super zajímavé produkty. Navíc jsou na stejné vlně jako my – máme stejný pohled na to, jak by se věci měly dělat. Jejich přístup ke gastronomii mě prostě baví.

Který z produktů Fenix Drinks je tvůj nejoblíbenější a proč?
Mám rád tequilu Arquitecto – skvělý produkt za skvělou cenu. Stejně tak je hit i Tried & True Vodka nebo likéry MUYU.

Jaké koktejly z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
Aktuálně máme na menu lehký, citrusový spritz postavený na Tried & True Vodce a likéru MUYU Chinotto Nero v kombinaci s tužebníkem, chmelem a kořenem rebarbory.

Představ blíže Almu těm, kdo by snad o ní ještě neslyšeli.
Alma je kulinářské a kulturní centrum v srdci Prahy, které zahrnuje kavárnu, restauraci s koktejlovým barem, vinárnu, kino a fermentační laboratoř. Navazuje na úspěch a zkušenosti bister Kro, provozovaných stejnou gastronomickou skupinou, a posouvá jejich klíčové hodnoty na novou úroveň. Alma nabízí vytříbený zážitek z jídla a koktejlů v elegantním, ale uvolněném prostředí, založeném na hlubokém respektu k surovinám, farmářům a sezónnosti.

02Alma si buduje prestiž i skrze řadu oborových akcí, ať už jsou to Alma Talks na konkrétní téma nebo guest shifty vyhlášených barů a barmanů. Hosty u vás mimo jiné byl i mexický Handshake Speakeasy, současné No. 1 na světě. Co sis z jejich návštěvy odnesl?
Hlavně to, že pokora a tvrdá práce dělá nejlepší nejlepšími.

Nedávno u vás také hostovali Alex Kratena a Simone Caporale se značkou MUYU. Jak bys popsal ten večer a drinky, které se tam podávaly? Jak s MUYU pracujete v Almě?
Ten večer byl neuvěřitelný! Tolik známých z gastro rodiny v Almě, atmosféra byla elektrizující! Kluci jsou totální profíci, a tak to šlo skvěle. I přes to, že se moc nevyspali a Alexovi zapomněli zavazadlo v Londýně. Už prep s nimi byl zážitek. Koktejl s MUYU máme na menu již počtvrté, baví nás ty odlišné chuťové profily oproti ostatním likérům.

Na koho dalšího se u vás můžeme těšit?
Máme letos dlouhý list, zmíním třeba Panda and Sons, Moebius, 1930, 28 Hong Kong Street a pár dalších. Nechte se překvapit.

Jaké tři podniky / barmani sleduješ na Instagramu?
Jen tři?! No dobře, pojďme trochu mimo mainstream: Botanical by AlfonseShinji's, Byrdi.

 

Zdroj fotografií: Alma / Vojtěch Tesárek