Šampaňské

Šampaňské

Král mezi šumivými víny. Aby se však tímto titulem mohlo pyšnit, musí výrobci dodržet řadu apelačních podmínek. Jednou z nich je, že šampaňské nesmí být vyráběno nikde jinde než v oblasti Champagne, po níž získalo svůj název. Také hrozny révy vinné mohou pocházet pouze z této oblasti a přípustné jsou jen tyto odrůdy: Chardonnay, Pinot Noir, Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane, Petit Meslier.

Pevně daná je i výroba. Aby se víno mohlo nazývat šampaňským, je třeba, aby proběhla sekundární fermentace v láhvi (tzv. méthode champenoise). Následně musí víno zrát tzv. na kalech minimálně 15 měsíců (týká se neročníkových vín, u ročníkových je minimální doba 3 roky).

Zobrazit filtraci

Značka

Země původu