Sir Edmond Gin

Sir Edmond Gin

Sir Edmond Gin

Sir Edmond Gin je první gin na světě infuzovaný bourbonskou vanilkou. Jedná se o rebelský spirit s neobvyklým charakterem, který odráží odvážného ducha výrobců a jejich touhu dělat věci jinak. Název značky je inspirován postavou Edmonda Albiuse, réunionského otroka z 19. století, který „vynalezl“ ruční opylování květů vanilky. Ostrov Réunion (dříve známý jako Bourbon Island) je domovem nejen vanilky, ale také elegantních plameňáků. Tento pták se stal symbolem značky a propsal se i do jejího loga.

To chci ochutnat

Detail:

Ve 20. letech 19. století začali francouzští kolonisté pěstovat na ostrově Réunion vanilku. Jenže se jim nedařilo – hmyz odmítal rostlinu opylovat. Změnu přinesl až Edmond Albius v roce 1841. Tehdy teprve dvanáctiletý chlapec objevil, že vanilkové květy lze opylovat ručně. Jeho objev nezůstal bez povšimnutí a tato technika opylování vanilky se rozšířila i za hranice ostrova, kde se používá dodnes. Albius se tímto se nevědomky zapsal do dějin, ale bohužel na tom nezbohatl a zemřel chudý. Název značky tak vyjadřuje úctu muži, který je nepřímo zodpovědný za jedinečnou a osobitou chuť ginu Sir Edmond.

Když se výrobci vydali po stopách svého jmenovce, byli ohromeni krásou malého ostrova plného přírodních pokladů: sopečná krajina, husté deštné pralesy, korálové útesy a rozmanitost fauny. Réunion je domovem řady stěhovavých ptáků, mezi nimiž vynikají plameňáci. Tento fascinující ptačí druh si výrobci okamžitě zamilovali a přenesli jej i do loga značky, jelikož symbolizuje jejich odlišnost a neobvyklou povahu.

Jednou ze základních surovin ginu je bourbonská vanilka pocházející z Réunionu (spolu s Madagaskarem je producentem zhruba 80 % světové úrody vanilky). Při pěstování je potřeba trpělivost, protože květ se objeví po třech letech od vysazení. Opylení probíhá ručně a k získání jednoho kilogramu vanilky je zapotřebí opylovat 600 květů. Podaří-li se, za 9–12 měsíců dozrají vanilkové lusky. Ty se pro svou křehkost také sklízí ručně. Následuje sušení, během něhož získá vanilkový lusk svůj typický vzhled. Celý proces od semena po lusk tak trvá přibližně 4 roky.

Kromě vanilky, jež dodává ginu jemnou a vytříbenou chuť, nechybí ani jalovec – srdce každého ginu. Dalšími botanicals jsou kardamom, kořen anděliky, zázvor a skořice. Rostlinné ingredience pochází z různých koutů světa – jihovýchodní Evropy, Střední Ameriky, Grónska, Číny a Afriky.

Výroba ginu probíhá v nizozemské palírně Herman Jansen kotlíkovou destilací spolu se základními botanicals. Následuje infuze destilátu bourbonskou vanilkou, která se nakrájí na malé kousky. Po 6–8 týdnech se destilát přefiltruje a výsledkem je čirý gin se zlatavým leskem získaným právě díky vanilce.

Chuťový profil:

Sir Edmond Gin je aromatický a jemný. Ve vůni dominuje aroma vanilky následované tóny jalovce, kardamomu a zemité anděliky. Chuť je sametově jemná se sladkými tóny vanilky, jež přecházejí do kořenitého závěru s dotekem skořice a zázvoru. Dochuť tak není příliš sladká.

Sir Edmond Gin se skvěle hodí v kombinaci s tonikem, jako základ do koktejlů či si jej můžete vychutnat čistý, na kostkách ledu.

Výrobce / dovozce:

Sir Edmond Gin je produktem stejnojmenné amsterdamské společnosti založené v roce 2016. Výroba probíhá v palírně Herman Jansen v nizozemském Schiedamu.

Z každé prodané láhve výrobce daruje příspěvek nadaci African Wildlife Foundation. Tato charitativní organizace se sídlem v Keni věnuje své nadšení a finanční prostředky ochraně místních divokých zvířat a jejich biotopů.

www.siredmondgin.com

Značka Sir Edmond Gin
Výrobce Sir Edmond B.V.
Země původu Holandsko
Obsah alkoholu 40 %
Obsah 0,7 l
Cukernatost 0 g

Kde koupit?

Praha

www.alkohol.cz www.winehouse.cz

Moravskoslezský kraj

www.stramis.cz