10 zajímavostí o applejacku
10 zajímavostí o applejacku
I když má applejack za sebou dlouhou a fascinující historii sahající až k prvním osadníkům Ameriky, na našem kontinentu není tento destilát příliš rozšířený. Proč? Dlouhá léta byl ryze americkou záležitostí a Evropané preferovali „lokální“ jablečnou pálenku, francouzský calvados. Pokud si chcete ale rozšířit obzory a dozvědět se pár zajímavostí o pálence z dob Divokého západu, sepsali jsme je pro vás níže. Dozvíte se třeba, že applejack milovali američtí prezidenti.
1. Podle čeho získal applejack svůj název? Název odkazuje k původní metodě výroby známé jako „jacking“. Jedná se o ledovou destilaci, při níž se kvašený jablečný mošt dá zmrazit. Následně se z něj odstraňuje led a zbylá tekutina už je pitelná a s vysokou koncentrací alkoholu.
2. Applejack není žádnou novinkou. Tento destilát je dokonce starší než sám bourbon.
První zmínky o applejacku se vážou k roku 1698, kdy ho v New Jersey začal vyrábět jistý William Laird.
3. První destilérku na applejack založil v New Jersey roku 1780 pravnuk vynálezce, Robert Laird. Pod názvem Laird‘s Distillery funguje dodnes – vede ji Lisa Laird z deváté generace. Do chodu společnosti je již zapojený také její syn Gerard Laird–Dunn, který představuje desátou generaci a v Laird & Company působí jako viceprezident.
4. Zhruba do roku 2000 byla Laird‘s Distillery jedinou, která tento destilát vyráběla. V současnosti najdete ve Spojených státech amerických několik dalších menších palíren produkujících applejack, avšak žádnou s takovou historií.
5. V Laird & Co se ročně vyrobí přes 12 milionů láhví applejacku. Část z nich putuje i do České republiky, k nám do Fenix Drinks.
Pro výrobu jedné láhve applejacku je potřeba až 9 kilogramů jablek.
6. Applejack milovali dávní američtí prezidenti. Patřil mezi ně například Abraham Lincoln i úplně první prezident George Washington. Ten si dokonce od rodiny Lairdových vyžádal recepturu.
7. Kvůli prohibici na počátku 20. let minulého století začala rodina Lairdových vyrábět jiné, nealkoholické jablečné produkty. V roce 1933 se však společnosti podařilo získat zvláštní povolení, umožňující znovu vyrábět jablečnou pálenku pro „léčebné účely“. Popularita applejacku byla v průběhu let také upozaděna novými destiláty jako gin, rum či tequila. Nyní se mu opět dostává zasloužené pozornosti.
8. Během prohibice ve 20. letech minulého století rodina Lairdových místo applejacku začala vyrábět raději jablečný džus.
9. Jack Rose, to nejsou jména milostné dvojice z Titaniku, ale nejznámější koktejl na bázi applejacku. Jablečnou pálenku doplňuje ještě grenadina a citronová šťáva. Drink se proslavil v 30. letech 20. století, kdy se o něm rozepsal Ernest Hemingway ve své románové prvotině Fiesta.
10. Nejen využití v koktejlech, ale také rostoucí zájem o řemeslné destiláty zajišťují tomuto tradičnímu americkému produktu v posledních letech rostoucí popularitu po celém světě.