Martin Libotovský: Barmanství byla láska na první pohled
Martin Libotovský: Barmanství byla láska na první pohled
Barman Martin Libotovský zahájil svou kariéru v kladenském Zanzibaru, odkud pokračoval do pražské La Bodeguity del Medio a poté do koktejlového baru Crazy Daisy. Nakonec se opět vrátil do Bodeguity, respektive do přidruženého rumového baru Cohiba Atmosphere, kde nyní zastává post šéfbarmana. Jak se ke gastronomii dostal a co ho na této práci nejvíce baví? A s jakými produkty Fenix Drinks nejraději pracuje? Samé otázky, na které nám Martin naštěstí odpověděl.
Jaké bylo vaše první setkání s gastronomií?
Jako dítě – myslím, že mi tenkrát bylo 12 nebo 13 let – jsem šel s rodiči na akci, kde bylo součástí programu barmanské vystoupení. Když jsem sledoval show dvou flair barmanů, řekl jsem si: tohle bych
chtěl dělat. A tak jsem si za tím šel.
Byla pro vás tedy gastronomie „láskou na první pohled“?
Určitě ano, jen jsem se postupem času víc vyprofiloval. Jak jsem dospíval a začal do barmanství více pronikat, změnil jsem zaměření. Z flair barmana v party barech a na akcích jsem se raději
ponořil do zbožíznalství a snažím se hostům dopřát dobrý zážitek a osvětu v destilátech.
Co vás na gastronomii nejvíce baví?
Komunikace s lidmi a to, že každý den je úplně jiný.
A co byste naopak změnil, kdybyste měl tu moc?
Na tuto otázku není lehká odpověď. Dnešní doba není vůbec jednoduchá ani pro podnikatele, ani pro zaměstnance. Ale to už bychom řešili politiku a ta do baru nepatří…
V jakém podniku momentálně pracujete? Představte nám jej blíže.
Pracuji v baru Cohiba Atmosphere, který je přidružený k podniku La Bodeguita Del Medio. Zaměřujeme se na rumy, ale samozřejmě u nás najdete i vše ostatní plus naše signature koktejly. La
Bodeguita del Medio je kubánská restaurace, kterou znají snad všichni, protože je tu s námi dvacet let. Ale v Cohiba Atmosphere se maličko odlišujeme, spíš bych nás přirovnal k anglickému prohibičnímu baru. Naší velkou výhodou je, že jsme klub, takže se u nás smí kouřit, což
je pro párování párování doutníků s rumem ideální.
Co se u vás pije nejčastěji?
Jelikož se zaměřujeme na rum, je odpověď jasná. Nejoblíbenější je u nás právě rum.
V nabídce máte i produkty Fenix Drinks – jak se vám s nimi pracuje?
Produkty Fenix Drinks jsou super, proto je v nabídce máme. Je strašně fajn najít na trhu takové produkty, které se chuťovým projevem hodně
liší od těch standardních.
Který z produktů Fenix Drinks je vás nejoblíbenější a proč?
Osobně preferuji silné a suché rumy, takže mým oblíbencem je Ron Colón.
Jaký koktejl z produktů Fenix Drinks u vás mohou hosté ochutnat?
U nás můžete ochutnat Duppy Punch, jedná se o koktejl na bázi rumu The Duppy Share, domácího mangového pyré, citronové šťávy
a mátového likéru.
Váš tip na jednoduchý koktejl z produktů Fenix Drinks, který si čtenáři mohou připravit i doma?
Drink, který zvládne doma úplně každý, je Caipirinha, což jsou rozmačkané limetky s třtinovým cukrem zasypané ledovou tříští a zalité rumem. Pokud chcete
opravdovou bombu, použijte Paranubes. Tento úžasný rum z Mexika posune drink na úplně jinou úroveň a už si ho nebudete chtít dát jinak.
Fotogalerie