Jak na domácí bar?
Jak na domácí bar?
Rádi byste si doma namíchali koktejl, ale chybí vám potřebné vybavení? Naštěstí pro vás není vytvoření kvalitního drinku v domácích podmínkách nereálné. A vůbec k tomu není zapotřebí mnoha drahých nástrojů, ani speciálních surovin, se kterými se můžete setkat v koktejlovém baru. Nicméně několik základních pomůcek vám pomůže doma vytvořit nezapomenutelný zážitek pro vás i vaše přátele.
Šejkr
Šejkr je jednou z nejstarších barových pomůcek na světě a stal se symbolem barmanství. V dnešní době rozlišujeme hned několik druhů šejkrů. V základu se však dělí
na dvoudílný a třídílný, který se skládá z těla, hlavy a čepice. Dvoudílný šejkr, nazývaný také Boston šejkr, tvoří kovová a skleněná část. Případně může být i celokovový. Začátečníkům bych doporučil si pořídit třídílný šejkr, jelikož manipulace s ním je snazší. V hlavě třídílného šejkru je také již umístěné sítko, které pomáhá při oddělování ledu a umíchaného
koktejlu.
Míchací sklenice
Pod míchací sklenicí si představte skleněnou nádobu o obsahu 0,5 litru a více. V míchací sklenici se připravují koktejly, jež se skládají z podobně
hustých tekutin, snadno mísitelných ingrediencí nebo drinky, které jsou náchylné k ředění vodou. Kromě míchací sklenice je pro přípravu koktejlu potřeba také míchací lžička a strainer.
Míchací lžička
Míchací lžička je nezbytnou součástí míchací sklenice. Důležité je pracovat s míchací lžičkou jemně. Častou chybou je, že barman míchá příliš
agresivně a rozbije led. Smyslem práce s míchací sklenicí a míchací lžičkou je promíchat a zchladit drink a zředit ho jen minimálně.
Strainer
Strainer doplňuje základní set míchací sklenice a míchací lžičky. Strainer (nebo také sítko) pomáhá oddělit led a čerstvě připravený koktejl. Ve většině případů
se používá v kombinaci s dvoudílným šejkrem a míchací sklenicí. Práce se strainerem vyžaduje trochu zručnosti, proto doporučuji se nejdříve procvičit s vodou, než se vrhnete na přípravu koktejlů.
Muddler
Muddler neboli drtítko se používá v případě, kdy chceme v koktejlu použít čerstvé suroviny (ovoce, citrusy, bylinky, …) Nejznámějším příkladem je Mojito, v němž
se ve sklenici drtí máta, limetky a cukr. Muddlery většinou bývají ze dřeva, ale k dispozici jsou i plastové.
Lis na citrusy
Limetková, citronová nebo pomerančová šťáva je při přípravě koktejlu běžně potřebnou surovinou. Pro jednoduché a efektivní zpracování citrusů se v profesionálních barech používá lis na citrusy.
S tímto základním barmanským vybavením si doma při přípravě koktejlů hravě vystačíte. Navíc vše pořídíte i ve výhodných setech.
Fotogalerie