Dolin Bitter

Dolin Bitter

Dolin Bitter

Ani francouzský, ani italský! V 19. století se Dolin nacházel v Piemontsko-sardinském království. Tehdy se Ferdinand Dolin, vždy vyhledávající nejnovější trendy, inspiroval módou italských bitterů a začal vyvíjet vlastní receptury. Tyto nápoje, původně ceněné pro své léčivé účinky, se následně staly oblíbeným aperitivem. A tak vznikl Dolin Bitter, díky svému hořkému charakteru ideální i například k přípravě známého Spritzu.

Detail:

Příběh značky Dolin začíná v roce 1821, kdy se Joseph Chavasse rozhodl překonat svého turínského bratrance a vyrobit lepší vermut než on. Tak vznikl Vermouth de Chambéry. O dvacet let později získal jméno Dolin, podle manžela Josephovy dcery Marie. Po jeho smrti převzala rodinný podnik právě Marie Dolin a s vermutem Chambéry sbírala jeden úspěch za druhým.

Ovšem popularitu, které se Dolin těšil během éry Belle Époque, rychle vystřídal útlum v důsledku první světové války, který vyústil až v prodej společnosti rodině Sevez. Tito zkušení obchodníci dokázali značku Dolin nejen udržet a zmodernizovat, ale také postupně rozšířit portfolio. K vermutu tak postupně přibyly likéry a sirupy. Dnes je Dolin jedním z posledních nezávislých producentů vermutu a úplně posledním vyrábějícím Vermouth de Chambéry.

Také Dolin Bitter spadá díky svému výrobnímu procesu do kategorie aromatizovaných vín. Jedna z fází macerace zahrnuje malé množství vermutu, což vychází z historické receptury a činí z Dolin Bitteru unikátní produkt. A v podstatě jej posouvá do kategorie vermutů. 

Chuťový profil:

Dolin Bitter, jehož receptura vznikla v roce 1861, je harmonickým spojením hořkých i sladkých chutí. Vzniká z pomerančovníku hořkého, chinovníku a hořce, které se dlouhé týdny macerují ve víně. V závěru se hořkost plynule proměňuje v medovou jemnost. Skvěle chutná čistý, s ledem nebo trochou sodové vody – a nejlépe s plátkem pomeranče. Ideální je i jako základ pro klasické koktejly, jako je Negroni nebo Americano.

Výrobce / dovozce:

Od svého vzniku čerpá Dolin inspiraci v přírodním bohatství Alp, odkud pochází také ingredience do tajné receptury. Společnost Dolin i v současnosti vytváří autentické produkty za použití původních postupů, díky kterým Vermouth de Chambéry ve 30. letech 20. století jako jediný vermut ve Francii získal chráněné označení původu. To znamená, že produkce probíhá přímo v Chambéry, macerovány jsou přímo rostliny, nikoli předpřipravené výluhy, a k doslazení je používán cukr, nikoli jiná sladidla. Společnost Dolin z lokálních bylinek také vyrábí legendární alpský likér Génépi.

Společnost zůstává věrná tradičním postupům, a tak dnes potěší všechny, kdo hledají kvalitní autentický produkt. Dolin také dodnes funguje jako malý rodinný podnik s hrstkou zaměstnanců.

www.dolin.fr

Značka Dolin
Výrobce Dolin
Země původu Francie
Obsah alkoholu 16 %
Obsah 0,75 l