Botanicals, osobitost každého ginu

Botanicals, osobitost každého ginu

Botanicals, osobitost každého ginu

Není gin jako gin. Jak to? Nejen, že existuje několik druhů, ale také se liší podle použitých botanicals. Pro ty, kdo nevědí, co botanicals jsou: jde o nejrůznější byliny, koření, květiny, ale také kůry nebo dřeviny. Zkrátka suroviny, které ginu přidají chuť a aroma. A jelikož není pevně dané pravidlo, co se smí a nesmí přidat, ve světě natrefíte na opravdu zajímavé kousky. Od ginu s dávkou mořské řasy či chmelu až po gin s lokálními bylinkami.

Než se pustíme do představení zajímavých botanicals, ve zkratce shrneme samotnou výrobu ginu, protože díky tomu roli bylinek lépe pochopíte.

01

Od sladu do láhve

Stejně jako u jiných lihovin spočívá výroba ginu ve fermentaci cukernaté složky a přeměně na čistý alkohol. U ginu se nejčastěji nechává fermentovat ječný slad, ale najdete gin i z cukrové třtiny, například Cero2. Před plněním do láhví projde směs ještě několika destilačními procesy, kdy se do ní vtisknou vlastnosti nejrůznějších botanicals. Nejdůležitější je jalovec, který je povinným středobodem chuti ginu, ale důležitou roli mají i další, již volitelné přísady. V této části vzniká největší kouzlo, protože každý výrobce volí jinou cestu přidávání botanicals.

04Nejznámější je tzv. macerování. Jedná se o metodu, kdy se všechny aromatické složky nechají louhovat až 48 hodin. Druhý rozšířený způsob spočívá ve využívání páry, kdy se jednotlivé botanicals jen napařují, proto je jejich aroma v ginu slabší. Mnoho palíren kombinuje oba zmíněné způsoby a experimentují s délkou macerace různých složek.

DNA ginu

Zpátky k botanicals. Většina kvalitních ginů obsahuje okolo 6-12 botanicals, ale existují značky, které pracují až se 120 botanicals. Dalo by se říct, že právě botanicals jsou katalyzátorem každého ginu. Pomáhají mu formovat jeho osobnost, a proto se zde kreativitě meze nekladu. Existuje však seznam několika základních, které se v řadě značek opakují: jalovec, semena koriandru, kořen anděliky, zázvor, citronová a pomerančová kůra, lékořice, kořen kosatce či muškátový oříšek.

Jaké botanicals jsou už méně známé a které naprosto unikátní? Trendem posledních let je destilace ginů s konopím, na trhu jich najdete hned několik. Známým zástupcem je gin Muhu, dále The Myrcene či Hemp Gin. Poměrně často master distillers pracují také s různými druhy čaje. Takový gin můžete ochutnat například od irské palírny Drumshanbo, kde destilují gin se zeleným gunpowder čajem. Mezi méně rozšířené botanicals patří také citronová tráva, kterou najdete v ginu Bobby's.

06

Jednorožci mezi botanicals

Netradiční botanicals často podléhají dalšímu trendu posledních let, a to lokálnosti. Mezi opravdu unikátní giny ve světě se tak řadí gin Black Robin, který v sobě ukrývá rostlinu horopito rostoucí jen na Novém Zélandu. Dále třeba kanadský gin Ungava, jehož složení zahrnuje jedinečné bylinky z kanadské tundry. Libůstkou z Česka je zase gin TŌSH s mákem, šípkem a jeřabinami.

V úvodu jsme lákali na gin s mořskou řasou. Pokud máte chuť takový kousek vyzkoušet, vyhledejte si kalifornský gin Gray Whale či velšský gin z Dà Mhìle Distillery. V obou destilérkách využívají úplně jinou mořskou řasu, obě ji získávají lokálně z nejbližšího pobřeží.

V případě, že byste se nemohli rozhodnout, jestli gin nebo pivo, zkuste giny, které v sobě jako botanicals mají chmel. Jedná se například o britský Eden Mill St. Andrews Hop Gin či jiný britský gin z produkce Mr Kamm’s Distillery.

Borcem na konec a překvapivou kuriozitou jsou mravenci, které v Cambridge Distillery dávají do jejich Anty ginu.

02