Chambéryzette Aperitif
Chambéryzette Aperitif
Vynikající aperitiv s alpskými jahodami – tak se kdysi přezdívalo Chambéryzette Aperitif, kombinaci vermutu Dolin Blanc a savojského jahodového likéru, který v roce 1902 vytvořila Rosalie Dolin. Během období Belle Époque si rychle získal oblibu nejen na terasách pařížských kaváren, ale údajně také v tamních nevěstincích. Právě „jahoda z Chambéry“ se následně stala nápojem, který pomohl proslavit značku Dolin i daleko za hranicemi Francie.
Detail:
Příběh značky Dolin začíná v roce 1821, kdy se Joseph Chavasse rozhodl překonat svého turínského bratrance a vyrobit lepší vermut než on. Tak vznikl Vermouth de Chambéry. O dvacet let později získal jméno Dolin, podle manžela Josephovy dcery Marie. Po jeho smrti převzala rodinný podnik právě Marie Dolin a s vermutem Chambéry sbírala jeden úspěch za druhým.
Ovšem popularitu, které se Dolin těšil během éry Belle Époque, rychle vystřídal útlum v důsledku první světové války, který vyústil až v prodej společnosti rodině Sevez. Tito zkušení obchodníci dokázali značku Dolin nejen udržet a zmodernizovat, ale také postupně rozšířit portfolio. K vermutu tak postupně přibyly likéry a sirupy. Dnes je Dolin jedním z posledních nezávislých producentů vermutu a úplně posledním vyrábějícím Vermouth de Chambéry.
Chuťový profil:
Chambéryzette Aperitif zaujme jako jemný a lehce sladký aperitiv, v němž se snoubí vůně a chuť čerstvých alpských jahod a bylin. Ovocné tóny následně přetrvávají také v suchém, elegantním závěru. Skvěle vynikne samotný, na ledu nebo jako doprovod k lehce sladkým i slaným pokrmům.
Výrobce / dovozce:
Od svého vzniku čerpá Dolin inspiraci v přírodním bohatství Alp, odkud pochází také ingredience do tajné receptury. Společnost Dolin i v současnosti vytváří autentické produkty za použití původních postupů, díky kterým Vermouth de Chambéry ve 30. letech 20. století jako jediný vermut ve Francii získal chráněné označení původu. To znamená, že produkce probíhá přímo v Chambéry, macerovány jsou přímo rostliny, nikoli předpřipravené výluhy, a k doslazení je používán cukr, nikoli jiná sladidla. Společnost Dolin z lokálních bylinek také vyrábí legendární alpský likér Génépi.
Společnost zůstává věrná tradičním postupům, a tak dnes potěší všechny, kdo hledají kvalitní autentický produkt. Dolin také dodnes funguje jako malý rodinný podnik s hrstkou zaměstnanců.