Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused Rum

Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused Rum

Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused Rum

Všechno začalo bláznivým výletem do Latinské Ameriky. Dvěma přátelům učaroval Salvador a probudil v nich nečekané nadšení. Ani jeden z nich nevěřil, že by je mohla uchvátit právě tato malá země, jenže přesně to se stalo. Thurman Wise a Pepij Janssens zůstali fascinováni její neposkvrněnou krásou a syrovostí. Tento výlet v nich pak zanechal touhu předvést světu produkt, který by zachytil Salvador v jeho ryzí podobě. A zrodil se Ron Colón Salvadoreño.

Detail:

Když kolonizátoři nového světa obchodovali s původními obyvateli, používali často jako platidlo rum. Cukrová třtina a produkty z ní vyrobené byly tehdy pro světové mocnosti tím, čím je pro ně dnes ropa. Bylo běžné, že kvůli cukru a rumu se vedly války. Později se však objevily peníze a rum coby platidlo přestal fungovat.

Koncem 19. století se tehdejší vláda Salvadoru rozhodla přejmenovat své salvadorské peso na „colón“ na počest Kryštofa Kolumba, „objevitele“ Ameriky. Colón zůstal salvadorskou měnou až do roku 2001, kdy jej nahradil americký dolar. Ze spojení těchto dvou myšlenek – rumu coby platidla a nového názvu pro salvadorské peso – vznikl název pro značku Ron Colón.

Káva je pro Salvador stejně typická jako rum. Kávovníkům se na svazích sopečných hor dobře daří a od konce 19. století je káva největším exportním artiklem země. To vnuklo zakladatelům značky Ron Colón Salvadoreño myšlenku na spojení svého rumu s kávou. Ke spolupráci si vybrali Andrease a Tomase Triguerosovi z pražírny Jags Head Coffee.

Ti odebírají kávu z farmy El Cipres. Ta se nachází vysoko v horách, v nadmořské výšce 1700 m n. m., na úbočí sopečného pohoří Apaneca-Ilamatepec. Pěstuje se zde hned několik odrůd, například Bourbon, Pacamara, Caturra a další. Po sklizni káva putuje do pražírny Jags Head Coffee v Charlotte v Severní Karolíně.

Cílem Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused Rum je představit komplexní chuť salvadorských kávových zrn ve spojení s rumem. Aby káva plně vynikla, není rum nijak dál upravovaný ani doslazovaný.

Chuťový profil:

Ron Colón propojuje v unikátní receptuře tři složky. Nejvýznamnější z nich je šestiletý rum ze Salvadoru, jenž vzniká v místní palírně Licorera Cihuatán. Doplňují ho dva jamajské pot still rumy: jeden tříletý z palírny Worthy Park a druhým je směs nevyzrálých rumů z palíren Worthy Park, Hampden a Monymusk. Blend těchto rumů vytváří specifický chuťový profil.

Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused Rum má základ v rumu Ron Colón Salvadoreño, který je infuzovaný kávovými zrny odrůdy Bourbon. Díky pomalému přírodnímu sušení mají kávová zrna máslovou, ovocnou chuť. V Jags Head Coffee je opraží, čímž vyniknou čokoládové tóny kávy. Středně upražená zrna se po 48 hodin macerují v rumu, kterému předají svou chuť.

Výsledkem je aromatický rum s kávovým aroma a chutí. Ve vůni jsou nejvíce patrné tóny opečených mandlí a dřevitého koření. Dále nádech ovoce a hřejivé vanilky, která přináší sladší tóny. Po napití se rozvinou tóny kávy, hořké čokolády a sušených švestek. Střední až tmavé pražení kávy dodává rumu bohatou, hřejivou, oříškovou chuť s drobným nádechem hořkosti. Tu vyvažují sladší, ovocné tóny banánu a šťavnatého ananasu.

Výrobce / dovozce:

To, co vzniklo jako nadšenecký projekt dvou přátel, brzy přerostlo v tým profesionálů. V čele stojí Thurman Wise a Pepij Janssens, kteří se zasloužili o myšlenku uzavřít zkapalněnou esenci Salvadoru v láhvi s rumem. Důležitou součástí je také Andres Trigueros s rodinou z Jags Heads Coffee, kteří poskytli značce Ron Colón výsadu spolupracovat s jednou z nejzajímavějších kávových farem v Salvadoru. Díky Felicity Gransdenové vznikají nové chuťové inovace a Chris Rehberger má na svědomí vizuální podobu společnosti.

www.roncolonsalvadoreno.com

Značka Ron Colón
Výrobce Ron Colón
Země původu El Salvador, Jamajka
Obsah alkoholu 55,5 %
Obsah 0,7 l
Cukernatost 0 g

Kde koupit?

Moravskoslezský kraj