Lucia Hava: Rum House si bude vždy žít vlastním životem

Lucia Hava: Rum House si bude vždy žít vlastním životem

Lucia Hava: Rum House si bude vždy žít vlastním životem

Lucia Hava se za barem pohybuje bezmála 20 let a stejnou dobu se věnuje rumu. Patří tak mezi největší rumové odborníky u nás. Její osobnost je spojena zejména s podnikem Rum House v pražské Žitné ulici. Rum je pro ni tedy nejen prací, ale také koníčkem a vášní. Pořádá degustace a pravidelně navštěvuje rumové festivaly. I díky tomu si ji společnost ISS-AWARD vybrala za zástupce našeho regionu.

07

Jaké bylo vaše první setkání s rumem? Kdy to bylo?
Moje první setkání s rumem (když nepočítám popíjení na flámech) proběhlo zhruba v roce 2005. Tehdy jsem začala pracovat v baru, kde už tenkrát bylo okolo 30 láhví rumu. Byly to rumy převážně z Kuby (Santiago, Caney, Havana, …), později také Zacapa, Diplomatico, ... Většina hostů měla v té době v oblibě Morgana, který mi ale nikdy nechutnal a ve finále jsem ho pořádně ani nepila.

03Kudy se následně ubírala vaše rumová cesta až k dnešním dním?
S malou přestávkou pokračovala má cesta z výše zmíněného baru přímo do Rum House.

Jako jediná v našem regionu jste členkou ISS-AWARD. Jak jste se dostala k rumovému porotcování?
Jednoduše jsem dostala pozvánku, zda bych se nechtěla přidat k jejich komunitě. Myslím, že si vybírají lidi, o kterých vědí, že se rumu věnují dostatečně dlouho na to, aby ho mohli hodnotit.

Co obnáší být rumovým porotcem?
To ještě nedokážu úplně přesně popsat. Teprve nyní mi dorazily vzorky a mám měsíc na to je nachutnat, ohodnotit a poslat zpátky. Vše je v režimu slepé degustace a neměla bych o tom moc mluvit –to jediné vím přesně. (smích)

Který z rumových příběhů je váš nejoblíbenější?
Hmmm, rumový příběh… ten o zlatém soudku. (smích) Ale ne, obecně pohádky moc nemusím, i když lidi to mají rádi. Nejbližší je mi asi Black Tot.

Píšete rumové deníky, který byste ráda jednou vydala. Co je jejich obsahem?
Rumové deníky píšu už dlouho, aktuálně jich je jedenáct. Představují pro mě formu relaxu, kdy navíc spojím příjemné s užitečným. Jejich obsahem jsou mé rumové poznatky, absolvované degustace, příběhy, postupy, ... Zkrátka úplně vše o rumu rozebrané o A po Z. Nazvala bych to „Vše, co musíš, chceš i nechceš vědět o rumu“. A třeba je někdy, až se budu hodně nudit, vydám. Zřejmě by to bylo hodně zajímavé čtení. (smích)

Jak vnímáte současný vývoj rumové kategorie a budoucnost rumu?
Myslím, že se ubírá správným směrem. Začíná být čím dál větší důraz na to, abychom věděli, co pijeme. Je skvělé, že vznikají nové a nové značky, ale osobně dávám přednost rumu, který má za sebou jasnou minulost, třtinu a destilerii. Také se mi líbí Lucova klasifikace, podle mě má hlavu i patu. V těchto dvou věcech – lepší transparentnosti a klasifikaci – vidím budoucnost rumu.

06

Čekají Rum House nyní výraznější změny?
Rum House si vždycky žil vlastním životem a bude tomu tak i nadále. Ať už se mnou, nebo beze mě.

Jaký rum vás v poslední době překvapil?
Čas od času mě něco překvapí ale nebývá to často. Většinou, když ochutnávám rum, už tuším, jak bude chutnat. Dá se to odhadnout podle země, způsobu destilace, stáří a podobně. Ale občas se stane, že mě rum i tak překvapí. To se pak do něj hned zamiluju a říkám si: „Aha,tak to jsem nečekala, to je bomba / úlet / divný.“ Ale takový rum je pro mě nejlepší a často je z toho láska na celý život. Naposledy se něco takového podařilo značce Le Galion Rhum Grand Arôme z Martiniku nebo rumu Savanna Lontan 57 z Réunionu. Zažila jsem i nemilá překvapení, ale těch bylo opravdu minimum. Obvykle vím, co piju, a podle toho k rumu také přistupuju.

Jaké máte plány do budoucna?
Neplánuju, nechám se překvapit, co život přinese.

08