Výroba whisky krok za krokem
Výroba whisky krok za krokem
Whisky je jedním z pilířů světa destilátů. Její výroba je fascinující směsí umu a trpělivosti. Za každým douškem stojí hned několik faktorů, od surovin přes vliv krajiny a klimatu až po ty, kdo se umění destilace věnují po generace. Porozumění celému výrobnímu procesu pak otevírá dveře k hlubšímu ocenění tohoto nápoje. Podívejme se proto na výrobu whisky krok za krokem.
Výběr surovin
Základ whisky tvoří voda, obilí a kvasinky. Pro skotskou a irskou whisky se nejčastěji používá ječmen, u amerických a kanadských kousků obvykle najdeme podíl kukuřice či žita.
Podle obsahu se můžete setkat s několika různými označeními whisky. Grain znamená, že se jedná o obilnou whisky. Může tedy obsahovat
nejen ječný slad, ale také pšenici, žito nebo kukuřici. Přidáme-li slůvko single (grain), jedná se o obilnou whisky vyrobenou v jediné palírně (na rozdíl od blended whisky). U malt whisky si naopak můžete být jistí, že byl použit výhradně sladový ječmen. Single malt je pak
jednosladová whisky kompletně vyrobená v jedné palírně. Opakem je opět blended, směs několika destilátů. To ovšem neznamená, že by se jednalo o podřadnější kategorii! I mezi blended whisky můžeme najít opravdové klenoty, jak dokazuje Mackintosh Blended Malt Scotch Whisky.
Klíčení a sušení
Zvolená obilovina se nejprve namočí do vody a nechá klíčit 5–7 dní. Během klíčení se složité cukry rozštěpí na jednodušší. To je důležité pro kvasinky, které dokážou zpracovat pouze jednoduché cukry. Jakmile slad dosáhne žádoucího naklíčení, vysuší se, aby se proces klíčení zastavil. Teplota se přitom pohybuje okolo 60–65 °C, aby přílišným horkem nezničily potřebné enzymy. Při výrobě kouřových whisky se naklíčení obilí suší v kouři hořící rašeliny, který dodá whisky typické aroma.
Rmutování
Vysušený slad se rozemele a vznikne šrot, který se namočí do horké vody ve speciální rmutovací kádi. Do vody se uvolní cukry, zbytek sladu pak klesne ke dnu. V rámci udržitelnosti může zbytek šrotu posloužit jako krmivo pro dobytek.
Kvasinky a fermentace
Tekutina s vylouhovanými cukry se zchladí a přidají se do ní kvasinky. Tím začíná kvašení neboli fermentace, během níž vzniká etanol, a zároveň velké množství oxidu uhličitého. Právě kvůli tomuto plynu se objevuje značné množství pěny, které je třeba sbírat. Délka fermentace se v různých palírnách liší, pohybuje se od několika hodin po několik dnů. Jakmile je fermentace u konce, vznikne meziprodukt s 5–10 % alkoholu.
Destilace
Drtivá většina výrobců volí měděné destilační kotle, jejich velikost, výška i tvar se však palírnu od palírny liší. Destilace nejčastěji probíhá dvakrát až třikrát a jejím cílem je zvýšit obsah alkoholu v tekutině postupným odpařováním vody. Alkoholové páry se následně zchladí a opět získají kapalné skupenství, čímž vznikne destilát s obsahem alkoholu okolo 70 %.
Zrání v sudech
Než se whisky dostane do láhve, čeká ji odpočinek v sudu. A ne krátký – podle zákona musí whisky zrát minimálně tři roky (výjimku představuje bourbon). Nezřídka si v sudu ale pobude mnohem déle. Během doby se část tekutiny odpaří (jedná se asi o 4 % ročně), tento úbytek je známý jako andělská daň. Stařením whisky získává svou charakteristickou chuť.
Jakmile whisky v sudu stráví dostatečně dlouhou dobu, naředí se vodou na požadovaný obsah alkoholu pro stáčení, který nesmí být nižší než 40 % alkoholu. Vzhledem k tomu, že kvalitní voda je pro dobrou whisky zásadní, palírny často vznikají v blízkosti čistého vodního zdroje, jako je horský pramen, potok nebo jezero.
Poté se whisky už jen nalahvuje, opatří etiketou a je připravena vyrazit do světa – třeba až k vám na bar.
Mackintosh Blended Malt Scotch Whisky
Pokud chcete vyzkoušet poctivou whisky, Mackintosh vás nezklame. Společnost True Believers, jež za značkou stojí, klade důraz na lihovarnické řemeslo. Při výrobě spolupracuje s předními světovými lihovarníky, kteří používají výhradně přírodní ingredience a tradiční postupy. Výsledkem je směs šesti skotských jednosladových whisky, jež dozrává v sudech po sherry a bourbonu. Whisky není nijak dodatečně dobarvována ani dochucována. Nabídne proto poctivou a ryzí chuť, které dominují tóny vanilky, kokosu a karamelu.

