Liza Cordero: Vůně našich rumů mě uchvacuje každý den

Liza Cordero: Vůně našich rumů mě uchvacuje každý den

Liza Cordero: Vůně našich rumů mě uchvacuje každý den

Liza Cordero zasvětila rumu Don Q již značnou část svého života. V Destilería Serrallés pracuje od roku 2001, loni pak byla jmenovaná master blenderkou. Co její pozice obnáší a jak těžké bylo prosadit se v převážně mužském oboru? Ne náhodou přinášíme rozhovor s Lizou začátkem března, kdy se slaví Mezinárodní den žen. Dozvíte se ale také, jaké portorické jídlo s rumy Don Q párovat nebo který z rumů je jejím nejoblíbenějším.

Kdy a jak začala vaše cesta k současné pozici master blenderky rumu Don Q?
V roce 2001 jsem začala pracovat v Destilería Serrallés jako asistentka hlavního destilatéra. Vzpomínám si, jak jsem se ho ptala, proč k zajištění dobrého výsledku a fungování destilační kolony nestačí plynová chromatografie (GC – Gas Chromatography). Jeho odpověď zněla: „Lizo, můžeme mít skvělou GC analýzu, ale kromě ní je nejdůležitějším aspektem výroby rumu správný organoleptický profil. A jedinou osobou, která nám tuto zpětnou vazbu může poskytnout, je master blender.“

S přibývajícími lety jsem smysl jeho slov chápala čím dál lépe. Dozvěděla jsem se o všem, co se kromě kvašení a destilace na výrobě rumu podílí. Zrání a mísení bylo pro naše stávající i nově vyvíjené produkty klíčové. Vznik rumu nezávisí pouze na inženýrství, ale také na našich smyslech. Na základě tohoto zjištění jsem projevila zájem o členství v hodnoticí komisi a začala se tak podílet na definitivní podobě rumů. Pak už jen následovala příležitost stát se master blenderkou.

06Proč jste se rozhodla věnovat právě destilátům? V čem pro vás spočívá jejich kouzlo?
Potřebovala jsem změnu. Svou kariéru chemické inženýrky jsem začala prací pro petrochemický a biotechnologický průmysl. Po sedmi letech jsem hledala novou výzvu. Chtěla jsem zažít něco, co se vymyká představě „normální“ kariérní cesty každého chemického inženýra. A tehdy se objevila nabídka na pozici v lihovaru Serrallés. Hledali asistenta manažera pro oblast destilačních a fermentačních procesů. Neváhala jsem ani okamžik a nabídku pracovat pro nejlepší portorickou palírnu, která vyrábí nejlepší a nejautentičtější portorický rum, jsem přijala. Od té doby uplynulo 21 let a doufám, že jich ještě hodně uplyne.

V Destilería Serrallés tedy pracujete už dlouho, ale na pozici master blenderky jste nastoupila teprve loni. Jak se změnila náplň vaší práce?
Od roku 2001 se podílím na všech kvasných a destilačních procesech. Na své poslední pozici, ředitelky procesů, jsem byla zodpovědná za provoz fermentace, destilace, inženýrských sítí, skladování rumu a odpadních vod. To vyžadovalo hodně koordinace, návrhů a realizace projektů pro optimalizaci provozu a činnost v terénu. Nyní jako master blenderka mám možnost být spíše v roli konzultanta pro různé provozy napříč celým závodem. Podařilo se mi spojit smyslovou stránku mé práce s tou inženýrskou a technickou při zavádění změn a nových procesů v našich provozech zrání a míchání.

Jak byste shrnula svůj první rok v pozici master blenderky? S jakou překážkou jste se musela popasovat a co vám naopak přineslo radost?
Ten první rok byl nejlepší zkušenost mého života! Každý den mě uchvacují vůně našich rumů a není možné se do každého z nich znovu a znovu nezamilovat. Můj proces učení probíhal zrovna v době sklizně a výroby, takže to bylo intenzivní a obohacující.

Nejsložitějším pro mě je vědět, jaké poměry použít pro směsi, které vznikají při vývoji nových produktů. Je důležité pochopit rozdíly mezi stařenými rumy, které máme k dispozici. Každý z nich má svůj charakter, chuť i vůni. A když se pak dostanete k finální směsi a řeknete „tohle je ono“, zaplaví vás pocit radosti a hrdosti.

05

Co je pro vás jako ženu ve světě rumu největší výzvou?
Výzva se objeví vždy, když přijdete do styku s lidmi, kteří si chtějí něco dokázat. Každá z těchto prožitých výzev byla velká a pozitivně ovlivnila můj život. Během své kariéry v rumovém průmyslu jsem se naučila, že abych dokázala, že ženy mohou vykonávat tuto práci stejně dobře a podílet se na stejných úkolech jako muži, musím využít své znalosti a zkušenosti a umět vyjádřit svůj názor. Je ovšem důležité, aby se stál na pevných základech, jež obstojí při jakékoli otázce či kritice. Pocity a domněnky sem nepatří. Právě tímto způsobem jsem si získala respekt spolupracovníků.

Musím ale dodat, že je požehnáním pracovat pro rodinu Serrallés. Celý tým lihovaru si mě nesmírně váží, stejně jako já jich. Jinak to ani nejde – tvoříme tým, který chce společně dosáhnout toho nejlepšího. Všichni se navzájem potřebujeme.

Jedním z vašich úkolů na pozici master blenderky je vývoj nových produktů. Kde vidíte největší prostor pro inovace v kategorii rumů? Jakým směrem se ubírají aktuální trendy a který z nich je nejsilnější?
Největší trendy směřují k prémiovým a ochuceným rumům. Momentálně mají zákazníci nejraději různé příchutě rumů, které jsou osobité a lze si je vychutnat v koktejlech. Rozvíjí se kultura koktejlů.

Naším úkolem je nabízet zákazníkům produkty, které tento trend sledují. Tvoříme tedy rumy, které si mohou vychutnat v koktejlech, ale také rumy na samotné popíjení. Vždy však ctíme svůj původ – to, jak Don Q začínal. Naše rumy se liší od ostatních na trhu. Toho docílíme jen pečlivým výběrem rumů, které jsou součástí blendu našich prémiových rumů, a u ochucených rumů výběrem přírodních ingrediencí, které zaručí chuťový zážitek.

Jak vidíte vývoj rumové kategorie v příštích pěti letech?
Myslím, že kategorie rumů naroste do dosud nevídaných rozměrů. Zvyšuje se zájem o prémiové rumy, koktejly v plechovkách, ochucené rumy a také kořeněné a dvojitě stařené rumy. Zákazníci očekávají netradiční inovace, což v Don Q dokonale splňujeme.

04

Který Don Q je váš nejoblíbenější a jak si jej nejraději vychutnáte?
Don Q Reserva 7y v koktejlu. Vždy však prosím barmany, aby mě překvapili jedinečným a neobvyklým drinkem. Ke každému z nich se pak váže skvělý příběh a vynikající zážitek.

Jaké jsou plány Don Q na rok 2023? Můžeme se těšit na nové produkty?
Naším plánem je si nadále udržet svou pozici mezi nejlepšími a nejuznávanějšími značkami prémiových rumů. Rádi bychom také byli inovativní v každém produktu, který zákazníkům nabídneme. Máme v plánu další přírůstek do řady Double Cask Finish a také několik zajímavých překvapení. Jako vždy však očekávejte od rumů Don Q jen to nejlepší!

Jaké portorické jídlo byste doporučila párovat s rumy Don Q?
To je těžká otázka… Don Q je známý tím, že jde o nejlepší a nejprodávanější rum na ostrově. Stejně tak je Portoriko velmi oblíbené díky své skvělé gastronomii. Ale kdybych si měla vybrat, tak nejlepší je náš rum spárovat s čerstvě uloveným humrem z jižní části ostrova, připraveným na česnekovém másle a koriandrové omáčce s mofongo (rozmačkané banány plantain s nádechem česneku a smaženou vepřovou kůží). Tuhle kombinaci si zamilujete!