10 zajímavostí o tequile

10 zajímavostí o tequile

10 zajímavostí o tequile

Přestože obliba tequily obecně roste, stejně jako poptávka po tomto nápoji, drží se stále v pozadí za rumem a ginem. Tím pádem ani povědomí o tequile, jejím původu a její výrobě ještě není značné. K dnešnímu Tequila Day proto pokračujeme v sérii zajímavostí o konkrétním destilátu právě tequilou.

  1. Tequila je pojmenovaná podle města ve státě Jalisco. Ta je hlavní oblastí výroby tequily. Dalšími povolenými státy jsou Nayarit, Michoacán, Guanjuato a Tamaulipas. V roce 1947 pak Mexiko označilo slovo tequila za své duševní vlastnictví a nápoj získal ochranné označení původu, podobně jako například šampaňské nebo koňak. To znamená, že pálenka z agáve vyrobená v jiné oblasti či zemi se nesmí nazývat tequila.

  2. Co bylo dřív? Město, nebo spirit? Fermentovaný nápoj ze šťávy agáve, známý jako pulque, se popíjel již v předkolumbovském Mexiku. S destilací agáve pak začali španělští osadníci. Výroba tequily se tedy datuje do 16. století, masová výroba se pak rozjela okolo roku 1600 na území Jalisca. Město samotné pak vzniklo ve 30. letech 20. století. V té době se zde již soustředila řada palíren, a tak dosud nepojmenovaný spirit převzal název města.

    02
  3. Od roku 2006 je oblast Tequily zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

  4. Tequila je destilát vyrobený z fermentované šťávy agáve, konkrétně z Agave Tequilana Weber Azul. Nápoj vyrobený z jiného druhu agáve nesmí být označován jako tequila.

  5. Agáve se na mnoha místech dodnes sklízí ručně. Muži, tzv. jimadores odsekávají listy agáve mačetou, aby odhalili srdce (piña) rostlin. Tato jádra se následně dají upéct. Po upečení se z nich vylisuje šťáva, která se nechá zkvasit a poté se vydestiluje.

  6. Podobně jako Skotsko má i Mexiko své vysočiny a nížiny. Ovšem mexická nížina se nachází v nadmořské výšce 1200-1600 metrů, vysočina pak okolo 2000 metrů. Agáve pěstovaná v nížině je obvykle menší a má nižší podíl cukrů.

  7. Každá láhev tequily obsahuje sériové číslo (NOM – Norma Oficial Mexicana) určující, ve které palírně byla vyrobena.

    03
  8. Jedním z nejrozšířenějších omylů je servis tequily se solí a citronem. Jde o stejný mýtus jako v podobě zapáleného absintu. Tento servis vznikl mimo Mexiko v době, kdy byla tequila považována za party pití a nevyráběly se prémiové a superprémiové varianty.

  9. To se změnilo v roce 1993, kdy byla založena regulační rada pro tequilu, která stanovila oficiální standardy pro výrobu tequily. Přelomový byl i rok 2008, kdy prodej 100% agáve tequily předstihl prodej tequily mixto (51%).

  10. Příbuzným tequily je mezcal, který se vyrábí také v Mexiku. Jsou mezi nimi však rozdíly: hlavní oblastí výroby mezcalu je Oaxaca, vzniká z několika různých druhů agáve a různými výrobními metodami.