Jak si správně vybrat rum?

Jak si správně vybrat rum?

Jak si správně vybrat rum?

Kategorie rumu je velmi bohatá a pestrá. To je dáno různými možnostmi vstupní suroviny, způsoby výroby i finalizace destilátu. Vyznat se v ní a zvolit ten správný rum pro danou příležitost tak není vůbec jednoduché. V tomto článku vám pomůžeme se ve světě rumu trochu zorientovat, a hlavně vám poradíme, jaké informace na láhvi hledat, abyste snáze našli ten pravý.

Výroba každého rumu začíná cukrovou třtinou. V poslední době se zohledňuje také terroir a konkrétní odrůda třtiny, která dává rumu unikátní charakter. Takovým rumem je například Paranubes Caña Morada. Tato odrůda cukrové třtiny má na svědomí lehčí tělo a sušší profil destilátu.

01

Dále záleží, zda se rum vyrábí přímo z čerstvé šťávy cukrové třtiny (takto vznikají opět rumy Paranubes), nebo zda se cukrová třtina zpracuje na melasu. Druhá varianta je častější a většina rumů se vyrábí právě z melasy. Tím však proměnné, které ovlivňují výsledný charakter rumu nekončí, právě naopak. Následující fází výrobního procesu je kvašení. Výrobci mají na výběr přirozenou či kontrolovanou cestu. U té řízené hraje roli i druh kvasinek – některé palírny dokonce mají své vlastní kmeny, jež si přísně střeží. Rozhodujícím faktorem je také délka kvašení.

Poté přichází na řadu destilace a s ní další rozvětvení možností. Kotlík, kolona, nebo kombinace obojího? Rum ještě není uložen v sudech a už nám vzniklo tolik různých variant. Následuje to zřejmě nejzásadnější pro chuť rumu – zrání. V tomto ohledu jde veškerá jednoduchost stranou a výrobci se musí nejen rozhodnout, jak dlouho nechají rum odpočívat, ale také v čem. Bude tím pravým sud po bourbonu, sherry nebo snad nějaký jiný? Zůstat u klasického dubu, nebo experimentovat se dřevem? Bude rum zrát pouze v tropickém podnebném pásu, nebo také v kontinentálním klima? Prochází jedním stařením, nebo dozrává v jiném typu sudů? A pokud, jak dlouho? Samé otázky, jež lemují různé cestičky jako v bludišti. Ovšem na jejich konci není východ, nýbrž láhev rumu. Stále ale nejsme u konce. Do hry vstupuje také případný blending, tedy mísení rumů, doslazování a další dochucování, z něhož vzejde spiced rum. Nebo naopak nic z uvedeného a rum jde do láhve tak, jak je.

Základní rozdělení

Palírny mají v každé fázi procesu výroby k dispozici řadu možností a jejich spojením vzniká nespočet kombinací. Žádný div, že kategorie rumů je tak rozmanitá. Stejně tak existuje i několik variant, jak rumy dělit do jednotlivých podkategorií. Tím nejjednodušším rozřazením je barva: bílý a tmavý rum. Druhou zmíněnou skupinu lze rozdělit ještě o něco detailněji, na zlaté, tmavé a černé rumy. Samostatné skupiny pak představují rumy agricole, navy / overproof nebo již zmíněné spiced.

04

Jak tedy zjistit, jaký rum hledáte? Ten pravý bude záviset na tom, co rádi pijete. Pokud potřebujete sehnat perfektní základ na Piña Coladu či do koktejlů obecně, sáhnete spíše po lehčím rumu. Ačkoli ani toto pravidlo nemusí platit vždy. Například značka Don Q doporučuje vyzkoušet Piña Coladu z jejich overproof rumu, Don Q 151 ° Overproof Rum. Ačkoli pravda, k podobným experimentům je třeba se nejprve propít.

Vyšší dívčí je pak najít rum ideální na samotné popíjení. Pokud máte raději jemné a sladší chutě, zaujme vás The Duppy Share XO nebo Ron Cristóbal Pinta. Patříte-li naopak mezi ostřílené znalce, půjdete po zajímavostech typu SKUNK Rum, Paranubes nebo nakouřený Peated Rum.

Ať už patříte do jedné či druhé skupiny konzumentů, existují obecná kritéria, podle nichž rumy vybírat. Jaká? To vám prozradí pětice dotázaných osobností české rumové scény. Budete překvapeni, jak moc se jejich odpovědi shodují.

Jiří Naller

Při výběru rumů je u mě klíčová transparentnost. Chci vědět co nejvíce informací o rumu, za který plánuji utratit peníze. Chtěl bych znát původ rumu, jeho skutečné stáří, kolik ho bylo vyrobeno, v jakých sudech dozrával (ideálně i číslo sudu a láhve), jaký má obsah alkoholu a zda byl uměle modifikovaný. Pokud se tyto informace dočtu přímo z láhve, je to dobré znamení. A pokud to nevyčtu přímo z láhve, pak alespoň na stránkách výrobce. Nejsem třeba proti doslazovaným rumům, ale chci tuto informaci dopředu znát, než si rum koupím. Jakékoli neúplné či nedohledatelné informace ve mně vzbuzují nedůvěru.

03Martin Špryňar

Co je pro mě klíčové při výběru rumu? To se dá popsat jedním slovem – transparentnost. Když je na etiketě napsáno rum, vím, že už jsou splněné základní parametry. Tedy že jde o destilát z cukrové třtiny, s obsahem cukru nižším než 20 %, alkoholem minimálně 37,5 % a s označením případného přidání karamelu. K tomu vždy uvítám i další informace jako země nebo region původu, typ destilace a zda je základem šťáva z cukrové třtiny, melasa či popřípadě z cukrového sirupu. Dále stáří destilátu, jaký je způsob zrání, ve které zemi, v jakých sudech, jaká je síla alkoholu, množství vyrobených lahví a podobně. Zkrátka těch kritérií, podle nichž rum zvolit, je hodně a každé má svou důležitost.

Ale u mého oblíbeného nápoje, brazilské cachaçy, mám jedno kritérium, které spolehlivě předčí všechna ostatní, a vím, že neodolám a ochutnám. Tím je dřevo sudu, ve kterém tento řemeslný rum zrál. V Brazílii se na sudy používá více než třicet druhů exotických dřev, ale pro mne je tím „svatým grálem chuti“ dřevo Jequitibá-rosa.

Lucie Hlavačová

Nejdůležitější je transparentnost. Když najdu všechny informace na etiketě, pak vím, že je rum kvalitní. Ať už je v něm cukr, nebo pochází třeba z Kanárských ostrovů. Pokud značka sdělí všechny informace a za nic se nestydí, můžu si být jistá, že si za svým rumem stojí. Jedna konkrétní věc pro mě není při výběru důležitá. Nepreferuji žádnou zemi, způsob destilace, dobu kvašení a ani barvu výsledného rumu. Ale pokud dostanu rum, který je označen pouze jako „karibský“ a ani na stránkách daného produktu nedokážu vyčíst, z čeho je vyroben, pak si tento rum ani nenaleji.

Roman Perko

Pominu obsah alkoholu a destinaci původu, jelikož to na láhvi bývá zpravidla uvedeno. U sebe řadím na první místo, v jakém sudu, respektive po čem byl destilát stařen, jak dlouho v sudu zrál a kde – zda kontinentálně, tropicky nebo v kombinaci. Také mě zajímá, zda se jedná o blend, soleru nebo single cask. Důležitá je vždy transparentnost, tedy aby vše pro mě potřebné bylo přehledně uvedené.

 

Máte vybráno? Pak si možná nyní lámete hlavu, jak rum pít. I na toto téma jsme pro vás sepsali článek