Ian Matthews: Inovace tvoří DNA značky Ron Colón Salvadoreño
Ian Matthews: Inovace tvoří DNA značky Ron Colón Salvadoreño
V letošním roce jsme do našeho portfolia přidali hned několik produktů značky Ron Colón Salvadoreño. Jejich názvy jako Rumzcal, RumRye nebo Red Banana Oleo napovídají, že nejde o ledajaké nápoje, které byste si na trhu spletli s jinými značkami. S Ianem Matthewsem, spolumajitelem a marketingovým ředitelem distribuční společnosti Proofstrength a partnerem společnosti Ron Colón, jsme si povídali zejména o tom, jak vznikají nápady na podobné produkty.
Za příběhem rumu Ron Colón Salvadoreño stojí cesta do Salvadoru. Čím je tato země tak výjimečná a jak se její charakter projevuje v rumu Ron Colón?
Salvador jako stát prošel mnoha výzvami, a
přece vždy zůstal pozitivní. Mísí se v něm nejen množství kultur, které země přivítala, ale také eklektický mix hor a pláží. Existují zde vedle sebe různé kontrasty, které se spojují v jeden harmonický celek. Stejně jako v rumu Ron Colón Salvadoreño.
Co dalšího je pro značku Ron Colón Salvadoreño typické? Co ji vystihuje?
To, že skutečně propojuje různé světy.
Kolonová a kotlíková destilace, míchání rumu s whisky, agáve a kávou. Spojovat tyto oblasti a lidi, kteří se v nich pohybují, je jedinečnou schopností značky. Je sice malá, ale výkonná a připravená prolomit staré bariéry.
Čím se rumy Ron Colón Salvadoreño odlišují od konkurence?
Jejich největší síla je v rozmanitosti. Odlišujeme se díky míchání odlišných tekutin a vytváření nových produktů a kategorii, jako RumRye nebo Rumzcal. V samotném Ron Colón Salvadoreño se pak ukazuje, jak dokáže chuť ovlivnit samotný původ rumu.
Jednou z devíz značky jsou inovativní a experimentální blendy jako Rumzcal nebo RumRye. Jak vás napadlo smíchat dva rozdílné destiláty? Zkoušeli jste i jiné kombinace, které se nedostaly na trh?
Myšlenka „splitbase liquid“ není v nápojovém průmyslu
nová. V barech k tomu docházelo již dříve, asi nejznámějším příkladem jsou koktejly Sazerac nebo pravé MaiTai. Vycházeli jsme tak z myšlenky vytvořit nový stavební prvek do koktejlů, který zároveň bude inovativní.
Objevilo se pár kombinací, které nevyšly podle našich představ. Většina ale funguje opravdu dobře. Například mým osobním favoritem byl „creamy mezcal“. Jenže pokaždé bylo třeba si položit otázku, zda má produkt šanci na úspěch a stojí za to uvést jej na trh v celosvětovém měřítku. Tuto laťku překročí jen pár vyvolených…
Co bylo na začátku pro značku nejtěžší? Jak dlouho trval vývoj a jaké překážky jste museli překonat?
Vývoj
prvního produktu byl relativně rychlým rozhodnutím. Věděli jsme co chceme, tudíž jsme museli vyřešit „jen“ výrobu a logistiku.
Největší vyzvou bylo uvedení dvou highproof rumů, zacílených převážně na barmanskou komunitu, doslova dva měsíce před uzavřením celého světa. Rozhodli jsme se podpořit barmanský obor, který se tímto ocitl v nouzi, a rozeslali „pečující balíčky“. Věříme, že v tu chvíli se drink hodil každému…
Co považujete za svůj největší úspěch?
Radost nám samozřejmě dělá komerční úspěch a fakt, že se značka za pouhé tři roky dostala na trh v 70 zemích. Když ale tohle pominu, největší radost nám dělá, že se nám povedlo vytvořit něco
inovativního a odvážného. Že jsme propojili různé světy a kategorie.
Představte nám blíže Ron Colón Salvadoreño Rumzcal. Jak tento nápad vznikl a jak jste docílili, aby mezcal svou chutí nepředčil rum, ale šlo o vyvážené spojení?
Když jsme vyvíjeli
Ron Colón Salvadoreño, všimli jsme si, že rum i mezcal jsou po celém světě rychle rostoucími kategoriemi. Spousta barů rozšiřuje svůj výběr v obou kategoriích. Když jsme pak uvedli RumRye, všem se tato inovace líbila.
Proto jsme se zamysleli, co dalšího bychom mohli udělat. A vznikl Rumzcal.
Mezcal, který jsme zvolili, se s naším rumem skvěle doplňuje. Každý nový produkt testujeme na Daiquiri, jelikož na něm se vždy ukáže nejvíce. V tomto případě šlo o magický okamžik. Zrodila se Daiquirita.
Ve svém portfoliu máte i Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused
Rum, rum infuzovaný kávou. Proč jste zvolili právě tuto ingredienci?
Káva byla po mnoho let hlavním vývozním artiklem Salvadoru. Když jsme se seznámili s lidmi z Jags Head Coffee, bylo hned jasné, že s nimi chceme spolupracovat na jedné z našich inovací.
Vulkanická půda a strmé svahy kopců, na kterých se rozpíná jejich farma, dávají vzniknout kráným bourbonským zrnům.
Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused Rum je suchý kávový rum, který umožňuje přidat do koktejlů kávovou chuť bez cukru navíc. Perfektní je z něj kávové Negroni nebo alkoholický Espresso Tonic. Skvěle funguje ale i v tropických drincích jako Piña Colada.
Do jaké kategorie spadá Ron Colón Salvadoreño Red Banana Oleum? Jde o likér?
Nikoli, jedná se o oleo-saccharum. Jde o kombinaci slov olej a cukr a představuje přísadu do koktejlů a
punčů, která se poměrně běžně využívala v barmanství 19. století. Šlo o jednoduchý způsob, jak dostat do nápoje citrusovou chuť a vůni.
Během pandemie jsme pak doma všichni experimentovali. Díky Eriku van Beeckovi a Danilu Nevskému jsme objevili banánové oleo-saccharum. Na jedné z našich „ZOOM Drink Session“ (ano, scházíme se online, abychom se bavili o nápojových inovacích a zkoušeli nové nápady“ jsme si připravili Banana Old Fashioned s domácím oleo-saccharum z červených banánů. Připojili se tehdy i majitelé z Jags Head Coffee a řekli nám, že přesně tuhle odrůdu banánů pěstují na svých plantážích, aby poskytli stín křehkým kávovým třešním. Nápoj měl u všech zúčastněných takový úspěch, že jsme ho poslali všem známým. Do jednoho si jej zamilovali.
To nás postavilo před výzvu zopakovat to, co jsme předtím vyrobili doma, v průmyslovém měřítku. Po rozhovorech s několika palírníky bylo jasné, proč podobný produkt nikdo před námi neudělal. Banán je jednou z nejobtížnějších surovin, chcete-li dostat do produktu čistě přírodní chuť. Neúnavně jsme ale pracovali a vyvinuli správný postup: částečná macerace, částečně přidání oleo-saccharum, částečně redestilace a voilà, Ron Colón Salvadoreño Red Banana Oleum byl na světě.
Plánujete do budoucna další novinky?
V současné době vyvíjíme několik nových kombinací, ale i jednoduché a
chutné doplňky. V této fázi máme osm produktů a snažíme se, aby se ocitly na trhu co nejdříve. Nechceme ustrnout na místě, inovace tvoří DNA značky Ron Colón a my chceme pokračovat v překonávání hranic.
Jaký je váš nejoblíbenější produkt z portfolia značka Ron Colón Salvadoreño a proč?
Na návštěvy chodím vždy s láhví RumRye. Vždy se najde člověk, co pije jen whisky a co pije jen rum. RumRye vyhovuje oběma. Kořenitost žitné whisky a sladkost rumu
jsou vzájemně sladěnou kombinací chutí.
Druhou nezbytnou láhví je Banana Oleum. Vytvořím z něj dokonalé banánové Daiquiri, perfektní je i v kombinaci jen s tonikem. A co teprve Banana Colada z mixéru…
Jak si nejraději vychutnáváte Ron Colón Salvadoreño vy sám?
Banana Highball se mi nikdy neomrzí. Smíchejte 50 ml Ron Colón Salvadoreño Red Banana Oleum s klasickým tonikem a ozdobte tím, co máte rádi.
Fotogalerie