MUYU Chinotto Nero – Simone Caporale

MUYU Chinotto Nero – Simone Caporale

MUYU Chinotto Nero

Za likéry Muyu stojí barmani Alex Kratěna, Simone Caporale a Monica Berg. Inspirací jim byl přístup parfumérů, své směsi tak postavili na primární ingredienci, jež definuje chuťový profil likéru. Pod Muyu Chinotto Nero je podepsán barman s italskými kořeny Simone Caporale. Jeho verze likéru je založená svěží chuti citrusů, konkrétně pomerančů odrůdy Chinotto, Chincona a Curaçao. Opulentní chuť dotváří tóny dubu a kakaa.

Detail:

Trojice Alex Kratěna, Simone Caporale a Monica Berg se vždy považovala nejen za barmany, ale také objevitele a dobrodruhy. Také cesta k likéru Muyu začala výpravou, konkrétně do Amazonského pralesa v roce 2016. Chtěli prozkoumat místní suroviny a zjistit, jaký je jejich potenciál při využití za barem. Naopak si ale uvědomili, že pokud by suroviny do jejich koktejlů měly pocházet přímo z deštného pralesa, ohrozili by jeho biologickou rozmanitost a podíleli se na jeho zničení. Z toho důvodu vytvořili Muyu – značku likéru, která také pracuje s neobyčejnými ingrediencemi, jež lze ale získat zodpovědným způsobem.

Inspirací pro Muyu se trojici barmanů stal přístup parfumérů, každý z nich proto postavil svou recepturu na jedné primární surovině, která definuje chuťový profil celého likéru. Spojují tak přístup butikových parfémů a vlastní koktejlovou filozofii, aby redefinovali kategorii likérů.

Vybrané přírodní ingredience – byliny, květy i ovoce – pocházejí z Grasse. Francouzské město severně od Cannes je známé pro svá květinová pole. Je světovým centrem parfumérů, kteří od místních pěstitelů každý rok skupují přísady do svých vůní. Druhým centrem výroby je Schiedam, kde sídlí likérka De Kuyper. Zde vznikají některé další ingredience a zejména pak likéry Muyu jako takové.

Každá složka prochází různými metodami extrakce, od infuze až po parní destilaci. Díky tomu zůstávají chutě i aromata zachovány v maximální míře. Základ tvoří jediný tón, který hraje prim. Na něj se nabalují další, až vytvoří komplexní chuťový profil. Rostlinné výtažky se poté smísí s cukrem, alkoholem a vodou do finálního produktu. K dostání jsou tři různé verze: Jasmine Verte, Chinotto Nero a Vetiver Gris.

Chuťový profil:

Muyu Chinotto Nero staví na citrusovém základu. Chinotto je pomerančovník s listy připomínajícími myrtu. Plody jsou malé, hořko-kyselé. Hořkostí se vyznačují též zbývající dva druhy pomerančovníku: Chincona a Curaçao. Citrusy doplňuje pikantně sladké kakao a dub se svými zemitými a dřevitými tóny, nádechem pižma a jantaru. Muyu Chinotto Nero je perfektní jako highball s tonikem.

Výrobce / dovozce:

Za likéry Muyu stojí Alex Kratěna, Simone Caporale a Monica Berg, jedny z nejvlivnějších a nejznámějších osobností světové barmanské scény. Zatím co Alex Kratěna a Monica Berg od roku 2019 provozují vlastní bar Tayēr + Elementary, Simone Caporale ve Španělsku otevřel koktejlový bar Sips o pouhý rok později. Oba podniky se pravidelně objevují na předních příčkách žebříčku The 50 Best Bars. Samotná výroba pak probíhá v nizozemské likérce De Kuyper.

muyu-liquers.com

Země původu Holandsko
Obsah alkoholu 24 %
Obsah 0,5 l
Cukernatost 200 g