Spritz není jen jeden. Historie drinku s nekonečnými možnostmi
Spritz není jen jeden. Historie drinku s nekonečnými možnostmi
Když se řekne Spritz, řadě lidí se vybaví horké léto a Aperol. Ve skutečnosti se ale jedná o celou kategorii míchaných nápojů a Aperol Spritz je pouze jednou z jejích variant, kterých existuje nepřeberné množství. Obecně můžeme říct, že Spritz je italský koktejl na bázi vína, který se zde dodnes běžně podává jako aperitiv. Kdy však byl Spritz poprvé namíchán a od čeho je odvozen jeho název?
Historie Spritzu sahá do 19. století. Vojáci, obchodníci, diplomaté a zástupci Habsburské říše v Benátsku si rychle zvykli na pití místního vína. Nebyli ale obeznámeni s širokou škálou benátských vín, jejichž obsah alkoholu byl často vyšší, než jim bylo po chuti. Začali proto žádat místní hostitele, aby jim do příliš silného vína přidali trochu vody. Odtud pochází i název Spritz – spritzen totiž v němčině znamená stříknout nebo cáknout. Původní Spritz se tedy skládal z vína zředěného čerstvou vodou.
Od ředěného vína ke koktejlu
Zásadní obrat přišel ve 20. letech 20. století, kdy se do drinku začaly přidávat bittery, tedy hořké bylinné likéry. Dnes tuto kategorii doplňují také aperitivy a amara. O slovo se přihlásil zejména Aperol, který vznikl v Padově v roce 1919. Druhým likérem byl Select, který byl poprvé vyroben v Benátkách v roce 1920. Právě z těchto měst se rychle rozšířily první dvě verze Spritzu: padovská s Aperolem a šumivým bílým vínem (proseccem) a benátská se Selectem a tichým bílým vínem.
V průběhu let obliba Spritzu stále rostla a dnes jedním z nejikoničtějších koktejlů italské kultury, který v sobě kombinuje aperitiv či bitter, šumivé víno a sodu. Výsledkem je lehký, osvěžující nápoj s nízkým obsahem alkoholu a ideální na pomalé upíjení. Není se proto čemu divit, že Spritz má i svůj svátek! National Spritz Day se každý rok slaví 1. srpna.
Nekonečné možnosti
Spritz nabízí nekonečné variace a interpretace. Společným jmenovatelem je přítomnost šumivého bílého vína a sodovky, zapomínat byste neměli ani na dostatek ledu. Potom už záleží na preferencích – obvykle se používá hořký likér jako Dolin Bitter, ale skvělou alternativu představuje například i příjemně sladký Chambéryzette Aperitif s chutí jahod. My doporučujeme vyzkoušet oba!
Receptura Bitter Spritz
6 cl Dolin Bitter
8 cl šumivého vína (ideálně brut)
4 cl sodovky
Vinnou sklenku naplňte kostkami ledu. Postupně odměřte všechny suroviny. Jemně promíchejte barovou lžičkou. Drink ozdobte plátkem pomeranče nebo růžového grepu a servírujte.
Receptura Fraga Spritz
6 cl Chambéryzette Aperitif
6 cl šumivého vína (ideálně brut)
4 cl sodovky
Vinnou sklenku naplňte kostkami ledu. Postupně odměřte všechny suroviny. Jemně promíchejte barovou lžičkou. Drink ozdobte snítkou máty, v sezoně přidejte ještě čerstvou jahodu a servírujte.